18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce este incompatibil decanul de la medicină

De ce este incompatibil decanul de la medicină

O nouă situaţie de incompatibilitate ameninţă cariera decanului Facultăţii de Medicină Galaţi, dr. Aurel Nechita, după ce în urmă cu câteva luni Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) i-a interzis să ocupe o funcţie publică timp de 3 ani, pentru că 5 ani fusese în incompatibilitate, încălcând prevederile art. 81, alin. (1) şi (2), respectiv art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003. Nechita s-a aflat în incompatibilitate în perioada 12.05.2005-19.12.2008, când era deputat, dar şi decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Dunărea de Jos. ANI a constatat că a fost în incompatibilitate şi în perioada 10.01.2009-02.10.2009, când a fost decan la Medicină, dar şi secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Acum, iese la iveală o nouă incompatibilitate. Potrivit declaraţiei de avere, dr Nechita a încasat 68.088 lei ca decan, 1.150 lei ca lector la cursurile OAMMR, dar şi 33.899 lei ca şef al Secţiei Clinică Pediatrie II de la Spitalul de Pediatrie Galaţi. Incompatibilitatea e dictată de art. 180 aliniatul (1) litera (b) din Legea 95/2006, care prevede că funcţia de manager e incompatibilă cu „exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate”. Art. 184 prevede că „dispoziţiile art.180 alin.(1), lit (b), referitoare la incompatibilităţi, conflicte de interese şi sancţiunea rezilierii contractului de administrare se aplică şi şefilor de secţie”. Pentru că nu a renunţat la una dintre cele două funcţii în termen de 30 de zile, Aurel Nechita ar trebui să fie demis fie de conducerea Spitalului de Pediatrie, fie de Senatul Universităţii Dunărea de Jos.

Peste câteva luni dr Nechita ar putea intra în incompatibilitate şi a patra oară, pentru că intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Galaţi.

Război murdar în lumea halatelor albe

Nechita este artizanul izgonirii la Spitalul Judeţean Brăila a chirurgului Paul Ichim, unul dintre cei mai apreciaţi medici gălăţeni. Lui Ichim nu i s-a mai dat voie să opereze la Secţia Chirurgie 3 de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi pentru că intrarea în sala de operaţie ar fi incompatibilă cu statutul său de senator. Această „incompatiblitate” e arma folosită împotriva chirurgului de gruparea formată din Aurel Nechita, directoarea spitalului, Călina Lazarovici, şeful ATI, Nicolae Bacalbaşa şi preşedintele Colegiului Medicilor, Dumitru Cristea. Acest grup, majoritar PSD, îşi arogă rolul de entitate care trebuie să hotărască tot ce se întâmplă în medicina gălăţeană şi implicit să distrugă pe cine nu se supune. Spre exemplu, după ce în 1997-2000, dr Ichim a fost şef al DSP şi a modernizat Spitalul Municipal „Elena Doamna”, la conducerea DSP a ajuns în 2001 dr Nechita, care a desfiinţat Spitalul Municipal.

Incompatibilitate inventată

După ce a devenit senator, dr Ichim a renunţat la funcţia de şef al Secţiei Chirurgie 3, deşi Comisia de Sănătate a Senatului i-a comunicat că nu ar fi în incompatibilitate. La finalul a 3 ani de dispute, directoarea Lazarovici i-a interzis dr Ichim să mai intre în sala de operaţie. Decizia e motivată printr- o inepţie: „nu există o lege specială care să permită cumulul funcţiei de senator cu cea de medic”! Aşa că medicul gălăţean operează la Brăila. Deşi spitalul a primit de 2 luni o adresă a Ministerului Sănătăţii, în care se spune că Ichim poate opera la Galaţi, directoarea Lazarovici refuză să pună în practică decizia ministerului. 

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă