Controversata peliculă („Calea Misterelor“, în traducere) conduce în topul celor mai bune 100 de filme din secolul XXI, la realizarea căruia au contribuit 177 de critici din toată lumea.
Postul de televiziune BBC Culture a comandat acest sondaj printre critici, pentru a afla care sunt cele mai bune 100 de filme ale secolului 21, după ce, în urmă cu un an, invitase 62 de specialiști în cinematografie să numească cele mai bune pelicule americane din toate timpurile și constatase cu surprindere că numai șase dintre cele o sută erau realizate după anul 2000.
De data aceasta, prin noul top, ei au dorit să dovedească faptul că noul secol a adus publicului producții ce merită cu adevărat vizionate, notează Agerpres. Pentru acest sondaj, numărul criticilor chestionați aproape s-a triplat, fiind proveniți de pe toate continentele. „Cu excepția Antarcticii“, după cum menționează BBC. Unii dintre cei 177 de specialiști sunt critici de film la ziare și reviste, sau scriu pentru site-uri de profil, iar alții provin din mediul academic și sunt experți în cinematografie.
Concluzia sondajului realizat de BBC este clară: cinematografia nu e pe moarte, ci evoluează. „Mulholland Drive“, cu Justin Theroux și Naomi Watts în rolurile principale, a fost inițial un episod-pilot al unui serial de televiziune al postului ABC Network, ce se dorea a fi un succes la fel de mare ca și serialul precedent al lui David Lynch, „Twin Peaks“. Totuși, durata și conținutul acestuia nu au fost pe placul șefilor postului, iar Lynch a fost nevoit să taie mai multe scene. În ciuda acestui fapt, ABC a renunțat la serial. Întreg materialul filmat a fost folosit ulterior de regizor și transformat în film.
Pelicula a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001, unde s-a bucurat de mare succes în rândul criticilor, însă nu a fost la fel de bine primită de public, motiv pentru care lung-metrajul nu a avut încasări impresionante la box-office. Considerat de marele public și chiar de unii critici „exclusivist“, „de nișă“ și „abstract“, filmul lui Lynch se bazează pe un scenariu ce lasă loc la numeroase interpretări, iar regizorul nu a oferit prea multe explicații în acest sens, cu excepția a zece indicii prezente pe DVD-urile vândute în Statele Unite și în Marea Britanie.
Magia visului
„Încurajarea spectatorului de a participa la această analiză — acea disecție — este un exercițiu care atrage criticii precum moliile la lumină. Este ceva nesfârșit de fascinant la un film care prioritizează întrebările în detrimentul răspunsurilor, extinzând așteptările noastre cu privire la ceea ce poate face cinematografia, în timp ce, scenă cu scenă, ne oferă, în același timp, o experiență satisfăcătoare. Probabil că cel mai mare mister dintre toate este cum naiba reușește Lynch s-o scoată la capăt’’, explică BBC Culture.
Acțiunea dramei „Mulholland Drive’’ se desfășoară în Los Angeles și prezintă întâmplări dramatice și scene bizare, presărate cu gelozie și crimă, dar mai ales cu mister, în centrul cărora se află două femei care trec printr-o serie de aventuri ciudate. Accident de mașină, amnezie, coșmar ce devine realitate, mafioți, crimă, sex, sinucidere și mai ales ideea de împlinire prin „magia visului“, toate acestea se regăsesc în filmul considerat de critici cel mai bun din secolul 21.
„432“, pe locul 15
Pe locul al doilea în topul realizat de BBC se află pelicula „In the Mood for Love“, cu Maggie Cheung și Tony Leung, în regia lui Wong Kar-wai. Filmul a fost lansat în 2000 și nominalizat la Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes. Locul al treilea este ocupat de „There Will Be Blood“, lansat în 2007, cu Daniel Day-Lewis.
Regizorul român Cristian Mungiu ocupă locul 15 în acest Top 100 al celor mai bune filme ale secolului XXI, cu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ — câștigătorul premiului Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, din 2007.