» Pentru prima oara in istoria alegerilor prezidentiale libere, in campania electorala actuala nu a existat o dezbatere televizata cu toti candidatii sau macar cu primii clasati in sondaje. Abia astazi, in ultima zi de campanie, Basescu, Geoana si Antonescu se pare ca vor lasa la o parte scuzele si pretextele si se vor confrunta intr-o dezbatere organizata la Parlament de Institutul de Politici Publice.
» Politologi si analisti considera ca fuga de confruntare i-a folosit mai ales lui Mircea Geoana. Crin Antonescu lupta pentru a intra in turul doi si cauta dezbaterea cu orice pret, in timp ce Traian Basescu, desi este dezavantajat de confruntari, nu se fereste, pentru a nu-si trada imaginea de "luptator virulent".
Pana astazi, in ultima zi de campanie electorala, primii clasati in sondaje fie au dansat in jurul ideii de dezbatere televizata, fie s-au impiedicat in detalii. Nu au reusit sa dea piept unul cu altul decat in tandem, niciodata insa in trei, patru sau cinci. Aparenta fuga de confruntare este explicabila la unii dintre candidati, in timp ce pentru altii ciocnirea cu adversarii este vitala pentru intrarea in turul doi, explica specialistii.
Dezbaterea are implicatii diferite pentru Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Profesorul de stiinte politice Alexandru Radu argumenteaza ca Traian Basescu ar castiga cu greu voturi in plus daca ar participa la o dezbatere in trei: "Primul cotat in sondaje nu are nici un interes sa participe la dezbaterea finala, deoarece sansele ca acesta sa piarda puncte sunt mai mari. Ceilalti candidati au tendinta de a lovi in el". Cu toate ca nu are neaparata nevoie de o dezbatere, Basescu nu se fereste de ea, observa analistul politic Bogdan Teodorescu: "Electo-ratul sau il cunoaste drept un virulent, un luptator, nu poate sa-i dezamageasca". Alexandru Radu crede ca Basescu nu se teme de dezbatere si pentru ca se bazeaza pe calitatile sale oratorice.
Pe de alta parte, sustine profesorul Radu, Mircea Geoana si Crin Antonescu ar trebui sa fie cei mai interesati de o astfel de dezbatere in trei, care poate decide cine ajunge in turul doi. Liberalul Antonescu exact asta face, observa Teodorescu: "El a aparut in toate cele trei asa-zise dezbateri de pana acum: cu Basescu, cu Geoana, cu Sorin O-prescu si cu Kelemen Hunor. Nu se teme pentru ca este cel mai bun vorbitor dintre cei trei si este cel mai putin atacabil, pentru ca are cele mai putine pete in trecut". Politologul Cristian Pirvulescu intelege si el strategia liberalului care "lupta pentru pozitia de challenger cu Mircea Geoana, fata de care are reactie spontana, prezenta de spirit".
In schimb, Pirvulescu crede ca seful PSD se joaca cu focul: "Geoana risca foarte mult. E adevarat ca este cel mai putin pregatit pentru o dezbatere virulenta, insa a ajuns sa fie considerat a fi temator nu doar fata de Basescu, ci si fata de ceilalti candidati". Liderul PSD prefera insa sa-si asume acest risc, pentru ca "este cel mai prost vorbitor dintre cei trei, turuie bine, dar nu face fata unei discutii. Principala sa forta este partidul, care nu-l voteaza pentru ca il place, ci pentru ca este de-al lor", spune si Bogdan Teodorescu. Principala preocupare a lui Geoana, crede Teodorescu, este "sa nu se arate slab, nu la nivelul cunostintelor, ci la comunicarea publica". Profesorul Alexandru Radu spune despre Mircea Geoana ca "nu este de aceeasi factura precum ceilalti doi si poate aici este de vina meseria sa de diplomat".
Radu adauga ca "Geoana este prezent in opinia publica cu o catalogare facuta de Ion Iliescu («prostanac»), iar amintirea acestui epitet intr-o dezbatere nu i-ar fi de nici un folos". O alta explicatie pentru noncombat sau pentru amanarea cat mai mult cu putinta a dezbaterii reale poate fi insa si faptul ca absenteismul la vot ii avantajeaza pe unii dintre candidati. Mobilizarea populatiei, ca urmare a unei prestatii mai bune sau mai proaste intr-o confruntare televizata, poate fi periculoasa pentru niste candidati care nu vor sa riste destabilizarea starii de fapt. Radu ne-a explicat ca, potrivit studiilor sociologice, dezbaterile televizate pot mobiliza intre 5 si 10 procente din ansamblul electoratului, cifre care conteaza foarte mult atunci cand lupta electorala este stransa.
In cazul unei participari mai reduse la vot, Alexandru Radu apreciaza ca avantajati ar fi Mircea Geoana si Traian Basescu, pentru ca partidele care ii sustin au organizatii puternice in teritoriu, iar liberalii sunt dezavantajati din acest punct de vedere. si Bogdan Teodorescu sustine ca "Basescu are cel mai mult de castigat din absenteism, cei care il sustin pe el vin oricum. In schimb, pentru Geoana, care este cu 10% sub partidul sau, absenteismul ar putea fi periculos".