» Din cauza crizei financiare, performerii dansului sportiv incep sa lipseasca de la competitii internationale.
» La Constanta, peste 150 de persoane se initiaza, anual, in arta dansului european si a celui latino american.
Federatia romana de Dans Sportiv nu mai are bani sa trimita performerii nostri de dans sportiv in China. Antrenorul campionilor din Constanta, Iurie Brais, spune ca a fost instiintat, recent, ca cei doi reprezentanti ai tarii noastre nu vor putea ajunge la competitia internationala din cauza crizei financiare care a retezat bugetul. "Perechea noastra nu va merge in China. Am cautat sponsori, insa un bilet dus-intors costa 2.000 de euro, la care se adauga cheltuielile pentru cazare si mancare", precizeaza Iurie. Vorbind despre performanta in dansul sportiv, fostul campion al Republicii Moldova subliniaza necesitatea unei finantari solide a dansatorilor, pentru a obtine, dar si a intretine rezultatele de exceptie. Pe langa talent, ambitie si perseverenta in ceea ce fac, sportivii au nevoie de bani pentru pantofi de dans si costume. "Dansul sportiv devine costisitor cand vorbim de performanta. Cand se ajunge la acest nivel de pregatire, campionii nostri ne reprezinta la diverse concursuri. O pereche de pantofi de dans costa 150 de euro, iar o rochie poate costa intre 500 si 3.000 de euro", mai spune basarabeanul nostru, care si-a deschis, in 2000, propria scoala de dansuri sportive la Constanta. Clubul pe care il conduce, considerat unul dintre cele mai performante din tara, este gazduit de Casa de Cultura din oras si are in program o oferta bogata de stiluri de dans, dintre care amintim vals lent, tango, vals vienez, foxtrot, quickstep, ca dansuri europene, si samba, cha-cha, rumba, passo-doble sau jive, incadrate in categoria dansurilor latino-americane. Iurie Brais are elevi de diferite varste, de la 6 la 60 de ani, amatori si profesionisti. In acest an a avut solicitari din partea unor parinti pentru a inscrie patru elevi cu varsta de 3 ani si jumatate. In general, in fiecare an se inscriu in clubul sau peste 150 de persoane.
"Pe copii ii invatam sa aiba tinuta, ureche muzicala, disciplina si respect fata de antrenor si fata de partenerul de dans. Cu ei incepem cu dansuri mai simple, pentru a prinde ritmul, apoi trecem la pasii specifici de dans. Avem si bunici care vin sa faca miscare, din placere".
Pentru copii, taxa lunara este de 100 lei, in care intra opt sedinte, cate doua pe saptamana. La adulti, abonamentul este de 125 lei pe luna. Clubul de la Casa de Cultura are in oferta sa si dansuri pentru miri, nasi si socrii. Mirii sunt initiati in dansul care deschide nunta, si anume valsul mirilor. In prezent, Iuri se ocupa de patru perechi de viitoare cupluri. Programul cuprinde zece sedinte, iar o lectie particulara costa 35 de euro.
Portret
Printre cei mai buni din lume
Profesorul de dans sportiv Iuri Brais, cu o experienta de 30 de ani de munca, a facut parte din ansamblul Codreanca timp de 20 de ani. Zece ani a fost campionul Republicii Moldova si al Europei la diverse concursuri, iar la dansuri latino-americane s-a clasat intre primii 12 din lume. In Constanta a ajuns la invitatia Teatrului de Balet Oleg Danovski. A ales sa antreneze in orasul de pe tarmul Marii Negre, cu toate ca isi dorea sa ajunga in America, pentru ca cei mai multi dintre prietenii sai sunt acolo.