2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce protestează copiii în Portul Constanţa

De ce protestează copiii în Portul Constanţa

Ieri dimineaţă, zeci de copii au protestat alături de salariaţii din port şi au cerut demiterea actualului director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), Andrei Popa. Supăraţi că de două săptămâni nu li se mai permite accesul pe stadion, copiii au venit şi au îngroşat rândurile manifestanţilor.

„De vreo două săptămâni nu ne mai putem antrena cum trebuie. Suntem nevoiţi să ne pregătim pe plajă sau să mergem în alte părţi”, ne-a declarat Claudiu Antoci (16 ani). Se pare că problema este mai veche. Acum o lună li s-a interzis să mai intre pe teren, apoi li s-au tăiat utilităţile şi au fost anunţaţi că nu li se mai permite accesul pe teren.

„Acces nu mai au decât membrii CNAPMC. Totuşi, eu sper ca până la urmă să ni se dea drumul pe stadion. Deja am fost nevoiţi să amânăm prima etapă din data de 8 martie. Nu ne putem lua echipamentele, nu ne putem antrena. A trebuit să ne ducem tocmai la baza din Eforie Nord şi Sud. Noi ştim că acest teren este dat în folosinţă pentru echipa Portul Constanţa şi avem cam 80 de copii legitimaţi. Ce facem cu ei? Deja unii vor să plece, îşi caută alte echipe”, a declarat Doru Lupu, antrenor. „Ne-a disperat omul acesta! Nu mai putem. A dat afară până şi copiii de pe stadion. Aşa nu se mai poate”, a comentat un alt participant la protest. În ceea ce priveşte taxa de intrare în port, aceasta a fost redusă, dar tot li se cer bani pentru ea. „De ce alţii de pe platforma portuară nu dau bani şi noi dăm?”, se întreabă un salariat al CNAPMC.

Tocmai de aceea, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Costel Petre, salariaţii din portul Constanţa îi cer ministrului Transportului, Alexandru Nazare, să-l demită. „Ei sunt singurii care pot face asta. Ei l-au numit, ei îl pot demite. Noi, indiferent dacă ne aşezăm la masă cu el, la discuţii, nu obţinem nimic. Nu respectă nici măcar acea hotărâre judecătorească care le dă dreptul lucrătorilor să vină la muncă fără a plăti. Vedem ce se mai întâmplă după întâlnirea de mâine cu ministrul şi în funcţie de asta vom decide ce mai facem”, a declarat el.

Sindicaliştii vor demisia directorului

Cum spuneam, majoritatea cer demisia directorului Andrei Popa, care a instituţionalizat o taxă pe care toţi angajaţii trebuie acum s-o plătească. Referitor la problema copiilor, Petre a spus că ei au un protocol încheiat în anul 2001 şi care este valabil până-n anul 2020, pentru administrarea bazei sportive Stadionul 1 Mai, care a fost al sindicatelor din anii 1930 şi până acum.

„Este pentru prima dată în istoria clubului sportiv Portul Constanţa când un director opreşte pe timp de iarnă utilităţile, căldura, apa, energia. După ce l-am dat în judecată, le-a interzis accesul în bază. Este clar că vrea să desfiinţeze această echipă”, este de părere Costel Petre. Pe lângă aceste aspecte, protestatarii se plâng în continuare de încălcarea contractului colectiv de muncă, prin modificarea arbitrară a regulamentelor, prin angajarea pe posturile de conducere a unor persoane incompetente.
„Directorul Popa nu face altceva decât să desconsidere această companie, să o submineze şi să o distrugă. Acestea sunt motivele pentru care angajaţii CNAPMC au demarat încă din data de 27 februarie acţiunile de protest şi nici până-n ziua de astăzi nu au primit un răspuns. Promitem să nu ne oprim şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a îndepărta această mafie din portul Constanţa”, au mai spus oamenii.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă