9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce au ieşit 20.000 de secui în stradă

De ce au ieşit 20.000 de secui în stradă

UDMR a organizat un adevărat exerciţiu de mobilizare, după ce instanţele penale au anulat retrocedarea clădirii unui colegiu din Sfântu Gheorghe.

 

Aproximativ 20.000 de oameni s-au strâns sâmbătă în oraşul Sfântu Gheorghe, pentru a protesta împotriva unei sentinţe judecătoreşti. Prin intermediul acesteia, fostul subsecretar de stat Attila Marko, în prezent secretar de stat, împreună cu alte două persoane, inclusiv consilierul juridic al Eparhiei Reformate din Ardeal, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, pentru că au dispus retrocedarea ilegală a clădirii Colegiului Reformat „Moklpos Szekely”.

Cei mai mulţi dintre protestatari au fost militanţi ai UDMR, însă la miting a participat şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, fostul episcop reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tökes. Mitingul a fost organizat sub sloganul „Ziua Dreptăţii”. Cei mai mulţi dintre protestatari au fost secui, însă au venit şi maghiari din zone precum Cluj sau Arad, dar şi unguri din Veszprem sau din Budapesta. Cei mai mulţi dintre protestatari s-au strâns în jurul bisericilor „istorice” maghiare din Sfântu Gheorghe, apoi au format coloane, care, în bătaia clopotelor, au pornit spre centrul oraşului. „Noi nu dorim să punem presiune asupra Justiţiei, ci să atragem atenţia asupra unei nedreptăţi.

Această sentinţă reprezintă un precedent periculos, prin care orice imobil confiscat unui cult religios poate fi renaţionalizat, deşi el a fost retrocedat legal după căderea comunismului”, a explicat Arpad Szakats, protestatar din Cluj, de profesie jurist. Sentinţa care a stârnit nemulţumirea maghiarilor a fost pronunţată de o primă instanţă penală, care i-a condamnat la închisoare cu suspendare pe Attila Marko, Tamas Marasan, care este consilier juridic al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi pe Silviu Clim, funcţionar din cadrul Ministerului Justiţiei. Cei trei sunt acuzaţi că ar fi dispus ilegal retrocedarea imobilului şcolar din Sfântu Gheorghe, pe baza unui extras de carte funciară neactualizat şi în baza unor documente din limba maghiară netraduse în limba română. Sentinţa de condamnare a fost atacată cu recurs.  

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă