18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDatoria publică creşte cu 360 milioane euro pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor

Datoria publică creşte cu 360 milioane euro pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor

Guvernul va da eşalonat, cu începere din iunie, banii necesari aducerii salariilor bugetarilor la nivelul anterior lunii iunie 2010. Tot din iunie, pensionarii vor începe să primească bani pentru CAS-ul reţinut abuziv.

 

FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru ca aces-tea să revină la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună. Oficialii români nu au precizat însă când se va încheia procesul reparatoriu.

„S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumită sumă pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 începând cu acordarea unei prime creşteri de 8% în luna iunie şi, de asemenea, s-a găsit o soluţie cu-prin-zătoare pentru soluţio-narea problemei pensionarilor, care urmează să primească sume lunare începând tot cu luna iunie”, a declarat Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe.

Creştere a datoriei publice

Originea banilor necesari creş-terii salariilor şi returnării cotelor reţinute abuziv din pensii a rămas un mister până ieri seară, când preşedintele Traian Băsescu a explicat concret de unde vor veni banii. Ministrul Finan-ţelor, Florin Georgescu, se mărginise anterior să explice doar că deficitul bugetar va fi majorat, fără a spune însă cu cât. Ministrul Finanţelor a mai spus că măsurile reparatorii nu vor duce la depăşirea deficitului bugetar pe standarde europene ESA peste limita convenită, de 3%.

Cum România nu are o creş-tere economică peste cea calculată la întocmirea bugetului pe 2012, iar gradul de colectare a obligaţiilor la buget s-a ameliorat prea puţin, singura posibilitate de obţinere a banilor necesari, fără a tăia de la alte capitole bugetare, este ca aceştia să fie împrumutaţi. 

Mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%, a spus ieri preşedintele Traian Băsescu. Ma-jorarea de 0,3% reprezintă apro-ximativ 360 milioane de euro.

Preşedintele a clarificat şi misterul celor 5 miliarde de euro aflate în vistieria naţională, pome-nite recent de către ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi. „În rezerva Ministerului Finanţelor Publice se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. De ce s-a făcut această rezervă? Pentru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte(…) Deci acest săculeţ cu bani este intangibil. Este o rezervă strategică a României, care nu poate fi utilizată decât în interesul tuturor românilor şi pentru nimic altceva”, a spus ieri preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, el a arătat că mărirea salariilor se poate face de către Guvern la jumătatea anului prin mărirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%. În termeni europeni ESA majorarea va fi de la 2,3% la 2,6%, adică sub plafonul de 3% convenit cu FMI şi CE.

„Banii de salarii sunt în marja a ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la misiunea de la sfârşitul lui 2011, înainte de a se scrie bugetul, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile”, a afirmat preşe-dintele.  Băsescu a precizat că, în prezent, în urma evoluţiilor din prima parte a acestui an, rezultă un deficit şi mai mic decât cel convenit cu FMI, acesta fiind de 1,84%.  Text Box:  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă