11 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce pleacă ardelenii din PDL

De ce pleacă ardelenii din PDL

Doi dintre liderii cunoscuţi ai PDL din Transilvania au trecut în tabăra Opoziţiei.

 

Noi demisii din PDL au loc în ju­deţele din Transilvania şi Banat. După demisia senatoarei Mihaela Popa din Caraş-Severin, şi-au anunţat demisiile senatorii Petru Filip şi Ioan Sbârciu, din Bihor, respectiv Bistriţa-Năsăud. În ultimele săptămâni, politicienii din vestul ţării se asigură că vor rămâne încă un mandat la putere. Astfel, ei trec de la putere, care este în declin, la opoziţie care este pe un trend ascendent. Mai există şi excepţii, câte un politician al opoziţiei care încearcă pe ultima sută de metri din mandat să ajungă în tabăra puterii, pentru a mai primi probabil pentru colegiul său vreo sumă de bani pentru a avea „argumente” electorale.

Frunzăverde a dat semnalul

Semnalul plecărilor din PDL a fost dat de prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Frunzăverde. Acesta a renunţat la postul de preşedinte al Consiliului Jude­ţean Caraş-Severin şi, împreună cu 38 de primari, a plecat la USL. La scurt timp după demisia lui Frunzăverde din partid, senatorul PDL Iosif Secăşan a părăsit partidul şi s-a înscris în PNL. PDL a reuşit ca în timp scurt la Caraş-Severin să-şi piardă toţi parlamentarii: deputaţii de Caraş-Severin, Gheorghe Hogea şi Valentin Rusu au anunţat că au demisionat din PDL şi că trec la PNL. Cei doi şi-au anunţat deciziile fără a face vreun comentariu.

La sfârşitul săptămânii trecute, deputatul de Timiş, Marius Dugulescu a demisionat din PDL şi s-a înscris în PNL chiar în prezenţa liderilor PNL Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Sorin Frunzăverde. Şi deputatul de Timiş, Gheorghe Ciobanu, a trecut de la PDL la PSD. Senatorul de Hunedoara Dorin Păran, a demisionat din PDL şi trece în PNL. Gestul lui Păran a fost urmat şi de deputatul Iosif Blaga. Dorin Păran a fost, în perioada 2004-2008, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Iosif Blaga a fost primar al municipiului Orăştie.

Plecările continuă

În tabăra PDL, liderii au dat vina pe Frunzăverde: el a plecat din partid şi a luat cu el deputaţii şi senatorii cu care este într-o relaţie de prietenie de mai mulţi ani. Când totul părea că s-a liniştit, un alt anunţ şoc: senatorii Petru Filip (Bihor) şi Ioan Sbârciu au părăsit PDL şi au trecut la USL.

Petru Filip, care va deveni membru al PSD, este vicepreşedinte al Senatului şi a asigurat preşedinţia interimară a Senatului după revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, până la alegerea lui Vasile Blaga. El a fost şi primar al Oradiei, precum şi europarlamentar. Petru Filip a fost implicat în scandaluri de corupţie, iar presa locală a scris, atunci când a renunţat la Primărie pentru a deveni europarlamentar, pentru că ar fi avut nevoie de protecţia oferită de imunitatea parlamentară.

Ioan Sbârciu a fost rector şi preşedinte al Universităţii de Artă şi Design din Cluj. În anul 2008, el nu a avut loc pe listele PDL Cluj şi a fost trimis să candideze în Bistriţa-Năsăud. El va trece la PC. „Ioan Sbârciu a fost convins să treacă la PC de către un alt senator ales pe listele PDL care a ajuns la PC, Şerban Rădulescu, cel care conduce în prezent filiala judeţeană a Partidului Conservator Cluj”, spun surse din PC.

La PDL, scandalul a continuat: prin plecarea ultimilor doi senatori, Vasile Blaga a fost învinuit că negociază în secret cu USL şi democrat-liberalii se gândesc să înceapă formalităţile pentru suspendarea lui Blaga de la conducerea Senatului României. Acuzele ar fi legate de faptul că Vasile Blaga este bihorean, la fel ca şi Petru Filip.

Ioan Sbârciu a fost convins să treacă la PC de către un alt senator ales pe listele PDL care a ajuns la PC, Şerban Rădulescu, cel care conduce în prezent filiala judeţeană a Partidului Conservator Cluj .”
SURSE DIN PC

Pleacă şi deputatul Seremi?

Mai mult, Petru Filip ar putea fi urmat de deputatul Ştefan Seremi. Acesta a demisionat de la conducerea PDL Bihor, în urma unui conflict cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţârle. Acesta a revenit în PDL după ce, timp de patru ani, a fost membru PNL. Radu Ţârle s-a supărat pe liberali pentru că membrii conducerii PNL au refuzat să îi ofere un loc eligibil pe listele candidaţilor pentru Parlamentul European. Radu Ţârle a mai fost senator şi europarlamentar PDL.

Cele mai citite

Zeci de mii de italieni au cerut pacea pentru Gaza și Ucraina; Manifestații masive în mai multe orașe

Zeci de mii de persoane au defilat sâmbătă în mai multe oraşe din Italia, unde au cerut pacea în Fâşia Gaza şi Ucraina, relatează...

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes economic în Islanda: creștere rapidă și șomaj redus

Săptămâna de lucru redusă la patru zile, considerată de mulți angajați un ideal, s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu experiment în...

Creștere de 28% în acest an la Pilonul II de pensii private

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau în septembrie, peste 8 milioane de cotizanți Fondurile de pensii private obligatorii din Pilonul II au înregistrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă