-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce nu se opresc din furat?

De ce nu se opresc din furat?

Nu există probabil român onest care să nu îşi fi pus măcar o dată întrebarea asta, “De ce nu se opresc politicienii şi oamenii de afaceri corupţi din furat, de ce nu se satură să acumuleze avere?”  Dacă răspunsul părea până la un moment greu de găsit pentru un om obişnuit să trăiască cinstit din salariu, după atâtea stenograme DNA şi condamnări definitive se conturează cel puţin trei răspunsuri credibile.

Primul este evident: pentru că se poate. Timp de 25 de ani, majoritatea politicienilor sau oamenilor de afaceri corupţi nu au riscat nimic pentru hoţiile lor. La început nu exista nicio piedică în calea unui român dispus să facă bani cu orice preţ, iar mai târziu. “În 1990, nu era nici o regulă. Şi 260 de kilograme de icre negre am vândut într-un an. Cota României era de 1,5 ­tone pe an”, povestea pentru România liberă Ştefan Poenaru, un latifundiar din Ialomiţa, care a recunoscut că şi-a început afacerile vânzând sturion braconat. „4.500 de hectare în exploatare este o cooperativă foarte mare pentru ce înseamnă țări europene. Acolo, fermierii au din moși-strămoși 50-60 de hectare. Cel care are 100 de hectare e mare. Au muncit patru generații și au lăsat unul de la altul. În România a fost climatul favorabil pentru acumulare masivă”, ne-a explicat şi Vasile Iliuţă, un fermier din Călăraşi devenit în prezent deputat în Parlament.

În 1990 nu era nici o regulă, iată un prim răspuns pentru întrebarea de la început. Şi mulţi s-au obişnuit cu asta, mai ales că apoi, când limitările legale au apărut, aveau deja suficient capital pentru a-i corupe pe cei dornici să le aplice. “Dacă te duci la om și el vrea o cutie cu râme, să se ducă la pește, dă-i cutia cu râme. La figurat, desigur. Dă-i ce cere el acolo. Că așa a fost mentalitatea”, a recunoscut acelaşi fermier-deputat Vasile Iliuţă. “Eu am știut tabla împărțirii. Ne uităm aşa în sondaje, stabilim o grilă, băi tu ai şanse în alegeri 50%, începem cu 10.000 de euro, să zicem. Sau cu 20.000 de euro, depinde ce tip de alegeri sunt. Nu ţin să fiu bine cu toată lumea, dar ştiu că la alegeri e nevoie de bani şi dacă trece pe la mine un candidat, nu-l refuzăm. Suntem oameni înţelepţi, trecuți prin lumea asta”, a completat “reţeta succesului” şi Ştefan Poenaru.

Până de curând, nici măcar procurorii DNA, acum atât de temuţi, nu aveau prea mare trecere printre cei dispuşi să-şi construiască averile din mai mult decât din marja de profit. Mai ţineţi minte cu câtă aroganţă se adresa Gigi Becali anchetatorilor anticorupţie nu mai departe de acum opt ani? Pe atunci, o condamnare părea doar un coşmar imposibil de transformat în realitate pentru finanţatorul echipei de fotbal Steaua “Bă, te rog frumos să scrii pe prima pagina: mi se rupe… – şi am spus şi ce – de DNA, că aşa este. Bă, să spui pe prima pagina: mi se rupe p… de DNA, că aşa este şi o spun eu. Da’ de ce spun asta? Că ştiu că mă apără Justiţia, care este competentă în România”, le declara Gigi Becali în 2008 jurnaliştilor sportivi, cu privire la dosarul în care era acuzat că a premiat ilegal o echipă de fotbal. Şi la vremea respectivă, latifundiarul avea dreptate, pentru că o condamnare definitivă în acest caz, cunoscut şi ca “Dosarul Valiza” avea să primească abia în 2013. După şapte ani. Cum să nu ţi-o iei în cap în tot acest timp.

Al doilea răspuns este şi mai evident: fură pentru că le face plăcere. Chiar şi dintre acei politicieni sau oameni de afaceri care la început se tem, au idealuri, speră să schimbe lumea unii ajung până la urmă să se dea pe brazdă după ce simt plăcerea şpăgii. “Prima lingură de căcat e mai greu de înghiţit. După aia te obişnuieşti cu gustul”, îmi explica acum peste zece ani un şef de ziar local filosofia sa de viaţă.  “Ajunge chiar să îţi placă”, a insistat văzându-mi perplexitatea în faţa unei mărturisiri atât de surprinzătoare şi de sincere.

Ultimul, dar şi cel mai important răspuns este acela că pur şi simplu nu mai au cum să se oprească. Din momentul în care spirala şpăgii, a acumulării ilicite de avere, se opreşte totul se prăbuşeşte. Iar dovada acestui principiu de funcţionare a unei reţele mafiote o avem astăzi clar prin intermediul DNA. Politicienii sau oamenii de afaceri corupţi care au fost prinşi de procurorii anticorupţie au început să se lepede rapid de foştii parteneri de şmecherii financiare, ori au fost abandonaţi de cei cu care până atunci erau prieteni.

Aşa se face că un personaj ca Elena Udrea, care părea de neatins până nu mai departe de acum şase luni, a ajuns să fie denunţată la DNA chiar de cei mai apropiaţi colaboratori după ce ea a fost arestată preventiv, iar împotriva celorlalţi s-a început urmărirea penală: Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii şi prietenă apropiată a Elenei Udrea, Tudor Breazu, administratorul moşiei sale de la Nana, sau Gheorghe Nastasia, mâna s-a dreaptă de la Ministerul Turismului, conform referatelor DNA.

După ce a fost arestat preventiv, omul de afaceri Dorin Cocoş i-ar fi denunţat, potrivit presei, pe Vasile Blaga, preşedintele PDL, şi chiar pe fosta sa soţie, Elena Udrea, declarând procurorilor că a oferit Partidului Democrat Liberal bani pentru campania electorală din mita luată în cazul Microsoft.

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor Gabriel Sandu, arestat preventiv într-o primă fază, apoi transferat în arest la domiciliu, i-ar fi denunţat la rândul său pe Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, foştii săi colegi de partid, cu privire la unele presiuni pe care cei doi le-ar fi exercitat asupra sa pentru a finanţa campania electorală a PDL din 2009.

Ovidiu Tender i-ar fi denunţat la DNA pe Alina Bica, fostul procuror şef al DIICOT, aflat în arest preventiv, şi pe Sorin Ovidiu Vîntu, conform Realitatea TV. Cei doi ar fi primit mită 4,5 milioane de euro de la Tender pentru ca acesta să scape basma curată din Dosarul RAFO-Carom.  

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, aflat în arest la domiciliu, ar fi fost denunţat de finul său, deputatul Daniel Bărbulescu, şi de primarul actual al oraşului Slatina, Mirel Prina, despre care presa a scris că a fost susţinut intens de Vâlcov pentru a obţine mandatul la Primărie.

Şi tot aşa.

Iată de ce nu se putea opri din furat politicienii şi oamenii de afaceri corupţi. Unii dintre ei o vor face probabil de acum încolo, de frica DNA. Dar pentru unii, cele trei motive de mai sus sunt atât de puternice încât vor continua, doar că o vor face mai discret. Până când, probabil, vor fi şi ei prinşi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă