5.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce intră în puşcărie Gică Popescu. Adio preşedinţia FRF!

De ce intră în puşcărie Gică Popescu. Adio preşedinţia FRF!

Gică Popescu a fost condamnat definitiv, marţi, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti la 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare cu executare.

 Anterior , el a fost achitat de Tribunalul Bucureşti şi condamnat cu suspendare de către o altă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit vechilor coduri penale.

În urma recursurilor, Inalta Curte a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel pentru a se mai administra probe, respectiv audierea unor martori ai apărării şi o expertiză.

Între timp, au intrat în vigoare noile coduri penale, aşa că în dosarul aflat la Curtea de Apel Bucureşti s-au pronunţat, marţi, sentinţe definitive.

Se pune întrebarea de ce a fost condamnat cu executare Gică Popescu, deşi a fost achitat de o instanţă ( a Tribunalului), de o alta ( a Curţii de Apel) a fost condamnat cu suspendare, în plus el  fiind  singurul care şi-a recunoscut vina încă de la începutul urmăririi penale  şi a şi plătit taxele la stat pentru transferuri.

Instanţa l-a condamnat pe Gică Popescu pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Instanţa a schimbat încadrările juridice prin desfacerea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani din infracţiuni continuate, în fapte de sine stătătoare. Unele fapte au fost prescrise (cele de înşelăciune), altele nu ( evaziunea şi spălarea de bani), motiv pentru care instanţa i-a aplicat pedeapsa cu executare pentru infracţiunile neprescrise.

Astfel, Gică Popescu a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare pentru spălare de bani, la care s-a adăugat sporul de 1 an , o lună şi 10 zile , spor ce reprezintă o treime din suma pedepselor celorlalte fapte săvârşite şi care nu sunt prescrise, potrivit noilor coduri penale, spun specialiştii consultaţi de România Liberă.

Pedeapsa finală este de 3 ani, o lună şi 10 zile, la care judecătoarele au adăgat pedeapsa complementară şi anume interdicţia de reprezenta un club de fotbal timp de un an, după executarea pedepsei.

De  la Gheorghe Popescuinstanţa a dispus confiscarea a 75.000 USD pentru transferul lui Sânmărtean şi a 1.000.000 USD pentru transferul lui Florin Bratu ( din care se scade suma de 1.330.000 plătită deja ca impozit de către Gică Popescu).

Gică Popescu ar fi victima lui Ion (Giovani) Becali cu care a făcut o firmă prin care s-au derulat cele două transferuri frauduloase, spun specialiştii în domeniu.

Pedeapsa cu închisoarea a fost dată chiar cu o zi înainte de alegerile de la Federaţia Română de Fotbal, unde Giică Popescu era favorit pentru funcţia de preşedinte. Prin această condamnare, imaginea naţională şi internaţională a fotbalistului Gică Popescu are mult de suferit.

Gică Popescu a făcut parte din generaţia de aur a fotbalului românesc, alături de Gică Hagi. A fost căpitanul FC Barcelona ( cu care a câştigat Cupa Cupelor) , a câştigat Cupa UEFA cu echipa Galatasaray, a fost  căpitanul echipei României, a jucat  cu echipa României  în sferturile de finală la un campionat mondial de fotbal (1994)- performanţă unică a fotbalului românesc.

Pedepsele administrate de instanţă în dosarul transferurilor ilegale din fotbal  sunt: Gheorghe Copos – 3 ani şi 8 luni închisoare; Mihai Stoica – 3 ani şi şase luni; Cristian Borcea – 6 ani şi 4 luni; Ioan Becali – 6 ani şi 4 luni închisoare; Victor Becali – 4 ani şi 8 luni închisoare; Gică Popescu- 3 ani, o lună şi 10 zile; Jean Pădureanu – 2 ani şi 4 luni închisoare; Gigi Neţoiu – 3 ani şi 4 luni închisoare.
 
În plus, condamnaţii au de plătit peste 14 milioane de dolari pentru transferurile nelegale şi sumele datorate statului, la care se adaugă penalităţile. Magistraţii au pus sechestre asiguratorii pe bunuri pentru recuperarea prejudiciilor.
 
 

 Fragmentul din sentinţa de condamnare referitoare la Gică Popescu

 

„VII. Conform art. 5 din Codul penal :

În baza art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptelor comise de inculpatul POPESCU GHEORGHE, după cum urmează :

– dintr-o infracţiune de înşelăciune, în formă continuată, prev. de art. 215 alin. 1, 2 şi 5 din Codul penal din 1969, cu aplic. art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969, în două infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 din Codul penal (persoană vătămată AS GLORIA 1922 BISTRIŢA) şi de art. 244 alin. 1 şi 2 din Codul penal (persoană vătămată F.C. RAPID BUCUREŞTI S.A.);

– dintr-o infracţiune de evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 12 din Legea nr. 87/1994 cu aplic. art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969 într-o infracţiune de evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 12 din Legea nr. 87/1994 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal şi

– din două infracţiuni de spălare de bani, prev. de art. 23 lit. a din Legea nr. 656/2002 şi de art. 23 lit. c din Legea nr. 656/2002 în două infracţiuni de spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 republicată şi de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002 republicată.

 

1. În baza art. 12 din Legea nr. 87/1994 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal ?i art. 75 alin. 2 lit. a în ref. la art. 76 alin. 1 din Codul penal condamnă pe inculpatul POPESCU GHEORGHE la pedeapsa de 1 an ?i 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal.

2. În baza art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 republicată cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a în ref. la art. 76 alin. 1 din Codul penal condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

3. În baza art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002 republicată cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a în ref. la art. 76 alin. 1 din Codul penal condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

 

În baza art. 38 alin. 1 din Codul penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal şi art. 45 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului POPESCU GHEORGHE pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an, o lună şi 10 zile închisoare, urmând să execute pedeapsa de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal, pe o durată de 1 an, după executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 65 alin. 1 şi 3 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal.

În baza art. 396 alin. 6 şi 8 din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală, art. 17 alin. 2 ?i art. 18 din Codul de procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului POPESCU GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 din Codul penal (persoană vătămată AS GLORIA 1922 BISTRIŢA) şi de art. 244 alin. 1 şi 2 din Codul penal (persoană vătămată F.C. RAPID BUCUREŞTI S.A.)”.

 

Cele mai citite

Buget record pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump: 200 de milioane de dolari

Ceremonia de învestire a noului președinte al SUA, Donald Trump, care va avea loc luni, promite să fie un eveniment de proporții uriașe. Cu un...

Joe Biden avertisment dur în discursul de adio: O oligarhie „periculoasă” se conturează în America

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat cu privire la o oligarhie „periculoasă” care se conturează în America, în discursul său de adio, încheind o...

Horoscop 18 ianuarie 2025. Confruntări cu propriile slăbiciuni

Horoscop 18 ianuarie 2025. Ziua de sâmbătă este marcată de influența astrelor care aduce pentru fiecare zodie o ocazie de introspecție, muncă susținută și...
Ultima oră
Pe aceeași temă