Dacă nu mai mănânci carne, emisiile de dioxid de carbon ale mâncării tale vor scădea la jumătate. Diferenţa este mai mare decât estimările anterioare, iar de data aceasta rezultatul vine în urma studierii dietelor reale ale oamenilor.
Un sfert din emisiile noastre de gaze cu efect de seră vine din producţia de mâncare, dar nu e clar exact cât de mult ar putea fi salvat dacă oamenii ar renunţa la fripturi pentru tofu. Unele estimări arată că trecerea la vegetarianism ar putea tăia 25% din emisii, dar depinde de ce mănânci în loc de carne. Cu unele substiuţii emisiile ar putea chiar creşte.
Astfel că Peter Scarborough şi colegii săi de la Universitatea Oxford au studiat dietele a mai mult de 50.000 de oameni din Marea Britanie şi au calculat emisia lor de dioxid de carbon legată de dietă.
"Acesta este primul studiu care confirmă şi cuantifică diferenţa" a spus Scarborough.
Aceştia au aflat că beneficiile pot fi imense. Dacă cei care mănâncă mai mult de 100 de grame de carne pe zi – o bucată relativ mică de friptură – ar deveni vegetarieni, amprenta lor de carbon ar scădea cu 60%, ducând la o scădere de 1.5 tone a emisiilor de dioxid de carbon pe an.
Mai realist privind situaţia, dacă cineva care mănâncă 100 de grame de carne pe zi ar reduce cantitatea la 50 de grame pe zi, emisiile sale ar ajunge la o treime ceea ce ar duce la o reducere cu o tonă pe an, adică echivalentul unui zbor de la Londra la New York.
Cei care mănâncă peşte, dar niciun alt fel de carne sunt aproape la fel de eco ca vegetarienii creând cu doar 2,5 % mai multe emisii. Veganii reuşesc să reducă cu 25% mai mult decât vegetarienii care mănâncă totuşi ouă şi lactate.
Există şi alte feluri de a reduce emisiile de dioxid de carbon, ca de exemplu să conduci mai puţin sau să zbori mai rar, dar schimbarea obiceiurilor alimentare ar putea fi mai simplă pentru mulţi oameni, explică Scarborough: "Cred că e mai simplu să îţi schimbi dieta decât comportamentul de călătorie, dar alţii ar putea să nu fie de acord cu mine."