20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce a vrut Ponta sฤƒ controleze Monitorul Oficial

De ce a vrut Ponta sฤƒ controleze Monitorul Oficial

Disputa pe tema reprezentฤƒrii legale a României la Consiliul European a fost transata ieri de Curtea Constitutionale, care a decis ca presedintele tarii este singurul reprezentant legal, dar presedintele si numai presedintele il poate mandata in mod expres pe premier sa-l inlocuiasca. Decizia Curลฃii devine obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial (MO).

Dupa ce decizia instituลฃiei care vegheazฤƒ la respectarea constituลฃiei a devenit publicฤƒ, liderii USL s-au întrunit la Palatul Victoria si au stabilit strategia de a fenta legea fundamentalฤƒ: împiedicarea publicarii acestei hotฤƒrâri în Monitorul Oficial. Dacฤƒ Ponta s-ar fi dus la Consiliul European de la Bruxelles dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial, ar fi savarsit infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, care se pedepseste cu inchisoarea, dupฤƒ cum spun specialiลŸtii consultaลฃi de Rl. Insฤƒ, MO era în subordinea Camerei Deputaลฃilor, unde presedinte este Roberta Anastase, care ar fi putut gฤƒsi pârghii ( folosind o metodฤƒ practicatฤƒ ลŸi în alte situaลฃii, mai ales de PSD) de a publica rapid doar minuta Curลฃii Constituลฃionale, fฤƒrฤƒ motivarea deciziei. Ca sฤƒ se asigure cฤƒ nu se întâmplฤƒ astfel de”accidente”, dupฤƒ cum ne-au spus chiar surse din PSD, liderii partidului au lansat in spatial public faptul cฤƒ Monitorul Oficial trece prin ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ, în subordinea guvernului sub pretextul obisnuit in astfel de situatii: stoparea neregulilor extreme de grave de acolo. Aceste acuzaลฃii nu au fost însฤƒ ลŸi probate.

Dupฤƒ ce a câลŸtigat controlul asupra Monitorului Oficial, Ponta a putut sฤƒ se ducฤƒ linistit la Bruxelles. El s-a prezentat la Consiliul European abia dupฤƒ ce s-a asigurat cฤƒ preลŸedintele n-a plecat din ลฃarฤƒ. „ลžtiam sigur cฤƒ Bฤƒsescu nu se va duce pentru a nu face de ras Romania, chiar daca asta ar insemna o batalie pierduta pentru el”spun surse PSD.

Interesant este cฤƒ atât decizia Curลฃii Constituลฃionale, cât si ordonanลฃa de trecere a MO in subordinea Guvernului nu au fost publicate în Monitorul Oficial. AลŸa cฤƒ nimeni nu poate proba vreo infracลฃiune în eventualitatea declansฤƒrii unei urmฤƒriri penale.

Monitorul Oficial, din 1832

Regia Autonomฤƒ „Monitorul Oficial” a fost înfiinลฃatฤƒ în 1991 ลŸi continuฤƒ editarea publicaลฃiei oficiale a statului român, al cฤƒrei prim numฤƒr a apฤƒrut în anul 1832. Foaia oficialฤƒ a devenit, încฤƒ de la înfiinลฃare, un adevฤƒrat breviar al principalelor evenimente istorice, politice ลŸi culturale care au dus la apariลฃia ลŸi evoluลฃia României moderne, dupฤƒ cum se aratฤƒ pe pagina oficialฤƒ a acestei instituลฃii.

Cele mai citite

Vladimir Putin o susศ›ine pe Kamala Harris pentru a fi preศ™edinte al SUA

PreลŸedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi cฤƒ o susลฃine pe candidata democratฤƒ Kamala Harris, actualul vicepreลŸedinte al SUA, รฎn alegerile prezidenลฃiale americane din...

Alocaศ›iile ศ™i indemnizaศ›iile pentru copii vor fi plฤƒtite รฎnainte de รฎnceperea ศ™colii

Autoritฤƒศ›ile au luat decizia de a accelera plata alocaศ›iilor ศ™i indemnizaศ›iilor pentru copii, pentru a veni รฎn sprijinul familiilor รฎnainte de รฎnceputul anului ศ™colar...

Liga Campionilor la Handbal Feminin รฎncepe! Cรขnd se joacฤƒ derby-ul romรขnesc Gloria Bistriศ›a – CSM Bucureศ™ti

Debuteazฤƒ Liga Campionilor la Handbal Feminin: Derby-ul Romรขnesc Gloria Bistriศ›a - CSM Bucureศ™ti se joacฤƒ รฎn prima etapฤƒ. Noua stagiune a Ligii Campionilor la handbal...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ