Sunt câteva subiecte importante despre care reprezentanţii şi susţinătorii PDL nu ar trebui să facă acum nici un fel de comentariu. Spre exemplu, să acuzi politizarea instituţiilor publice făcută de USL când guvernul din care ai făcut parte este responsabil pentru una dintre cele mai neruşinate politizări ce au avut loc în România este chiar tupeu.
Iată ce scria Elena Udrea, pe 31 mai, pe blogul personal: „Victor Ponta umflă fără nicio remuşcare schema de posturi a Guvernului pe care îl conduce pentru a crea locuri călduţe clientelei politice a USL. Procesul se întâmplă în paralel cu cel de epurare pe criterii politice a instituţiilor publice şi de instalare în funcţii a membrilor şi simpatizanţilor PSD, PNL şi PC. Lăcustele USL au dat năvală peste instituţiile statului.” Cu câteva zile înainte, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, spunea tot pe blogul său că „noua conducere a MAE este acum populată cu ţuţeri politici transferaţi direct de pe platourile Antenei 3”.
Declaraţiile celor doi, ca şi cele ale altor reprezentanţi ai PDL, nu pot fi trecute cu vederea, în condiţiile în care cei doi au făcut parte dintr-un Guvern care a spulberat toate aşteptările în materie de epurări pe criterii politice.
Mai întâi au fost schimbările din fruntea instituţiilor deconcentrate din ţară, care au avut loc în 2009, după ruperea alianţei dintre PDL şi PSD. Curtea Constituţională a decis că actul normativ prin care au fost operate înlocuirile din funcţii este neconstituţional. În acelaşi an, Guvernul Boc a emis o nouă ordonanţă prin care urmărea scoaterea din funcţie a pesediştilor, declarată însă şi aceasta neconstituţională. Chiar şi în aceste condiţii însă, guvernarea a continuat să schimbe oameni din administraţie, la toate nivelurile, de la directori la femei de serviciu.
Efectele insistenţei cu care guvernarea PDL a urmărit între 2009 şi 2010 să-şi impună clientela în posturile de conducere din administraţie au putut fi simţite concret în bugetele instituţiilor în cauză. În multe situaţii, acestea au trebuit să plătească câte două-trei salarii: al directorului impus de PDL, al directorului susţinut de PNL- care după ce a fost demis a dat în judecată instituţia, a câştigat procesul şi a trebuit să fie repus în drepuri- şi, uneori, şi pe cel al directorului numit de PSD, dat şi el afară fără respectarea legii.
Credeţi că numirile făcute de PDL în perioada în care a condus România au fost altfel decât pe principiul „nu contează cât de prost e omul, măcar este de-al nostru” (enunţat, culmea, chiar de purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu) ? E suficient să ne amintim de celebrul Don Costel, propulsat şef al ANIF Dolj, în condiţiile în care era implicat într-un dosar penal de sechestrare de persoane. Sau despre „profesioniştii” care au condus Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor, unii anchetaţi acum penal, şi care sunt pe deplini responsabili pentru dezastrul în care se află acum acest domeniu. Sau despre numirile făcute în conducerea vămilor, multe având ca unic scop colectarea şpăgilor pentru contribuţia obligatorie ce trebuie strânsă la partid, după cum arată stenogramele interceptărilor făcute de DNA.
USL nu face acum excepţie de la regulă şi schimbă oamenii cu carnet de PDL cu propria clientelă politică. Nu trebuie uitat însă nici o clipă faptul că „epurarea” de acum se face cu instrumentele legale create de vechea guvernare.
Câteva cuvinte ar trebui spuse şi în legătură cu unii dintre comentatorii politici care, după venirea la putere a USL, şi-au pierdut contractele cu televiziunea publică şi strigă acum în gura mare că sunt victime ale unei „epurării politice mascate”. Au dreptate. Nu poate fi altceva decât epurare politică în condiţiile în care mulţi dintre ei şi-au asumat un partizanat politic făţiş. Atâta vreme cât toată ziua nu faci altceva decât să-i înjuri din toate poziţiile, obsesiv, pe Ponta şi Antonescu- în editoriale, pe facebook, sau în orice alt mediu- iar seara te duci la televizor să faci chipurile emisiuni politice „echilibrate” înseamnă că ţi-ai asumat de la început concedierea în momentul în care de la butoanele TVR vor pleca cei care te susţin. Jucând după reguli murdare nu poţi cere să fii tratat cu fair-play. Sau mai pe româneşte, „când te bagi în troacă, te mănâncă porcii”.
–