Programul Sibiu CCE 2007 aduce la mijlocul acestei saptamani o serie de noutati culturale intre care se numara expozitia multimedia "Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire", parte a programului "Contemporary Exhibiting" desfasurat la Sibiu de Muzeul National "Brukenthal" si Galeriile de Arta "Cabaret Voltaire" din Zürich, Elvetia. Vernisata ieri-seara la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului "Brukenthal", expozitia isi propune sa interogheze intr-un stil avangardist originile romanesti ale dadaismului, reunind, alaturi de documente din arhivele "Cabaret Voltaire", lucrari video si instalatii multimedia ale unor artisti romani contemporani: Andrei Ujica si Harun Faroucki, Ciprian Muresan, Cristian Pogacean, Dan Perjovski, Lia Perjovski, Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Sebastian Moldovan si Stefan Constantinescu.
Instalatia multimedia prezentata amesteca si deformeaza realitatile europene intr-un concept artistic care va ramane pentru multi greu de inteles si, poate, de acceptat. Interesanta va fi reactia publicului in cazul reprezentarii kitsch, dupa modelul carpetei "Rapirea din Serai", a celei mai cunoscute imagini de presa cu cei trei jurnalisti romani rapiti in anul 2005, in Irak.
"Sibiu-Luxemburg-Bucuresti: Dialogul culturilor"
La Sibiu va continua seria simpozioanelor si intalnirilor stiintifice pe diverse teme culturale. Fundatia Culturala "Secolul 21", in parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga", Facultatea de Litere si Arte, Teatrul National "Radu Stanca" si revista "Euphorion", a organizat o dezbatere despre rolul Cercului Literar de la Sibiu pornind de la cartea lui Virgil Nemoianu "Surasul abundentei. Cunoasterea lirica si modele ideologice la Stefan Augustin Doinas", eveniment desfasurat in cursul serii de marti, dar care va continua in zilele urmatoare sub forma unei mese rotunde intitulate "Sibiu-Luxemburg-Bucuresti: Dialogul culturilor". Aceasta are ca scop inaugurarea oficiala a seriei de panouri bio-bibliografice expuse de Fundatia Culturala "Secolul 21" in Universitatea "Lucian Blaga" la sfarsitul anului trecut, in cadrul proiectului "Crearea unei arhive nationale si europene a Cercului Literar de la Sibiu".
Si pentru ca ieri au fost aniversati 87 de ani de la nasterea poetului si dramaturgului Radu Stanca, unul dintre membrii fondatori ai Cercului de la Sibiu, actorii teatrului sibian au oferit un recital de poezie scrisa de patronul spiritual al institutiei.
Compozitori francezi la Sala Thalia
Joi seara, de la ora 19, Filarmonica de Stat din Sibiu gazduieste un concert simfonic cu participarea violoncelistului Cristian Florea, sub bagheta maestrului Serge Zehnacker (Franta). Din program fac parte compozitii ale unor maestri francezi clasici, precum "Nocturna" lui Claude Debussy, "Concertul pentru violoncel si orchestra in La minor, op. 33" de Camille Saint-Saens, "Ma Mère l’Oye" de Maurice Ravel si suita din opera "Carmen" de Georges Bizet.
Caricaturi europene si expozitii de pictura
O expozitie de caricaturi pe tema aderarii la Uniunea Europeana, organizata de Galeria "Art-Vo", in colaborare cu Centrul Cultural German din Sibiu, reuneste lucrarile celor mai cunoscuti desenatori din cele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa anul 2004. Show-ul poarta numele "Zece noi pentru Europa", iar ideea apartine jurnalistului Dieter Burkamp si criticului de arta Gisela Burkamp. Expozitia a mai fost prezentata cu succes in Polonia, Germania, dar si in Timisoara, la finalul anului trecut. Tot la Galeriile "Art-Vo" poate fi vizionata expozitia "Familial" a lui Robert Cobuz, ce face parte din programul "A personal territory", care cuprinde 18 expozitii personale de concept. Robert Cobuz este membru fondator al Societatii Culturale "Expo-Art" din Botosani si membru al gruparii artistice "Art Café" din Sibiu.
Jazz si teatru de cafenea
Zilele urmatoare vor aduce in cadrul programului Sibiu CCE 2007 seri de jazz si piano bar in "Imperium Pub", iar iubitorii teatrului de cafenea vor putea urmari la Clubul Atrium reprezentatiile Trupei "Joint" cu "No Uman No Crai", miercuri, 7 martie, de la ora 21, si "Comedy Now", programata vineri, 9 martie, tot de la ora 21.
Astazi la Sibiu
• "Valori patrimoniale restaurate in Muzeul Astra", expozitie de obiecte de cult restaurate, Muzeul Astra, Piata Mica nr. 11, ora 10
• "Sacaramb – camara de comori a Romaniei", expozitie, Muzeul de Istorie, Casa Altemberger, Sibiu, ora 12
• "Cruce, rascruce, troita in Marginimea Sibiului", expozitie, Muzeul Astra nr. 11, Sibiu, ora 10
• "Muzeul Brukenthal, aniversare la 190 de ani", cinci expozitii, Piata Mare, ora 11,30
• "Baietii Shinjuku", documentar, Kim Longinotto, Jano Williams (UK), Studioul Astra Film Sibiu, ora 14
• "Brukenthal, Modell Aufklaerung", expozitie de piese din colectiile Brukenthal, Palatul Brukenthal, Piata Mare, ora 11,30
• "Capodoperele din Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal", expozitie de pictura, Palatul Brukenthal, Piata Mare, ora 11,30
• "Covoare otomane in bisericile evanghelice din Transilvania", expozitie la Muzeul Brukenthal, Sibiu
• "Cei sapte piloni ai comunismului", expozitie, Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, orele 10-20
• "A private view/Familial", expozitie de pictura, Clubul Art Café, strada Filarmonicii nr. 2, Sibiu, 10
• "Zece noi pentru Europa", expozitie de caricatura, artisti europeni, Galeria Art-Vo, Filarmonicii colt, ora 10
• "No Uman No Crai", teatru de cafenea, Trupa "Joint", Clubul Atrium Café, Podul Minciunilor, ora 21