0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialDatorii de miliarde sterse prin dizolvari suspecte

Datorii de miliarde sterse prin dizolvari suspecte

Pe rolul instantelor comerciale se afla saptamanal peste 40 de dosare de dizolvare a unor societati comerciale.

Majoritatea sunt firme cu datorii uriase, astfel ca dizolvarea este dispusa, desi creditorii nu isi recupereaza integral debitele.
la registrul comertului Constanta sunt inregistrate, in momentul de fata, peste 40.000 de societati comerciale. Din cauza instabilitatii economice din ultimii ani, mai bine de 30% dintre acestea se afla la un pas de faliment, avand debite datorate, mult mai mari decat capitalul lor social. Un alt procent, de 15%, este constituit din firme care au intrat deja in stare de lichidare judiciara si fac obiectul unor procese de faliment de pe rolul instantelor comerciale. Politica deficitara instrumentata de organele statului in ultimii ani a facut ca multe firme (majoritatea foste societati cu capital de stat si apoi privatizate) sa fie obligate sa contracteze credite la diverse unitati bancare. Ulterior acestea au dat faliment, iar creantele existente au fost preluate de un AVAS care a calculat penalitati si dobanzi aberante. Din acest motiv, firmele s-au trezit ca datoreaza sume exorbitante, pe care doar prin lichidarea lor, le puteau returna. Sumele datorate AVAS-ului s-au adaugat celor catre diversi furnizori si parteneri de afaceri, rezultand adesea datorii de milioane de dolari. Practica a demonstrat ca marii datornici ai Constantei din ultimul deceniu nu au reusit sa isi indestuleze creditorii, nici macar dupa ce toate activele si mijloacele lor fixe au fost vandute pe bucati. Firme mari precum Olimpus SA Mangalia, Baby Beef Tortomanu etc au ramas datoare la diverse SRL-uri, chiar si dupa ce s-a vandut totul din "curtea" lor. Trebuie spus, totusi, ca in cazul fostelor IAS-uri, privatizate defectuos in anii 90, organele statului roman au acceptat tacit o subevaluare a activeelor, astfel ca active valoroase au fost vandute la preturi ridicole. Automat, multi creditori nu si-au putut recupera datoriile. Legea a fost permisiva fata de unitatile bancare, care au avut intaietate la indestulare, in timp ce SRL-urile care erau parteneri obisnuiti de afaceri si persoanele fizice care aveau contracte de prestari servicii, nu au mai apucat sa mai vada nici un ban. Acest lucru s-a intamplat pentru ca ele au fost  lasate la coada tabloului credal intocmit la instante. Uimitor, dar unele firme au fost dizolvate si sterse din Registrul Comertului Constanta, desi ele continua sa figureze drept datornice la alte firme. Este cazul firmelor din trustul Freedom, al controversatului om de afaceri Ion serban. Freedom Star, Fredoom Holding si International au dispaut de vreo doi ani ca societati, dar ele continua sa apara ca datornice fata de AVAS, cu cateva milioane de dolari, din cauza unor credite vechi contractate la defuncta Bancorex.

Procese cu nemiluita
Situatia intalnita in cazul Freedom nu este singulara, in judetul Constanta fiind consemnate in ultimul an zeci de dizolvari, in urma carora au ramas totusi nerecuperate sume impresionante de bani. Pe rolul Tribunalului Constanta, Sectia Comerciala exista in prezent peste o suta de dosare de dizolvare a unor societati, procese deschise de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Constanta. Saptamanal, sunt programate in jur de 40 de termene de judecata, numai la sedinta de joi, 25 mai, instanta avand de judecat 21 de astfel de cauze. In general este vorba doar despre SRL-uri obscure, care fie au intrat in insolvabilitate de plata, fie nu mai au activitate. Trebuie mentionat faptul ca multe dintre societati ajung in faza de dizolvare, nu neaparat pentru ca au debite mari, ci pentru ca nu au mai intreprins actiuni comerciale de cel putin un an de zile. In cazul firmelor mai mari, cum este cazul unor societati din domeniul maritim, acestea ajung in general in faza de dizolvare, dupa ce au fost pronuntate lichidari deschise de creditori. Revenind la problema dizolvarilor dictate la societati care mai au creante de achitat, numarul acestora este aproape imposibil de stabilit, fie pentru ca raportarile catre ORC sunt sporadice, fie pentru ca numarul creditorilor este mult prea mare. S-au consemnat la Tribunalul Constanta situatii in care firme din tara au deschis actiuni impotriva unei societati dobrogene, pentru recuperare creante, dupa ce acest fost partener de afaceri fusese deja dizolvat pe cale judiciara, cu acceptul ORC-ului.
Eludarea legii
Legislatia permisiva si haosul care domneste in sectorul comercial au condus la aparitia unor situatii incredibile, finalizate prin procese penale care au durat ani de zile. Multi administratori de firma au eludat legea, contractand debite de la diversi parteneri, dupa care si-au lichidat SRL-urile, bagand in buzunar banii obtinuti. Singura cale de atac de care dispun creditorii, in astfel de cazuri, este deschiderea unor actiuni penale patronilor care i-au inselat. In numeroase cauze procurorii au dispus NUP-uri, considerand ca este vorba despre litigii comerciale si nu de spete penale. Atunci cand se dispune totusi urmarirea penala, patronul care isi falimenteaza intentionat societatea beneficiaza de un tratament permisiv din partea instantelor. Astfel, el este de cele mai multe ori judecat in stare de libertate si se alege cu o pedeapsa cu suspendare.
Raspunderea administratorului
"Cele mai multe societati supuse dizolvarii sunt firme care nu mai au activitate si ale caror conduceri nu au depus registrele contabile. In celelalte situatii, dizolvarea intervine dupa ce debitorul a vandut tot iar firma sa a fost supusa lichidarii judiciare. Indestularea creditorilor se face dupa o lista de prioritati, acordandu-se preferinta in cazurile de plata salarii, de achitare a impozitelor, a taxelor de timbru, cheltuieli de vanzare sau in situatia rapoartelor de munca si a creantelor bugetare si bancare. Exista intr-adevar cazuri cand dupa lichidare raman neachitate unele creante. Potrivit legii, se poate angaja raspunderea penala a administratorului de societate, daca se dovedeste ca acesta a actionat cu rea-credinta, in sensul ca a folosit  banii societatii in interes propriu sau a ruinat intentionat firma."
Razvan Anghel, judecator Tribunalul Constanta

Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump, mutată în interior din cauza gerului extrem

Planurile pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au fost modificate pe ultima sută de metri. Din cauza prognozei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă