Tot mai multe voci din Partidul Conservator, sprijinite mediatic de trustul condus de familia Voiculescu, cer organizarea unui congres extraordinar al PC, în care să fie schimbat Daniel Constantin, dar și să fie regândită politica de alianțe a partidului. Favorit pentru a-i lua locul ministrului Agriculturii este primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
enegat de Dan Voiculescu, Daniel Constantin pare să se apropie de sfârșitul mandatului de șef al Partidului Conservator, la aproape cinci ani de la preluarea funcției. După valul de atacuri de zilele trecute, când ministrului Agriculturii i s-a reproșat, pe diferite voci, că nu a avut prestația convenabilă în procesul ICA (la finalul căruia Dan Voiculescu a ajuns la închisoare), se înmulțesc acum opiniile conform cărora ar trebui organizat un congres extraordinar al PC, cel mai târziu în luna martie. Pe canalele media controlate de familia Voiculescu, au fost scoși „la înaintare“ atât lideri centrali și locali ai partidului, cât și membri cu priză la public, precum fostul tenisman Ilie Năstase, pentru a conferi „greutate“ demersului. Cu toții au vorbit despre cât de potrivit ar fi Cristian Popescu Piedone să conducă PC, pentru ca formațiunea să iasă de sub tutela PSD și să scape de etichetele de „partid breloc“ și „soluție imorală“.
„Dacă Piedone candidează, sigur că-l voi susţine. E un om care se organizează foarte bine, ştie să mobilizeze oamenii şi e foarte bun şi în ce face la Primărie. (…) Are experienţă, asta e ceea ce văd eu, are o echipă foarte bună şi la Primărie. Se mişcă bine“, ar fi, potrivit Antenei 3, opinia lui Ilie Năstase, ajuns în Senatul României chiar pe locul lăsat vacant de Dan Voiculescu. „Până acum, actuala conducere n-a făcut nimic, am fost la remorca unuia sau altuia dintre partide. E clar că cel care a demonstrat că este o forţă, un conducător puternic, credibil, care a câştigat toate alegerile din sectorul 4, este Cristian Popescu Piedone“, a spus și vicepreședintele PC Șerban Rădulescu, citat de același post de televiziune. Potrivit acestuia, PC ar fi „dezorientat“ și la congresul extraordinar ar trebui stabilite „aliații și identitatea“ formațiunii. Opinii similare ar împărtăși mai multe filiale din -Ardeal, dar și conservatorii din diaspora.
În replică la noul val de critici, Daniel Constantin a postat pe pagina sa de Facebook fotografii de la întâlnirea pe care a avut-o în weekend, la un hotel de la munte, cu unii lideri ai PC. Evident, ideea a fost să sublinieze că se bucură în continuare de sprijin în partid și că o încercare de înlocuire a sa va fi sortită eșecului. Printre liderii de filială care și-au exprimat public sprijinul pentru Daniel Constantin se numără șeful organizației gălățene, Eugen Durbacă.
Reconfirmat cu doar zece luni în urmă
Ministrul Agriculturii a fost reales în fruntea PC în aprilie 2014. Scorul covârșitor – 2.695 voturi „pentru“ și 45 voturi „contra“ – s-a explicat prin postura de unic candidat, „rețetă“ aplicată atunci, de altfel, la toate funcțiile din conducerea partidului. De remarcat că, față de celelalte formațiuni, PC și-a organizat congresul înainte de preziden-țiale tocmai pentru că lucrurile erau stabilite. Ce s-a întâmplat din aprilie 2014 până în ianuarie 2015? În primul rând, a fost condamnat Voiculescu (august 2014). Apoi, Victor Ponta a pierdut prezi-dențialele și nu este exclus ca planul de „reformare“ a PSD să prevadă, în perspectiva alegerilor din 2016, descotorosirea de sateliții UNPR și PC. În cazul distanțării de PSD, conservatorii ar putea încerca o reîntoarcere la liberali, alături de care s-au aflat, în Alianța de Centru-Dreapta, timp de aproape trei ani. Pe lângă faptul că nici prima colaborare nu a decurs tocmai lin, situația ar fi acum, însă, complicată de faptul că ar trebui să fie de acord și democrat-liberalii. Ca alternativă, PC ar putea încerca să abordeze pe cont propriu alegerile din 2016 (locale și parlamentare), dar șansele par minime, în condițiile în care formațiunea a înregistrat constant procente încadrabile în marja de eroare a sondajelor.