22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDatoriile rromilor la bugetul local, analizate la Prefectura Sibiu

Datoriile rromilor la bugetul local, analizate la Prefectura Sibiu

Reprezentantii Primariei Sibiu, ai Prefecturii si ai organizatiilor sociale ale rromilor din judet au avut, vineri, o intalnire, in cadrul careia s-a discutat intens pe tema datoriilor pe care aceste familii
le-au acumulat in ultimii ani fata de bugetul local si a modului in care acestea pot fi stinse in conditii amiabile.

Prefectura – mediatorul problemei

La inititiva Prefecturii, o delegatie a Primariei, in frunte cu viceprimarul Eugen Mitea, s-a intalnit cu reprezentanti ai comunitatii romanes, respectiv Petru Duca, presedintele filialei judetene a Partidei Rromilor – Pro Europa, Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin al Romilor, Ilarie Mihai si Gheorghe Mihai, din partea aceluiasi ONG.
Intalnirea a fost mediata de subprefectul Marin Craciun si a avut ca subiect principal situatia datoriilor fata de bugetul local, pe care le au numerosi membri ai comunitatii rromilor de mai multi ani.
„V-am invitat pe toti la o discutie amiabila, pentru a gasi o formula de rezolvare a situatiei in care s-a ajuns, plecand de la obligatiile legale ale fiecarui cetatean roman. Intentia noastra este de a asigura pacea sociala, din dorinta de-a evita exercitarea prevederilor legale, inclusiv a celor de constrangere, aplicabile in vederea recuperarii debitelor”, a declarat subprefectul Craciun, in debutul dezbaterii.
Cele doua parti si-au exprimat punctele de vedere, evidentiind aspecte relevante ale prezentului si trecutului acumularii de datorii catre stat din partea rromilor. Punctul de vedere al Primariei Sibiu, asupra caruia s-a convenit in consens sa fie respectat, in viitor, a fost prezentat de viceprimarul Eugen Mitea.
„In primul rand, trebuie sa fie platite datoriile acumulate, urmand ca pentru majorari si penalitati sa initiem, la solicitarea reprezentantilor rromilor, o hotarare de Consiliu Local, prin care, conform legii, in cazuri exceptionale datornicii pot fi scutiti de la plata acestora”, a spus reprezentantul administratiei locale.

Datornicii vor fi convinsi sa plateasca

„Regele” Florin Cioaba a promis ca fiecare dintre cei prezenti va discuta cu rromii aflati pe lista datornicilor. „O sa le explicam oamenilor ca este obligatia fiecaruia sa-si plateasca datoriile fata de stat, urmand sa actionam in viitor conform intelegerii de astazi”, a afirmat presedintele Centrului Crestin al Rromilor de la Sibiu.
„Este exact ce ne-am propus sa realizam cu ocazia acestei discutii. Consider ca ne-am atins scopul si de accea sunt optimist in ce priveste atingerea lui. Evident, daca lucrurile vor evolua in acest sens, vom initia, prin Biroul Judetean pentru Rromi, din cadrul Prefecturii, si alte intalniri de acest gen”, a declarat, la finalul intalnirii, subprefectul Marin Craciun.
Autoritatile locale au pastrat deocamdata confidentialitatea asupra valorii totale la care au datoriile contribuabililor rromi fata de buget, dar din datele prezentate in alte ocazii, anii trecuti, se apreciaza ca este vorba despre sume ce depasesc cateva sute de milioane de lei, la care se adauga penalitati pentru intarziere si dobanzi la penalitati.

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

VIDEO. Aurelian Temișan, reacție după ce Andreea Bălan a părăsit „Te cunosc de undeva”

Aurelian Temișan a vorbit pentru prima dată despre plecarea neașteptată a Andreei Bălan din emisiunea „Te cunosc de undeva”, unde au fost colegi de...

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă