Fiecare dintre noi și-a pus această întrebare, cum de brațele caracatițelor nu se încurcă între ele. Sau poate nu fiecare, ci doar cercetătorii de la Hebrew University din Ierusalim, care au ajuns la concluzia că un mecanism simplu și eficient le ajută pe caracatițe să evite astfel de probleme, relatează Scientific American. Brațele caracatițelor sunt dotate cu niște ventuze care le ajută la prinderea prăzii. Brațele par a fi autonome față de creier și reacționează, în mare parte a timpului, la atingerea altor obiecte, în mod reflex. Apare întrebarea cum "știu" aceste ventuze să se prindă doar de alte obiecte și nu și de caracatița însăși.
Caracatițele au brațe regenerabile, iar de multe ori aceste ciudate viețuitoare își lasă în urmă brațele, pentru a distrage atenția prădătorilor. Brațele "amputate" îți păstrează, timp de mai bine de oră, capacitatea de a prinde alte obiecte.
Savanții au urmărit ce se întâmplă cu brațele caracatițelor atunci când se desprind de corp, în diverse situații. De exemplu, dacă într-o farfurioară de laborator a fost pusă o fâșie de piele de caracatiță, brațele s-au atașat doar de părțile din plastic ale farfurioarei, care nu au fost acoperite de materialul biologic. Cercetătorii cred că pielea caracatițelor conține o substanță care "spune" brațelor că nu este un corp străin. Mai mult, o caracatiță poate să facă diferența dintre propriile brațe desprinse și cele ale altor caracatițe. Pe cele din urmă nu are probleme să le mănânce.
Descoperirea nu este cu totul surprinzătoare, sistemul nervos complex al caracatițelor, unele dintre cele mai inteligente nevertebrate, fiind un obiect de studiu fascinant pentru biologi.
Imagine: Joe Parks / Flickr