Criticul literar Dan. C. Mihăilescu începe de azi o nouă emisiune ce se doreşte a fi un ghid de lectură pentru cititorii de toate vârstele. Noutatea constă în faptul că emisiunea „Cartea de la ora 5“ (la „concurenţă“ cu „Ştirile de la ora 5“ şi cu „Fata de la pagina 5“) nu va fi difuzată „pe sticlă“, ci pe internet.
Dan C. Mihăilescu a mărturisit că pentru el acest nou proiect este cu adevărat o provocare, pentru că face parte dintre oamenii care urăsc internetul şi, de altfel, tot ceea ce este legat de grabă şi viteză. „Eu am intrat pe Google de două ori în viaţă, am refuzat cu obstinaţie să îmi fac blog şi nu am pagină de Facebook. Iar la e-mailuri răspund a doua sau a treia zi.“
Tehnologia îi displace în egală măsură criticului, considerând că a citi o carte pe ebook este ca şi cum ar face dragoste cu o păpuşă gonflabilă. Şi, în plus, „cum aş putea vreodată citi pe o tabletă în fân?“
Aşa se face că emisiunea sa de 5 minute pe zi (doar 5 minute pentru că nu vrea să fie Monica Tatoiu sau Florin Piersic) care va fi transmisă pe www.carteadelaora5.ro, dar şi pe Facebook şi YouTube, îi va forţa puţin limitele. Asta cu atât mai mult cu cât Dan C. Mihăilescu este un apărător feroce al „Slow-ului“, al lucrului făcut cu răbdare, lent şi cu simţ de răspundere, după cum se poate citi în superba sa carte scrisă împreună cu finul său, poetul Ciprian Măceşaru, „Despre nerăbdarea de a fi răbdător.“
Ca răspuns la literatura motivaţională, de tipul „Cum să fii fericit în nouă paşi“, Dan C. Mihăilescu îi sfătuieşte pe românii nerăbdători să apuce fericirea de ambele picioare într-un timp cât mai scurt astfel:
"1) Trăiţi mai încet, ca să gândiţi mai iute.
2) Măsuraţi de două ori, ca să tăiaţi o dată.
3) Păşiţi cât mai mult desculţ.
4) Mestecaţi numai într-o parte a gurii şi evitaţi, pe cât posibil, destuparea celei de-a doua sticle.
5) Evitaţi surplusul de accesorii (vestimentare, cosmetice, imobiliare, gastrice, domestice etc.). Simplitatea e culmea rafinamentului.
6) Dacă o lectură făcută la timpul cuvenit poate suplini învăţăturile unui an întreg de experienţe dureroase, la fel de adevărat este că o oră în natură face cât o zi de bibliotecă.
7) Plecaţi la vreme de acasă. (N-am să înţeleg niciodată de ce mai toată lumea fuge : pe stradă, către serviciu, după autobuz, la gară, metrou, aeroport etc.).
8) Luaţi aminte la proverbe precum „cu răbdarea, treci marea“, „cu încetul se face oţetul“, „cine rabdă azi câştigă mâine“, „mai bine mai târziu, decât niciodată“- şi altele asemenea.
9) Ce face vinul ca să fie cât mai bun ? Aşteaptă cuminte să se învechească.“
Pe site-ul deschis cu susţinerea Emag, criticul va intra şi în dialog cu cei care vizionează emisiunea sa, el având deja experienţă în acest sens de pe stradă unde este adeseori oprit de „publicul“ său a cărui vârstă a scăzut în ultima vreme în mod simţitor. „Dacă acum câţiva ani mă opreau pe stradă doamne în vârstă care mă întrebau de ce nu recitesc «Război şi pace», azi mă opresc puştoaice de 12 ani, care mă trag la răspundere că nu recomand literatură fantasy.“
Pentru că la prima sa emisiune „Omul care aduce cartea“ din urmă cu 15 ani a prezentat primul volum din trilogia „Orbitor“ a lui Mircea Cărtărescu, ca un arc peste timp, la prima sa „emisie“ online, Dan C. Mihăilescu va vorbi despre noua carte a lui Cărtărescu, „Solenoid“ pe care o consideră „Cel mai bun roman oniric din literatura română.“