5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDa Vinci, "un George Lucas al secolului al XVI-lea"

Da Vinci, „un George Lucas al secolului al XVI-lea”

» Chateau du Clos Lucé din Amboise, pe Valea Loirei, locul in care Leonardo da Vinci si-a petrecut ultimii trei ani din viata, va fi transformat in primul "parc tematic intelectual si cultural" din lume.

» Vizitatorii pot deja admira mecanisme si aparate realizate dupa planurile maestrului renascentist, urmand sa se deschida un atelier pentru studierea ideilor acestuia si o galerie de arta cu reproduceri ale operelor sale.

Parcul tematic ii va atrage pe cei interesati, de la turisti si grupuri de elevi la savanti, in fascinanta lume a ideilor unuia dintre geniile umanitatii, pictor, poet, muzician, filosof, inginer, arhitect, savant, matematician si inventator. "Leonardo da Vinci a fost un fel de George Lucas al inceputului secolului al XVI-lea. Efectele sale speciale sunt legendare", explica pentru cotidianul "The Independent" FranIois Saint Bris, director al parcului tematic si membru al familiei care detine castelul si domeniul Clos Lucé. Aici se afla deja mai multe mecanisme realizate dupa planurile lui Leonardo da Vinci, printre care modelele primitive ale unui elicopter, ale unei biciclete sau ale unui tanc, o parasuta si un "aparat de zbor". Colectia va fi completata, vara aceasta, cu una dintre cele mai celebre inventii ale lui Leonardo: un leu-robot, actionat de un mecanism similar celor ale ceasurilor, care putea sa mearga si sa isi miste capul si al carui piept se deschidea, lasand sa se vada buchete de crini, floarea-simbol a Casei Regale franceze.

 

"Am folosit descrierile contemporanilor, iar mecanismul i l-am comandat unui ceasornicar celebru din Venetia, pentru a «readuce la viata» leul lui Leonardo in aceasta vara", a anuntat Saint Bris. Cei trei ani in care a trait pe domeniul Clos Lucé, in slujba regelui FranIois I al Frantei, constituie perioada cel mai bine documentata din viata lui Leonardo da Vinci. Maestrul era platit cu 700 de coroane de aur pe an si avea la dispozitie o vila, un atelier si parcul domeniului pentru "a crea, pentru a lucra si medita". Regele il vizita deseori, trecand printr-un pasaj subteran de 500 de metri construit intre castel si vila. Atelierul in care Leonardo a terminat celebra "Mona Lisa", inceputa inaintea plecarii din Italia si finalizata dupa patru ani, fara ca pictorul sa fie prea multumit de rezultat, si dormitorul in care a murit acesta au fost reconstituite in atmosfera epocii. Panorama asupra castelului si a parcului, care poate fi vazuta de la fereastra dormitorului, nu s-a schimbat prea mult fata de schita facuta in 1517 de artist, aflata acum in colectia de la Windsor a reginei Marii Britanii.

Legenda spune ca Leonardo da Vinci ar fi murit in bratele regelui FranIois I, care il respecta atat de mult incat ii spunea "tata". De fapt, sustin cei care au studiat viata lui Da Vinci, regele nu se afla in Amboise in acea zi. Dar ceea ce se spune despre respectul pe care monarhul il avea fata de artistul adus din Italia este adevarat, iar atmosfera de la Clos Lucé s-a dovedit prielnica pentru creativitatea maestrului.
Parcul tematic va permite explorarea tuturor aspectelor Renasterii, de la pictura si muzica la stiinta, de la Leonardo da Vinci la Machiavelli si Shakespeare, spera initiatorii proiectului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă