-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce a vrut Parchetul să pună mâna pe listele electorale

De ce a vrut Parchetul să pună mâna pe listele electorale

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat ieri că, după ce a ridicat de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice, copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendumul naţional din data de 29.07.2012, a obţinut şi restul listelor care în esenţă cuprind toţi cetăţenii români cu drept de vot. Aceste ridicări de documente s-au făcut în dosarul în care Parchetul General face cercetări faţă de chestorul Constantin Manoloiu, secretarul de stat Nicolae Căbulea şi fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre. Practic, din acest moment, procurorii pot vedea oricând dacă Guvernul face vreo modificare, în sensul diminuării acestora, a listelor cu românii cu drept de vot. Totodată, după ultimele acte de procedură efectuate de Parchetul General, Curtea Constituţională poate cere direct de la procurori listele de care au nevoie pentru a lua o hotărâre în cazul referendumului. Până la o decizie, CCR ar trebui să se întrunească astăzi pentru a lămuri problema eratei trimise la Monitorul Oficial de unul dintre judecătorii cons­tituţionali, erată despre care alţi judecători susţin că nu au ştiut nimic.

Toată baza de date este la procurori

Procurorii au anunţat ieri că au mai ridicat de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, aşa cum s-a stabilit prin HG nr. 682 şi 683 din 07.07.2012 (lista electorală permanentă în format electronic). S-a mai ridicat situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a celor 18.292.514 de alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secţie de votare) – pe suport optic (electronic) şi pe hârtie, cu menţiunea „conform cu originalul”.

S-au ridicat documente şi de la Curtea Constituţională

De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei (2002) şi până la data de 8.08.2012, a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenie. Copiile documentelor ridicate pe suport de hârtie de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sunt: cere­rile de renunţare la cetăţenia română publicate în Monitorul Oficial; cererile de renunţare la cetăţenia română aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie în perioada 2010-2012; lista adeverinţelor de pierdere a cetăţeniei române eliberate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie; lista persoanelor care au redobândit ulterior, la cerere, cetăţenia română.

În cadrul cercetărilor efectuate în cauză au fost, de asemenea, ridicate de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Copiile proceselor-verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29.07.2012 au fost ridicate de la Curtea Constituţională.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă