2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDNA îl vrea pe Vâlcov după gratii, după ce a luat 2...

DNA îl vrea pe Vâlcov după gratii, după ce a luat 2 milioane de euro șpagă. O parte din bani i-a luat în cimitir

UPDATE:

DNA cere Senatului, prin procurorul general, încuviințarea reținării și arestării senatorului PSD Darius Vâlcov, ministrul demisionar al Finanțelor, pentru trafic de influență, infracțiune din care s-a ales cu aproximativ 2.000.000 de euro.  

Cea mai mare parte a banilor i-a primit în mod direct, cu sacoșa, inclusiv în cimitir, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Vâlcov ar fi fost denunțat de cel de la care a primit banii, omul de afaceri Theodor Bernea, patronul Thenologica Radion, arestat în  august 2014 pentru spălarea a peste 78 de milioane de euro și evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro.

Darius Vâlcov a început săvârșirea infracțiunilor din 2009, când era primar al orașului Slatina, iar banii i-a primit până în 2013, când nu mai era primar. Vâlcov a făcut traficul de influență  pentru omul de afaceri Theodor Barna, patronul firmei Tehnologica Radion, ca această firmă să câștige mai multe licitații.

Cum s-a bătut palma pentru șpaga de 2.000.000 de euro

Potrivit  surselor RL, în cursul anului 2009, Theodor Barna de la firma Tehnologica Radion l-ar fi contactat pe primarul orașului Slatina, Vâlcov Bogdan Darius, căruia i-a propus 20% din încasări, dacă îl   sprijină să obțină la licitații contractarea de lucrări de la Compania de Apă Olt pentru lucrări ample în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. Vălcov a fost de acord și chiar a reușit, prin trafic de influență,  să modifice caietul de sarcini pentru ca Tehnologica să câștige lucrările.

Potrivit DNA, “Administratorul societății  Tehnologica Radion și inculpatul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri ( Theodor Barna –nn), unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății Tehnologica Radion”.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei Tehnologica (se puteau efectua plăți doar pentru lucrări), administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

Citește și: INTERCEPTĂRI. „Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

 Vâlcov Darius, n a doua parte a anului 2012, când  nu mai era primar ( își dăduse demisia  și se pregătea  să candideze ca senator  pentru PSD),  l-a pus pe administratorul firmei Tehnologica în legătură cu urmașul său,  Prina Minel-Florin ( arestat la domiciliu) la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina.

Prina cunoștea  înțelegerea frauduloasă dintre Bernea și Vâlcov. Ei au hotărât  să disimuleze  plata șpăgii prin plăți către alte firme, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără  să presteze vreun serviciu .

Transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț ( arestat preventiv), Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian ( arestați la domiciliu) și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului Vâlcov și  a viceprimarului ( apoi primar) Prina.

Prin administratori ai unor societăți comerciale s-a creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității. Vălcov a primit bani și după ce a ajuns senator PSD.

Ca să nu fie interceptați, Darius Vâlcov se întâlnea cu executanții săi în CIMITIR pentru a primi bani, a le da indicații și a-i asigura că , în caz de ceva, ia totul asupra sa

Metodele de „lucru”  ale actualului ministrul al Finanțelor și de „protejare” a paravanelor sale rezultă din interceptări.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi? Se duce el (Vâlcov –nn) la puşcărie?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice… Şi zice că ar fi zis DARIUS săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în BUCUREŞTI, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îm?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice că ar fi zis DARIUS: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…”, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu’ aşa.”

         …[…]…

Vâlcov a fost denunțat de toți pionii de care s-a folosit, după cum rezultă din interceptarea:

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărţit de el şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, BOGDAN TIMOFTE, în chestia asta, pulifriciu’. Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii.”         Mânca-v-aş [cuvânt obscen] voastră ăsă v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: „Fiecare îşi păzeşte pielea!” La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta.  

 

În referat apar multe interceptări care îl indică drept autor principal pe actualul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, de la care administratorii unor FIRME  de carton, denumiti de ministru „pulifrici”, primeau ordine să scoată bani pe acte fictive, să le schimbe la case de SCHIMB VALUTAR  și apoi să-i predea sumele. Mita totală care a ajuns la Vâlcov este de două milioane de EURO . Ministrul este urmărit penal pentru că a săvârșit faptele în calitate de primar, dar nu poate fi arestat fără avizul SENATULUI.

 

Citește și: Darius Vâlcov, prima declarație despre dosarul său de corupție

 

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă