3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce s-a schimbat Crin Antonescu

De ce s-a schimbat Crin Antonescu

Crin Antonescu a lămurit, luni seară la B1Tv, de ce şi-a schimbat atitudinea publică faţă de partenerii de coaliţie şi de cine se teme cel mai mult în acest moment. Cineva se joacă cu nervii prezidenţiabilului liberal, dar acest lucru nu are legătură nici cu utopia numită “unificarea dreptei” şi, poate, nici cu interesul naţional.

“Eu cred că există presiuni din afara PSD, probabil şi din zona unor oameni influenţi în servicii, să candideze Victor Ponta la prezidenţiale”, a explicat Crin Antonescu motivul principal pentru care s-ar putea trezi în 2014 că nu mai este candidatul unic al USL la alegerile prezidenţiale. Deci nu din alt motiv, vreo nepotrivire doctrinară cu PSD, setea de putere totală a social-democraţilor, sau caracterul îndoielnic al lui Victor Ponta, ar putea rupe alianţa, ci decizia “oamenilor influenţi” din serviciile secrete din România.

Dacă este convins că sforarii din SRI şi SIE nu-l plac şi l-ar prefera mai degrabă pe Victor Ponta în fruntea statului, atunci Crin Antonescu nu are alte variante decât, fie va face tot posibilul să intre în graţiile serviciilor secrete, încercând să le schimbe decizia, fie va încerca să câştige alegerile pe cont propriu, dacă va fi pus în situaţia de a lupta împotriva favoritului acestora. Prima variantă este, desigur, mult mai probabilă.

Este greu de crezut că Antonescu a lansat în spaţiul public informaţia că oamenii şi instituţiile care trebuie să se ocupe de securitatea României aleg candidaţii eligibili la alegerile prezidenţiale, fără să se bazeze pe nimic. Surprinzător este că preşedintele PNL vede “normale” astfel de presiuni. Dacă nu am trăi într-o ţară atât de murdară la vârful ei, în care nimic nu mai surprinde pe nimeni, ar fi firesc să cerem şi să primim lămuriri atât din partea lui Crin Antonescu cât şi a lui Victor Ponta. Ideea că premierul României este supus unor presiuni ca să încalce înţelegerea cu partenerul său de la guvernare, venite chiar din partea unor oameni din structurile de securitate ale statului, este de interes public.

Dacă este adevărată afirmaţia că serviciile secrete se implică în această problemă aş vrea să ştiu, de pildă, de ce ar fi mai bun pentru securitatea României un preşedinte ca Victor Ponta. Dacă nu este adevărată, deci liderul PNL a minţit sau este în eroare, atunci aceste instituţii respectabile, care “veghează doar la binele ţării”, aşa cum pretind şefii acestora, ar trebui să-i ceară explicaţii lui Antonescu, apoi să iasă public pentru a asigura poporul că ele nu se ocupă de sforării politice şi că este exclusiv treaba partidelor să-şi aleagă candidaţii în alegeri şi a românilor să-i voteze.

 

În mod evident, nu vom primi nici o lămurire în chestiunea presiunilor făcute de oamenii din servicii, dar măcar avem o explicaţie plauzibilă-aşa, pentru divertisment- a schimbării de comportament al lui Crin Antonescu. De ceva vreme, liderul liberal a început să joace rolul înţeleptului, îşi cântăreşte foarte bine cuvintele şi acuzaţiile şi arată că, dacă e nevoie, poate să fie convingător când apără independenţa justiţiei (vezi criticile aduse lui Ponta în chestiunea procurorului Papici). Mişcarea din aceste zile în care a dat senzaţia că s-a rupt definitiv de Dan Voiculescu şi de partidul său (deşi Niels Schnecker, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai mogului, este chiar directorul său de campaniei electorală) face parte din aceeaşi strategie de schimbare a imaginii lui Crin Antonescu.

 

Liderul PNL vrea să pară puternic pentru că a intuit probabil că “oamenii influenţi din servicii” caută un politician puternic. De ce? Deocamdată, putem doar specula.

Ca şi în cazul ruperii legăturilor lui Antonescu cu PC ar trebui să nu ne grăbim cu concluziile. Viitorul ne va oferi răspunsurile de care avem nevoie.

 În ceea ce-i priveşte pe cei care s-au grăbit să tragă concluzii după neaşteptata bilă albă primită săptămâna trecută de Antonescu de la Traian Băsescu aceştia s-ar putea să se afle în eroare. Crin Antonescu, “candidatul unic” al dreptei la alegerile prezidenţiale este, deocamdată, o utopie, iar preşedintele, dacă nu şi-a pierdut instinctul politic, ar trebui să ştie lucrul acesta. Mai degrabă cred că liderul PNL îşi va rezolva problema cu “serviciile” şi va rămâne candidatul unic al USL decât că susţinătorii lui Băsescu îl vor vota pe Antonescu la Cotroceni. Mai este totuşi un an până la alegeri şi, după cum ne-a obişnuit politica românească, nimic nu este sigur până în ultimul moment.     

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă