1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a venit miliardarul Lakshmi Mittal la Galaţi

De ce a venit miliardarul Lakshmi Mittal la Galaţi

Miliardarul britanic Lakshmi Mittal, patronul trustului ArcelorMittal, a vizitat combinatul siderurgic de la Galaţi. Lakshmi Mittal a sosit la Galaţi la ora 11.00, la bordul unui elicopter care a aterizat pe platforma siderurgică.

 

La finalul a şapte ore de discuţii cu conducerea combinatului, la ora 18 şi 15 minute, Mittal s-a urcat în elicopter şi a plecat spre Bucureşti, fiind însoţit de Sanjay Samaddar, CEO Arcelor Mittal – Business Division East şi Ionel Borş, country managerul ArcelorMittal România şi de Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. Lakshmi Mittal nu a dat nici o declaraţie de presă în legătură cu motivele vizitei sale la fostul Sidex, urmând să fie dat publicităţii un comunicat de presă. Familia Mittal deţine 44% din ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume. Fostul Sidex a fost preluat de trustul Mittal în 2001.

 

Una din probleme ar putea fi preţul energiei

Liderul Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal, Gheorghe Tiber a declarat ieri că este foarte probabil ca vizita lui Mittal să fi fost motivată de necesitatea discutării cu administraţia companiei a unei probleme sensibile pentru combinatul de la Galaţi, cea legată de preţul energiei. Pe data de 23 martie, o delegaţie a ArcelorMittal, formată din Sanjay Samaddar, Bruno Ribo şi Ionel Borş a fost primită de primul ministru de la data aceea, Răzvan Ungureanu, la întâlnire participând şi ministrul de atunci al Economiei, Lucian Bode. E foarte posibil ca Lakshmi Mittal şi reprezentanţii administraţiei care l-au însoţit la Bucureşti să aibă o întrevedere cu premierul Victor Ponta şi noul ministru al Economiei.

Plusurile şi minusurile combinatului de la Galaţi

Miercuri a avut loc o întâlnire a directorului general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, cu primarii localităţilor din zonă şi reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Cu acest prilej, Bruno Ribo a făcut o prezentare a evoluţiei combinatului în ultimii ani. Criza produsă pe piaţa oţelului a pus unele probleme administraţiei, pentru că simultan zona Mării Negre a devenit una dintre cele mai competitive din industria oţelului. Dacă perioada 2001-2008 era caracterizată de preţuri scăzute la materii prime, o cerere mare de tablă groasă pentru construcţii navale şi faptul că Turcia era un importator net de tablă groasă, având un singur producător, din 2009 situaţia s-a schimbat.

Creşterea preţurilor la materii prime avantajează competitorii din CSI şi Turcia, dar a impus şi o competiţie cu producătorii care folosesc cuptoare cu arc electric, o competiţie dictată de preţul fierului vechi vizavi de cel al materiilor prime. În condiţiile în care cererea de laminate pe piaţa internă este redusă, situaţia s-a complicat prin creşterea competiţiei în zona Mării Negre, prin transformarea Turciei din importator net în exportator net, cu 4 producători şi o ofertă de 6 milioane tone. Reuşitele anului 2011 sunt punerea în funcţiune a Furnalului 5 după reparaţii capitale, îmbunătăţirile substanţiale în calitate şi livrările integrale la termen, realizarea obiectivelor programelor de mediu şi cel mai bun din istoria combinatului în ceea ce priveşte securitatea muncii. Nerealizările anului 2011 sunt conturate de pierderile financiare înregistrate din cauza numărului scăzut de comenzi şi scăderea preţului laminatelor, dar şi problemele cu care s-a confruntat administraţia la contractarea energiei. În pofida rezultatelor financiare negative din ultimii trei ani, ArcelorMittal Galaţi are susţinerea bordului director al companiei pentru investiţiile în retehnologizări şi reparaţii. Compania a investit 80 milioane euro în reparaţiile Furnalului nr. 5.  Text Box:  

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă