5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce este nevoie de cursuri de prim-ajutor în şcoli

De ce este nevoie de cursuri de prim-ajutor în şcoli

Cursurile de prim-ajutor fac diferența dintre viață și moarte, iar o educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţurire ale unei persoane, dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor in fiecare an pentru că nu sunt resuscitați la timp.

Pe agenda Camerei Deputaţilor, se află marţi şi dezbaterea proiectului de lege privind predarea în şcoli a noţiunilor de prim ajutor, proiectul primind deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Iniţiatorul legii, deputatul Tudor Ciuhodaru, spune că actul normativ prevede introducerea ca disciplină obligatorie de studiu a acestor noţiuni la toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar. Planul cadru şi programa naţională precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina prim ajutor vor fi aprobate prin ordin comun al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al Ministrului Sănătăţii.

Medicul ieşean argumentează iniţierea acestui proiect prin faptul că “introducerea în planul cadru a unei discipline privind acordarea primului ajutor se impune având în vedere numeroasele riscuri la care sunt expuşi cetăţenii. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor, constând în modul de a acţiona în faţa unei urgenţe medicale şi de a evita sau reacţiona în faţa unui pericol cu potenţial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulţirii”.

Ministerul Sănătăţii susţine această iniţiativă, la fel ca şi asociaţiile profesionale ale medicilor cardiologi, care au propus un proiect asemănător, de educaţie şi prim ajutor, cu mulţi ani în urmă. Elevii de peste 12 ani ar putea urma cursuri de prim ajutor începând din următorul an şcolar, în cadrul unui program de educaţie medicală în şcoli, finanţat cu bani europeni. Potrivit acestui proiect, care va dura aproximativ 3 ani, copiii de peste 12 ani, exceptând elevii din anii terminali, vor învăță în sălile de clasă cum să efectueze manevre de resuscitare în cazul unui atac de cord, dar și cum să ducă o viață sănătoasă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, şi-a exprimat speranţa ca un sfert dintre elevi să beneficieze de acest proiect: "Vom utiliza această resursă umană pentru a asigura educaţia. Dacă am atinge 25% e foarte mult, pentru că de fapt proiectul este autosustenabil. El va instrui nişte copii în tehnicile de prim ajutor, dar va forma şi formatori". Pentru a nu se aglomera programa şcolară, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii doreşte să introducă din acest an aceste programe în timpul orelor de dirigenţie sau în Săptămâna Şcoala Altfel. La finalul cursului, elevii primesc un certificat de absolvire. În timpul orelor de educaţie sanitară, elevii nu primesc note.

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut autorităţilor introducerea cursurilor de prim-ajutor în curricula școlară și precizează că ”primele acțiuni, indiferent de vârstă, fac diferența între viață și moarte”, mai ales că România este o ţară unde se poate întâmpla oricând o catastrofă, un cutremur puternic, inundaţii, sau orice altă tragedie”. Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, susţine că aceste cursuri trebuie predate de personal calificat şi “este nevoie de cursuri de formare continuă, care să înceapă în cel mai scurt timp”.

”Este nevoie de cursuri de formare continuă, care ar trebui să înceapă în cel mai scurt timp. Suntem deja într-o mare întârziere, zilnic mor oameni, pe care fiecare din noi, poate, i-ar fi putut ține în viaţă, până la sosirea personalului specializat. N-ar trebui să mai pierdem o secundă din acest timp extrem de prețios”, a subliniat Simion Hancescu, care a spus că elevii ”ar deveni profesori pentru părinții lor, în sensul de a-i învăța cum să acționeze în situații critice”. Pentru pregătirea personalului, FSLI sugerează luarea în calcul a unor proiecte cu finanțare europeană.

După tragedia de la clubul Colectiv de anul trecut, un grup de voluntari care semnează “Grupul de voluntari # Împreună Rezistăm” au cerut introducerea urgentă în şcolile din România a unor cursuri de prim ajutor. “Solicităm autorităţilor să introducă, URGENT, în absolut toate şcolile din România, cursuri de prim-ajutor predate de personal calificat; cursuri care ar putea fi atât de necesare în cazul unei tragedii, ce ar putea veni oricând peste noi. Credem că nu este imposibil ca, la nivel naţional, să se poate dezvolta, RAPID, un program (nu pilot, pentru că nu mai avem timp de programe-pilot) împreună cu personalul specializat din cadrul SMURD şi ISU, subvenţionate de statul român”, se arată în textul care a fost postat pe petitiionline. net. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Raportul Comisiei Europene privind influențele TikTok în alegerile din România urmează să fie prezentat

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, într-un interval scurt de timp, un raport dedicat influențelor exercitate prin intermediul rețelei sociale TikTok asupra alegerilor prezidențiale...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...

Președintele Camerei Deputaților: Avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a precizat joi, la Antena 3 CNN, câți angajați ai instituției vor fi concediați și cum vor fi aleși...
Ultima oră
Pe aceeași temă