5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu mai avem plaje Blue Flag?

De ce nu mai avem plaje Blue Flag?

» Romania nu mai are nicio plaja inscrisa in programul international Blue Flag.

» Explicatia e una simpla: operatorii plajelor nu au fost interesati sa investeasca pentru obtinerea acestei distinctii.

» Consecinta nu au intarziat sa apara: turistii straini, obisnuiti cu un anumit grad de calitate a serviciilor, ocolesc litoralul romanesc.

Romania nu are, in acest sezon estival, nicio plaja inscrisa in programul Blue Flag (steag albastru). Imediat dupa implementarea acestui program, in 2002, Romania a avut, in fiecare an, intre cinci si noua astfel de plaje. Blue Flag este o distinctie care se acorda celor mai bune plaje (dar si marine), in functie de anumite criterii. Pentru plaja, sunt luate in considerare 29 de puncte, care se refera la calitatea apei, managementul mediului inconjurator, la educatia si informatia privind mediul si la servicii si siguranta pe plaja.

Conditii dure
Programul Blue Flag este insa important si pentru ca atrage turisti. "Plajele inscrise in program trebuie sa aiba o serie de facilitati", a declarat Adrian Abrudan, sef serviciu in cadrul Directie Apelor Dobrogea Litoral. Printre acestea se numara: un numar suficient de salvamari, echipamente de interventie in caz de incendiu, existenta unui plan de actiune in caz de poluare, patrule pe plaja, rezerve de apa potabila, acces si toalete pentru persoanele cu dizabilitati, facilitti sanitare bine dotate, apa neafectata de reziduuri industriale, oferirea unui numar minim de cinci activitati de educatie despre mediul inconjurator. Criteriile sunt greu de indeplinit pe plajele romanesti iar investitia financiara este considerabila. Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral, spune ca operatorii de plaja pur si simplu nu au mai fost interesati sa investeasca in obtinerea acestei distinctii.

 

"In momentul in care plajele s-au dat operatorilor, niciunul nu a mai depus documentatia pentru acreditare", a declarat ea. De altfel, majoritatea hotelierilor nu stiu ce trebuie sa faca pentru a se inscrie in program. De vina este Ministerul Turismului, cel care ar trebui sa popularizeze procedura. La minister exista o comisie care se ocupa de aceste dosare. Tot aici ar trebui sa se intruneasca si un juriu national, format din reprezentanti ai ministerului, Asociatiei Litoral, ai DADL si ai Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie. Odata trecuta aceasta etapa, mai exista si un juriu la nivel european care certifica indeplinirea conditiilor.

Hotelierii, interesati
Noile reglementari legislative, care au permis hotelierilor sa inchirieze plajele, pot readuce steagurile albastre pe litoralul romanesc. Presedintele Asociatiei Litoral a precizat ca a avut discutii cu mai multi hotelieri, care si-au exprimat intentia de a depune dosarele pentru aceasta clasificare. Unii dintre ei au avut si in anii trecuti plaje Blue Flag, insa operatorii de plaje nu s-au mai preocupat sa depuna dosarele (certificarea se face anual). Romania detine o singura distinctie Blue Flag, pentru portul de agrement din Eforie.

» Bulgaria are 9 plaje Blue Flag. Recordul apartine insa Spaniei, cu 450 de astfel de plaje, care este urmata de Grecia (425) si Turcia (286).  In total, in lumea exista peste 3.200 de plaje inscrise in programul Blue Flag.

Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă