2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialDan Diaconescu – prezidențiabilul surogat al PSD

Dan Diaconescu – prezidențiabilul surogat al PSD

Senzațional. Senzațio­nalul a ajuns la putere! Încet, dar sigur, România se transformă într-o țară senzațională cu politicieni senzaționali. Alegerile europarlamentare și apropierea prezidențialelor dezvăluie o scenă politică dominată de schimbări din ce în ce mai spectaculoase și mai senzaționale.

Senzaționalul a început să se manifeste încă de la primele ore ale zilei de 26 mai. PNL a trecut cu arme și bagaje de la grupul ALDE la grupul PPE. Senzațional. Alianța PDL-PNL se reface după șapte ani de la celebrul bilețel roz. Senzațional. Se discută chiar despre fuziunea celor două partide. Senzațional. PMP nu este primit la negocierile dreptei. Senzațional. Elena Udrea a dispărut din peisajul mass-media. Senzațional. Crin Antonescu s-a retras din cursa pentru prezidențiale. Senzațional. Un neamț vrea să candideze pentru președinția României. Senzațional. Traian Băsescu a ieșit din campania electorală și a îmbrăcat din nou haina de președinte al României. Senzațional. PSD refuză să își anunțe candidatul pentru prezidențiale. Senzațional.

Ultima mutare politică senzațională este recenta alianță între PSD și PP-DD, urmată de posibila intrare a Partidului Poporului la guvernare. „Fac însă un apel cu această ocazie şi către celelalte forţe politice reprezentate legitim în Parlament, în primul rând Partidul Democrat Liberal, în Parlamentul României, sigur, se află şi PP-DD-ul, nu ştiu dacă a trecut sau nu de limita de 5% pentru a fi reprezentat şi în Parlamentul European, pentru că, odată încheiată o campanie cu extrem de multe accente radicale, cu acuzaţii foarte grave, cu cuvinte, jigniri care nu fac cinste niciunuia dintre noi, cred că este momentul, după câteva zile, să ne gândim totuşi dacă nu putem să facem mai mult pentru ţară. Nu vorbesc de o intrare la guvernare, PDL, PP-DD, sigur, trebuie să rămână în opoziţie până în 2016, însă vorbesc despre faptul că putem – şi adresez o invitaţie în acest sens –, putem discuta despre câteva teme majore ale României în perioada următoare“ – declara Victor Ponta imediat după aflarea rezultatelor votului pentru alegerile europarlamentare. Un discurs neobișnuit de responsabil, în totală contradicție cu discursul din campania electorală, plin de acuzații și jigniri, după cum recunoaște chiar liderul PSD. Senzațional. Însă, la PSD, minunile țin doar o noapte. Ne-am obișnuit deja cu acest lucru. După nici o săptămână, Victor Ponta începe negocierile cu PP-DD pentru intrarea la guvernare. Nimic senzațional. Senzațional ar fi fost ca Victor Ponta chiar să înceapă să se preocupe de guvernare.

Luat prin surprindere de valul de mutări senzaționale de pe partea dreaptă a scenei politice, Victor Ponta s-a trezit aruncat într-un con de umbră mediatic. Avea nevoie de o mutare politică senzațională. Și cine se putea descurca mai bine în acest peisaj dominat de senzațional decât chiar cel care a inventat senzaționalul în România?

Victor Ponta joacă prudent. Nu s-a aventurat să facă senzaționalul anunț al candidaturii la prezidențiale. PSD a amânat congresul pentru desemnarea prezidențiabilului pentru luna septembrie. Fapt neobișnuit pentru cel mai mare partid politic din România. Un semnal destul de prost pentru activul de partid, care va conduce cu siguranță la o oarecare demobilizare. Totuși, campania pentru prezidențiale a început. Iar PSD nu poate să stea până în septembrie fără un prezidențiabil. Nu poate să-i lase pe candidații dreptei – oricare ar fi ei – să se prezinte publicului și să se facă cunoscuți așa cum își doresc ei. Așa că – senzațional – PSD și-a luat un prezidențiabil SUROGAT. Dan Diaconescu este prezidențiabilul surogat al PSD. Până în luna septembrie, Dan Diaconescu va curăța terenul pentru prezidențiabilul PSD. Va munci pentru campania lui Victor Ponta. Lui DD i se va oferi suficient spațiu media pentru a face ceea ce știe el mai bine. Show. Îi va ataca pe ceilalți prezidențiabili, le va evidenția defectele și le va fura temele de campanie. „Nu ştim în acest moment cu cine intrăm în competiţie, aşteptăm să se liniştească lucrurile, să vedem care este adversarul posibilului nostru candidat, şi atunci vedem care din cei trei-patru pe care-i avem în vedere va intra în competiţie cu acesta“ – este declarația senzațională care vine de la purtătorul de cuvânt al PSD. Prudență și teamă. Unii candidați sunt doar simple ținte de carton. Dacă PSD își anunță de pe acum prezidențiabilul, există riscul ca în toamnă să intre în competiție cu un candidat deja epuizat. Iar un Victor Ponta lipsit de substanță, obișnuit să joace doar pe teren mocirlos se poate eroda foarte repede. Senzațional.

Campania pentru prezidențiale a debutat în forță cu un senzațional joc al umbrelor. Fiecare candidat va avea o umbră care va juca pentru el până în ziua înscrierilor oficiale. Urmează o vară politică senzațională și o toamnă prezidențială și mai senzațională. Nu ar trebui să excludem nici o senzațională revenire a lui Traian Băsescu în jocul politic. Sau un candidat senzațional la prezidențiale. Un independent. Sau, cine știe, poate chiar o revenire senzațională a lui Crin Antonescu.

Toate aceste jocuri – atât ale stângii, cât și ale dreptei – ar fi cu adevărat senzaționale dacă s-ar face în interesul românilor, și nu pentru supraviețuirea taberelor politice. Cum ar fi să avem o clasă politică interesată de români și de problemele reale ale românilor? De exemplu, o clasă politică interesată de sprijinirea investițiilor și crearea locurilor de muncă? Senzațional, nu? Dar o clasă politică care să sprijine independența justiției? Senzațional, nu? Sau o clasă politică interesată de o reformă reală a educației? Senzațional, nu? Am deveni o țară senzațională, condusă de politicieni senzaționali. 

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă