0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDacii şi romanii au cucerit turiştii

Dacii şi romanii au cucerit turiştii

Timp de trei zile, Constanţa a redevenit Tomis, cetatea în care romanii şi dacii au luptat şi træit, apoi, alæturi. Prima ediţie a Festivalului Antic Tomis s-a încheiat, ieri, iar organizatorii spun cæ evenimentul a fost un succes. Mii de oameni au venit în parcul de lângæ Edificiul Roman cu Mozaic, unde au putut admira lupte între reprezentanţii celor douæ armate, dar şi obiceiuri ale vremii. Dacii şi romanii, circa 120 la numær, au venit din România, dar şi din Bulgaria, una dintre asociaţiile din ţara vecinæ dorind sæ participe la aceastæ primæ ediţie. Copii şi pærinţi deopotrivæ, constænţeni sau turişti, specialişti sau nu, cu toţii au putut admira de aproape armele cu care se luptau aceştia acum douæ mii de ani. Şi a fost o adeværatæ încântare pentru cei prezenţi sæ descopere coifuri construite ca acum douæ mii de ani sau armuri pentru care este nevoie de câteva luni de muncæ. „Pentru o cascæ este nevoie de trei-patru zile de muncæ, iar pentru o cæmaşæ de zale e nevoie de câteva luni, se folosesc mii de elemente”, spune Paul Cheptea, preşedintele asociaţiei Terra Dacica Aeterna, ai cærei membri au venit din Cluj special pentru acest eveniment. Aceştia sunt pasionaţi de istorie, iar tot ce fac pentru a recrea echipamentul de luptæ de altædatæ are loc în timpul liber, dupæ serviciu. „Pentru romani este mai uşor, existæ multe izvoare, la daci în schimb nu avem decât Columna lui Traian şi mausoleul de la Adamclisi”, a mai spus el.

 

Ateliere pentru copii

Pentru copii, Festivalul Antic Tomis a adus mai multe ateliere de creaţie, unde au putut participa færæ niciun cost. Unul dintre cele mai cæutate a fost cel de olærit. Sub îndrumarea atentæ a unor specialişti în domeniu, ei şi-au încercat puterile în modelarea unor diverse obiecte de lut. Chiar dacæ din mâinile lor nu au ieşit forme perfecte, au fost foarte încântaţi sæ poatæ lua acasæ creaţiile. Nici mini-atelierul unde au învæţat sæ ţeasæ nu a fost ocolit. „Am venit de dimineaţæ şi nu am mai plecat de aici”, au spus douæ fete, care se stræduiau sæ creeze un model cât mai colorat şi uniform. 

Unul dintre cele mai aglomerate standuri a fost cel în care bucătărese pricepute au găsit mai multe feluri de mâncare exact aşa cum o făceau dacii şi romanii. Meniul a cuprins pui cu praz, linte roşie cu ciolan, iar ca desert lipie cu brânză dulce, nuci şi miere. Focul aprins şi mirosul îmbietor a atras sute de curioşi. Până ca mâncarea să fie gata, toată lumea a putut gusta măsline înmuiate în miere. „Luaţi, serviţi! Aşa mâncau şi romanii”, îndemna una dintre bucătărese.

Luptele, atracţia principală

Punctul de atracţie al celor două zile a fost prezentarea armamentului cu care luptau dacii şi romanii, precum şi o punere în scenă a unei lupte între cele două armate. Spectatorii au aflat amănunte despre toate armele folosite şi au asistat la o recreare a bătăliei de la Adamclisi. Scuturile de lemn romane, spadele drepte sau arcuite ale dacilor, arcurile din ambele armate au fost admirate de toţi cei care au asistat la lupte. Curioşi, copiii au avut şi întrebări. Una dintre ele este de ce, fiind atât de cald, sodaţii poartă blănuri sub armură. Răspunsul a venit simplu: pentru că armura de fier se încinge foarte tare sub bătaia soarelui. „Nu e simplu să porţi o astfel de armură. Numai cămaşa de zale are 20 de kilograme”, spun ei. 

Pregătiri pentru ediţia a doua

Prima ediţie a fost o reuşită, ­spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Dobrogea, unul dintre ­organizatori. Cu peste 3.000 de vizitatori numai în prima seară, potrivit jandarmilor, aşteptările au fost depăşite. Încă de pe acum însă, cei care au făcut posibil acest eveniment se gândeau cum să-l îmbunătăţească. Nici spectatorii nu au stat deoparte şi au venit cu idei. Unii dintre ei îşi aminteau de spectacolele de teatru antic puse în scenă, în aceeaşi locaţie, în anii 70, de Silviu Purcărete.

Cele mai citite

Diego Simeone, la final de drum cu Atletico Madrid? Conducerea caută deja un înlocuitor

După aproape 13 ani pe banca tehnică a lui Atletico Madrid, Diego Simeone ar putea încheia colaborarea cu echipa de pe Metropolitano la finalul...

Jose Mourinho a decis să renunțe la transferul lui Ansu Fati

Ansu Fati, tânărul atacant al Barcelonei, continuă să se confrunte cu dificultăți cauzate de accidentări și de forma sa sportivă, ceea ce adâncește incertitudinea...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...
Ultima oră
Pe aceeași temă