17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce mâncarea pare mai gustoasă pe stomacul gol?

De ce mâncarea pare mai gustoasă pe stomacul gol?

Se spune că nu e bine să mergi la cumpărături cu stomacul gol pentru că ai tendinţa să pui în coş numai mâncăruri nesănătoase, care îngraşă. Cel puţin asta arată un nou studiu  bazat pe scanarea creierului: creierul râvneşte după mâncare nesănătoasă atunci când ne este foarte foame, conform unui articol publicat de cei de la time.com.

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale şi Universitatea din California de Sud, a implicat 14 bărbaţi şi femei, dintre care unii erau sănătoşi şi aveau o greutate normală, în timp ce alţii erau obezi.

Aceştia au fost conectaţi la un dispozitiv care le controla nivelul glucozei pentru a aproxima cât de mult le este de foame. Apoi au fost supuşi unui test prin rezonanţă magnetică la două ore după ce mâncaseră, să pentru a verifica dacă le este în continuare foame sau nu.

În timp ce se aflau în maşinărie, participanţii au urmărit imagini cu diverse mâncăruri, unele bogate, altele sărace în calorii, precum şi imagini cu obiecte care nu aveau legătură cu mâncarea.

Pentru persoanele cu greutate normală, după ce organismul îşi primeşte doza de calorii în urma foametei, mâncarea începe să nu mai fie atractivă. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul persoanelor obeze, al căror declanşator de recompense rămâne activat tot timpul, chiar şi atunci când nivelul zahărului din sânge nu scade, acest lucru conducând la o poftă constantă de a consuma mâncăruri grase şi nesănătoase.

Asta se întâmplă pentru deoarece funcţia executivă a creierului, care ajută la luarea deciziilor, nu se activează atunci când nivelul glucozei rămâne în limite normale.

Studiul arată că există un declanşator biologic ce îi îndeamnă pe indivizii obezi să continue să mănânce chiar şi atunci când sunt sătui. Studiul spune că aceste persoane nu percep mâncarea la fel ca persoanele cu greutate normală, pentru că sistemele lor de recompensă şi poftă le semnalează constant că ei vor să mănânce. Dacă rezultatele cercetării vor fi confirmate, ele ar putea conduce la metode mai eficiente de reglare a greutăţii.

Cele mai citite

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Consultări pentru Start-Up Nation 2024: TVA eligibil, obligații de creare locuri de muncă și întârzieri în plățile din 2022

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat recent două sesiuni de consultare pentru stabilirea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024. La discuții...
Ultima oră
Pe aceeași temă