În prima zi cu temperaturi negative din această iarnă, constănțenii au dârdâit de frig în apartamente. Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas) a oprit, marți, furnizarea căldurii, din cauza unei avarii.
“În data de 28 decembrie, ora 17:21, am fost anunțat că CET Palas înregistrează o avarie și că va întrerupe total (în tot municipiul Constanța) livrarea agentului termic în data de 29 decembrie în intervalul orar 8:00 – 17:00“, a spus primarul interimar Decebal Făgădău. În data de 29 decembrie, ora 17:00, acesta a fost anunțat telefonic că livrarea agentului termic va începe la ora 19:00. În realitate, furnizarea agentului termic a început gradual abia în jurul orei 23:00. Sistemul a funcționat la parametri optimi abia în jurul orei 3:00 dimineața (30 decembrie). Primarul spune că reprezentanții Electrocentrale Constanța S.A. nu au mai răspuns apelurilor sale.
„Ținând cont că municipalitatea și constănțenii au făcut eforturi fără precedent pentru a plăti în avans sume substanțiale tocmai pentru buna funcționare a sistemului de alimentare cu energie termică, consider că întreaga responsabilitate pentru situația creată aparține Electrocentrale Constanța S.A. Este inacceptabil ca întreg orașul să stea în frig pentru că cineva nu și-a făcut treaba! Totodată, este insultătoare pentru constănțeni lipsa totală de comunicare din partea CET Palas. Electrocentrale Constanța S.A. are nu doar condițiile, ci și obligația legală să furnizeze neîntrerupt agent termic, precum și datoria de a se asigura, anterior sezonului rece, că instalațiile funcționează și sunt pregătite în permanență. Am solicitat Ministerului Energiei să facă o analiză rapidă și serioasă a activității Electrocentrale Constanța S.A. și am informat Instituția Prefectului asupra situației create“, a declarat primarul interimar Decebal Făgădău.
CET-ul nou, o himeră
În campania electorală de acum 4 ani, primarul Radu Mazăre promite un CET nou, o gigacalorie mai ieftină. Atunci, Decebal Făgădău era viceprimar al Constanței. În tot acest timp, cei doi nu au reușit să construiască un CET nou, iar acum nu se mai pune problema acestui demers. Constănțenii plătesc însă o gigacalorie mai ieftină, după ce primăria a alocat 60 de milioane de lei, din banii lor, pentru a o subvenționa.