„Inchei felicitandu-va, domnule prim-ministru, pentru ceea ce a realizat Guvernul pana acum si pentru decizia politica de a propune schimbari acolo unde lucrurile scartaiau. Sunt convins ca ne putem uita cu atentie si la Ministerul Industriilor”.
Traian Basescu Ð 22 august 2005
Dupa criticile presedintelui, ieri a cazut primul cap la MEC. Secretarul de stat D.V. Alesandru a fost demis, premierul semnand miercuri seara decretul, desi se afla in concediu. Protagonistul mai multor scandaluri cu miros de bani, fostul secretar de stat este acuzat ca a capusat ministerul inca dinainte de a fi numit in functie. Dupa numirea cu cantec la MEC a lui Ionel Mantog (membru PD dupa un stadiu la PSD), cuplul Voiculescu-Seres crezut ca poate forta si el nota. Au gresit. Mantog are o calitate in plus fata de D.V. Alesandru. E omul senatorului Berceanu.
Cu degetul intins catre Ministerul Economiei si Comertului, presedintele a cerut miercuri seara „capul lui Motoc” de la MEC. Trebuie inceputa curatenia de toamna. La cine se referea presedintele? Astazi degetul acuzator al presedintelui a facut prima victima. Secretarul de stat Dan Victor Alesandru de la Directia Generala de Politica Energetica. Oficial, nici o motivatie. In primul rand pentru ca D.V. Alesandru a fost adus in MEC la presiunile cuplului pur-conservator Voiculescu-Seres. Un Voiculescu care are interese si afaceri in sectorul energetic. Acesta era domeniul de responsabilitate al noului secretar de stat. Demnitarul era unul din bogatii ministerului. Declaratia sa de avere cuprinde o vila de 400 mp, 1,5 ha de padure, conturi bancare de peste 120 de mii de euro si actiuni de peste 200 de mii de euro. Cariera inginerului D.V. Alesandru a inceput la CONEL. In MEC a aterizat direct de la sefia firmei VitalGaz S.A., o societate de distributie si service din sectorul gazelor naturale. Si asta nu fara scandal. Deoarece, initial, postul de secretar de stat responsabil cu politicile energetice nu era alocat PUR. In ianuarie 2005, D.V. Alesandru primea doar coordonarea sectorului energetic, partea de gaze naturale revenind unui demnitar liberal. Dupa numai doua luni, o data cu plecarea colegului de coalitie, secretarul de stat s-a vazut stapan peste tot domeniul.
Si „condus”, si cu banii luati…
… este Ministerul Economiei si Comertului, respectiv Romgaz. Directoratul lui Alesandru la VitalGaz este plin de realizari de exceptie. Cu numai cateva zile inainte de venirea sa la MEC, VitalGaz a capatat un contract de 10 miliarde de lei de la… MEC. In conditii destul de neclare. Afacerea a facut valva in presa centrala. Pe 24 ianuarie 2005, firma VitalGaz a castigat o licitatie de aproximativ 10 miliarde de lei organizata de Romgaz (subordonata MEC). Dupa numai trei zile, Alesandru, director si asociat la aceasta firma, era numit secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, avand in subordine tocmai… Romgaz. D.V. Alesandru detine un pachet important de actiuni la VitalGaz, care e pe cale sa fie achizitionata de Distrigaz Sud. Majoritatea actiunilor VitalGaz sunt detinute de doua firme off-shore, JTC TRUSTEES LTD din Jersey Channel Island si GED EASTERN FUND I. LTD din Cipru. Adevaratii proprietari sunt necunoscuti. Printr-o inginerie numai de el stiuta, secretarul de stat a capatat si o derogare de la prim-ministrul Tariceanu, plasandu-se ca reprezentant al statului roman in Consiliul de Administratie al Distrigaz Sud. Legea interzice demnitarilor participarea in CA. Un alt motiv pentru care D.V. Alesandru a intrat in vizorul presedintiei. Contactat telefonic, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, nu a putut specifica motivul pentru care secretarul de stat D.V. Alesandru a fost „revocat din functie”. „Intrebati-l pe prim-ministrul Tariceanu cand se va intoarce din concediu”, ne-a spus Seres. Pana la inchiderea editiei, fostul secretar de stat nu a putut fi contactat.
Precedentul Mantog
Scandalul survine dupa unul similar care i-a avut ca principali actori pe pesedistul-pedist Ionel Mantog si partidul adoptiv PD. Numirea sa in functia de secretar de stat la MEC pe listele PD a declansat o furtuna de nemultumire in randul filialei Gorj. Totul a culminat cu o scrisoare de protest trimisa la centru de pedistii gorjeni.
Nu de alta, dar pe langa faptul ca nu era membru PD la ora numirii sale in functie, Ionel Mantog este cercetat intr-un dosar penal al stramutatilor de lux din Gorj. Specialistii spun ca Mantog are numeroase calitati. Este unul din putinii care cunosc problemele mineritului gorjean si doreste cu adevarat eficientizarea acestei activitati. O stire de ultima ora il anunta pe Mantog drept candidat la presedintia PD Gorj. O alta calitate a domnului: Ionel Mantog este omul lui Radu Berceanu. Catre Mantog cand se va indrepta oare degetul presedintelui?