22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDa Vinci in cinci clone

Da Vinci in cinci clone

» Expozitia "Leonardo da Vinci – inventiile unui geniu", cuprinzand machete realizate dupa schitele tehnice ale artistului italian, are nevoie de un buget de 1,5 milioane euro.

» Exponatele, realizate manual de un colectiv de artizani italieni supervizati de experti, nu sunt insa unicate, expozitia circuland prin lume in cel putin cinci copii.

"Premiera in Romania, expozitia «Leonardo da Vinci – inventiile unui geniu» este parte a unui circuit international, inscriindu-se in galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Fiind prezentata in 60 de orase din Europa, Asia, continentul nord-american si Australia, a reusit sa stabileasca un record de vizitare pentru o expozitie culturala", precizeaza comunicatul de la lansarea expozitiei, care uita sa mentioneze ca expozitia nu este compusa din unicate si ca, o data cu expozitia din Romania, alte sute de duplicate circula prin lume, in cel putin patru expozitii itinerante.

"Cum altfel ar fi putut aduna atatia vizitatori daca nu ar fi existat duplicate?", se intreaba chiar organizatorii.
Astfel, expozitia din Romania, care s-a deschis pe 1 octombrie, se va inchide pe 1 ianuarie. Expozitia australiana, deschisa din 12 martie, a fost prelungita pana pe 12 octombrie. In SUA sunt doua expozitii care intersecteaza aceasta perioada. Expozitia din South Carolina a fost deschisa pe 27 septembrie si se va inchide pe 4 ianuarie 2009, iar in Detroit va fi deschisa intre 30 septembrie si 4 ianuarie 2009. Catalina Furtuna, coordonatorul de marketing de la Future-Networks, principalul organizator al evenimentului, ne-a declarat: "Italienii ne-au spus ca expozitia mai circula intr-o varianta prin lume – cum altfel ar fi putut aduna atatia vizitatori daca nu ar fi existat duplicate? Dar nu ni s-a parut relevant sa mentionam asta, ni s-a parut de la sine inteles ca exista mai multe duplicate.

De fapt, sunt trei expozitii – una e cea de la muzeul din Florenta, care ramane acolo tot timpul, iar celelalte doua sunt itinerante". Pe de alta parte, daca facem din nou adunarea numarand suprapunerile de programe ale expozitiilor, rezulta ca ar fi de fapt cinci expozitii – expozitia permanenta de la Muzeul "Da Vinci", doua in SUA, una in Australia si, in fine, cea din Romania.

Ideea de a aduce expozitia la noi in tara le-a venit organizatorilor in urma vizitarii expozitiei de la Perth: "Ne-a placut atat de mult incat am contactat muzeul din Florenta, insa ei ne-au temperat spunandu-ne ca trebuie sa stam la rand, intrucat, dupa Australia, expozitia trebuie sa ajunga in Finlanda si abia apoi poate fi adusa in Romania". Expozitia nu a mai plecat insa din Australia, in iunie, iar in Finlanda a ajuns, probabil, o alta serie de copii care ulterior au fost aduse in Romania.  
Se cuvine insa mentionat ca nici una dintre expozitiile cu site in limba engleza (Detroit, Perth, South Carolina) nu sufla o vorba despre existenta unor copii care circula in alte parti ale lumii – renumele de artist al lui Da Vinci pare sa se rasfranga si asupra artefactelor sale tehnice; de vreme ce arta traieste prin "originale", si nu prin copii, mentionarea faptului ca machetele facute "manual" de catre "artizanii florentini" ar fi fost executate intr-o serie industriala ar fi ciobit, poate, din interesul publicului.

O expozitie de 1,5 milioane euro
Or, daca aceasta expozitie circula in (cel putin) cinci variante, se ridica intrebarea: de ce costa 1,5 milioane euro? A inchiria "Mona Lisa" de la Muzeul Luvru costa doua milioane de dolari pentru doua saptamani – insa aici nu este vorba de niste opere iesite din mana artistului, ci de niste "reproduceri" oneste; asadar nici inchirierea, nici asigurarea nu se pot ridica la sume foarte mari: distrugerea lor nu ar fi "ireparabila", ca in cazul unor tablouri. Catalina Furtuna sustine insa ca machetele "au o asigurare maricica" si ca mai exista "costuri de promovare, transport, inchiriere sala, pentru personal", recunoscand totusi ca suma pentru inchiriere nu a fost foarte mare: "Nu pot sa spun cat, doar ca e de ordinul a zeci de mii de euro", a dezvaluit. Cele mai mari costuri au fost, se pare, in promovare.

Pentru a expune pe toate LCD-urile stradale, timp de patru luni, in fiecare zi, cu o frecventa de 12 secunde, a fost nevoie de cateva sute de mii de euro, "in conditiile in care am platit, in urma unui barter, la 20-30% spatiul de reclama"; la acelasi procent a fost platita si reclama facuta la radio. Cum sponsorizarile obtinute din cadru privat nu s-au ridicat la sume foarte mari, detaliaza coordonatoarea de proiect, rezulta ca partea cea mai mare din bani a venit din partea Primariei Bucuresti, prin ARCUB, care patroneaza acest eveniment. Doar 50% insa din bugetul proiectului este pana in momentul de fata acoperit, deci in jur de 750 mii de euro. O suma apreciabila totusi.

 

» In Romania, doar 50 din cele 60 de exponate
Evenimentul, deschis pentru publicul roman pana pe data de 31 ianuarie 2008, este organizat de Asociatia Future-Networks si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, sub patronajul Primariei Bucuresti. Daca la expozitia din Detroit exista peste 60 de exponate, in Romania au ajuns doar 50. Expozitia, care a circulat in 60 de tari si a fost vizitata de peste 20 de milioane de oameni, este rodul colaborarii dintre un grup de experti de la Muzeul "Leonardo da Vinci" din Florenta si un grup de artizani florentini. Acum 16 ani, ei au incercat sa dea o forma fizica schitelor ramase de la geniul renascentist (multe pastrate in muzeul din Florenta).

Chiar daca, din cauza spatiului necesar expunerii lor, nu toate machetele sunt la dimensiunile originale, ele respecta scara si sunt construite din materialele prevazute in schite (fier, sfori de canepa, lemn, lipici etc.). Expozitia cuprinde un numar total de 60 de exponate grupate in cinci categorii: masini pentru zbor, masini pentru constructii, masini hidraulice, masini de razboi si masini pentru manufacturare. Vizitatorii pot interactiona cu unele exponate (cum ar fi sa miste pedalele hidrobicicletei, sa loveasca ciocanasele masinariei care demonstreaza imposibilitatea unui perpetuum mobile etc.). Pretul unui bilet este de 20 de lei, cu o reducere de 50% pentru studenti.

Cele mai citite

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă