Din '90 incoace, soarta Bibliotecii Nationale pluteste in nori grosi de ceata. Lucrarile la noul sediu incepute de pe vremea lui Ceausescu au stagnat, vechiul sediu se afla intr-o stare avansata de degradare, personalul este nemultumit, directorul Dan Erceanu a incercat sa fereasca nava de zdruncinaturi, dar acum patru ani a fost suspendat din functie, repus in timpul administratiei dnei Mona Musca, anuntand odata cu noua sa instalare ca va pune biblioteca pe roate si cel mai tarziu pana in 2010 noul sediu de pe Bd. Unirii va fi gata.
Lovitura de teatru insa! Noul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, l-a demis. Decizia este motivata de neregulile semnalate de Corpul de Control al Guvernului in urma controlului facut la cele doua sedii ale BN pentru a vedea, evident, cum sunt cheltuite fondurile alocate.
„Ii excita mirosul banilor!”
L-am contactat pe dl Erceanu pentru a vedea ce crede despre noua situatie delicata in care se afla: „Ii excita mirosul banilor veniti de la Uniunea Europeana. De aceea vor sa aiba niste oameni in BNR care sa nu stie nimic, de fapt au nevoie de niste manechine. E un abuz cert. Noi suntem o echipa care stim destule lucruri, care asta am si facut mereu, ne-am informat, fiindca avem in plan un lucru important, acela de-a scoate biblioteca din impas. Prin ce face ministerul isi bate joc de munca noastra, de fapt isi bate joc de institutie, este a nu stiu cata institutie de care isi bate joc. Este momentul sa facem ceva, o sa luam noi masurile pe care le credem de cuviinta. Darea in judecata a MCC-ului si a oamenilor care ne pun bete in roate nu mi se pare deloc o masura deplasata”.
O scurta recapitulare
Nu numai Dan Erceanu a fost demis, ci si toata conducerea BN, care ii cuprinde pe Codruta de Hillerin, director tehnic, Rodica Maiorescu, director adjunct, Marcel Enu, contabil-sef. A mai fost gasit vinovat si Marcel Stoenescu, fost director adjunct in MCC de pe timpul lui Razvan Theodorescu. Nu numai ca cei patru au fost demisi, dar cazul lor a si fost semnalat Departamentului National Anticoruptie. Adrian Iorgulescu a luat aceasta decizie in urma controlului efectuat in perioada 10 aprilie-10 mai, control facut la sugestia MCC. Cu alte cuvinte, ministrul a dibuit cumva aprioric ca ceva nu e in ordine si a cerut ca biblioteca sa fie luata la puricat. Iar ceea ce a aflat Corpul de Control al Guvernului este dezastruos, sustine ministrul Iorgulescu. Conducerea Bibliotecii nu recunoaste insa nici o iota din rezultatele anchetei. In primavara, cand am vorbit cu directorul bibliotecii, acesta a acuzat ministerul ca prin sistarea lucrarilor compromite practic toate proiectele de finalizare a lucrarilor, orice intarziere fiind fatala. De aceea domnia sa a cerut ca tot ce va insemna Biblioteca Nationala din acel moment incolo sa fie trecut sub patronajul direct al presedintelui Basescu. Cererea aceasta i-a cam surprins pe multi, care au vazut in cererea lui Dan Erceanu un reflex al conflictului din cadrul Aliantei D.A. Dan Erceanu insa nu avea deloc incredere in Iorgulescu, invinuindu-l ca de cand a fost inscaunat la minister nu a facut nici o vizita pe santierul din Bd. Unirii.
Unde este adevarul?
Adevarul, desigur, nu poate avea mai multe fete, ci doar una singura, aceea data de cifre. Violenta cu care reactioneaza conducerea demisa a BN ar avea justificare doar daca cei de la Biblioteca s-ar sti nevinovati. Fiindca si vinovat, si cu gura mare ar fi prea de tot! In orice caz, actuala demitere in lant aduce un grav prejudiciu Bibliotecii in sine si dovedeste ca acest proiect generos nu poate fi dus la bun sfarsit. Cu alte cuvinte, interesul national – ca sa folosim o vorba mare – cade pe planul doi si luptele intre cele doua tabere castiga intaietate. Or fi poate niste nereguli, poate controlul nu a fost facut bine, oricum, lucrarile trebuiau sa mearga inainte. Noul sediu al BN nu numai ca nu va fi terminat in 33 de luni, asa cum a promis la un moment dat Dan Erceanu, nu va fi terminat nici in 333 de luni. O ruina, asa arata sediul de pe Bd. Unirii, o ruina cu sanse de-a se eterniza.