2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCVT, deconspirat

CVT, deconspirat

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a facut politie politica, a declarat, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru. Apreciind ca CVT este „produs al sistemului securisto-comunist”, Sandru l-a acuzat de politie politica in baza unui raport intocmit de seful Directiei I a Securitatii, general-maiorul Bordea Aron, care vorbeste despre o intalnire a acestuia cu CVT si cu un pictor din acea perioada, Mihai Bandac. „Vadim nu a facut altceva decat politie politica”, a concluzionat vicele PIN, adaugand ca a verificat autenticitatea documentului si ca originalul se afla in dosarul lui CVT de la CNSAS.

„Mare incredere” fata de Securitate

Raportul prezentat de Lavinia Sandru este datat 4 martie 1981 si este semnat de seful Directiei I a Securitatii, general-maiorul Aron Bordea. In document se vorbeste despre „audienta, la cerere” acor-data lui CVT, atunci redactor la Agerpres, si pictorului Mihai Bandac, lector la IATC si membru al UAP. „Ei s-au referit la existenta in randul oamenilor de litere si arta a unor elemente de "extrema dreap-ta", care s-ar situa in mod constient pe o pozitie "disidenta", contrara politicii partidului si statului nostru si ar urmari sa creeze stari de tensiune care pot genera interventia unei puteri straine”, se arata in raport. Turnatoria a mers insa mai departe, fiind oferite din proprie initiativa si date concrete: numele unor colegi ale caror opere C.V. Tudor le considera a fi cu un continut ostil. In opinia lui CVT si Bandac, textul „Fragment apocrif dintr-un dialog platonic” al criticului de arta Andrei Plesu avea un „caracter incitant”, motiv pentru care urma sa se ia „atitudine pe criterii estetice si doctrinare” in oficiosul PCR, „Scanteia”, si in publicatia „Saptamana”. Cu aceeasi ocazie, cei doi ii baga in „gura” Securitatii si pe poetii Dorin Tudoran si Ion Caraion, ale caror scrieri, in opinia lor, ar fi avut un „continut ostil”.
Inversunarea celor doi turnatori la Securitate merge insa si mai departe, catalogand in fata sefului Directiei I ca uniunile de creatie sunt „adevarate focare de infectie” si declarand ca doar prin desfiin-tarea lor s-ar putea inlatura situatia „anormala” ca sectorul culturii „sa fie in afara controlului de partid si a democratiei socialiste”.
Si pentru a se elimina inca o data orice suspiciune ca informarile facute de CVT ar fi fost altfel decat benevole, iata ce mai scria general-maiorul Bordea in raportul sau: „Au mentionat ca s-au adresat organelor de Securitate pentru ca au mare incredere in aceasta institutie si stiu ca "cu armata nu te joci, este singura care poate sa faca ordine"”.

„Poetul de curte” al Ceausestilor

Sandru l-a mai acuzat pe CVT ca s-a straduit sa devina „poetul de curte” al dictatorilor si a prezentat in acest sens o scrisoare trimisa „mult iubitului si stimatului tovarase Nicolae Ceausescu”, in februarie 1983, de catre liderul PRM. In epistola, CVT relateaza despre lansarea volumului sau de poezii si „publicistica revolutionara” „Idealuri” si continua cu informatii dintr-o sedinta a biroului Uniunii Scriitorilor, in care, conform lui CVT, criticul literar Mircea Iorgulescu "a atacat cu o violenta rara toata aceasta manifestare”. Dincolo de abundenta de laude la adresa dictatorului – „instanta suprema a tarii si partidului”, „cel mai de seama barbat de stat din intreaga existenta a Romaniei” -, CVT se intrece in turnatorii. „Din pacate, este posibil ca un tanar scriitor, devotat trup si suflet acestui partid (PCR – n.r.), asa cum ma consider eu, sa fie judecat in chip iresponsabil pentru ca va inchina Dumneavoastra (lui Nicolae Ceausescu Ð n.r.) o carte. Asta in vreme ce unii dusmani din afara, cum sunt aceia de la "Europa libera", ma ataca exact in aceiasi termeni”, scrie CVT dictatorului. Catalogandu-i pe acestia „tradatori de profesie”, care ii starnesc deopotriva „repulsie si compasiune”, CVT trece apoi la colegii din Uniunea Scriitorilor. El ii scrie lui Ceausescu despre „cativa scriitori romani care fac o politica ciudata, insidioasa, mergand pana la rezistenta deschisa fata de linia promovata de partid” si cere sa dispuna „analizarea si solutionarea” a ceea ce CVT considera a fi „un grav litigiu scriitoricesc si politic”. Iar in incheiere inca o dovada de dragoste fata de dictator: „Va mul-tumesc din inima si va asigur ca orice s-ar intampla, indiferent cat de grave vor fi acuzatiile pizmasilor si apatrizilor, va voi glorifica intreaga mea viata!”.

Liderul PRM nu neaga documentele

La acuzatiile lansate de Lavinia Sandru, CVT a reactionat in stilu-i binecunoscut: cu jigniri si amenintand cu procese. El a catalogat afirmatiile vicelui PIN drept „aberatii debitate” si a anuntat ca va actiona in instanta, unde va solicita daune morale de zeci de miliarde de lei. „Sub cuvant de onoare”, CVT a sustinut ca n-ar fi semnat niciodata nici un angajament si nici note informative pentru ca angajamentul ar fi o "facatura” de prin 1997. „Documentul prezentat de ea (Lavinia Sandru – n.r.) exista in dosarul meu de urmarire informativa, dar generalul Aron Bordea a spus public inca din 2004 ca el nu recunoaste si ca atunci cand am fost la el in vizita, la rugamintea pictorului Mihai Bandac si am baut o cafea, am discutat cu totul alte subiecte”, a mai zis CVT. A urmat apoi ploaia de jigniri: „Pentru o fosta rupatoare de bilete la Circul Globus, nerusinarea este cam mare. Ce stie? Ce scoala are ea ca sa abordeze asemenea teme?”.

PC+PRM = Alianta Secu

Liderul PC, Dan Voiculescu, s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Oficial, s-a spus ca s-ar fi discutat despre declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Surse au acreditat insa ideea ca, de fapt, cei doi lideri au discutat despre formarea unei aliante intre PC si PRM. Alianta Secu, daca judecam dupa legaturile ambilor cu fosta Securitate care ies la iveala.

Cazul CVT, rediscutat de CNSAS in baza noilor date primite de la SIE

CNSAS va reanaliza dosarul liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, deoarece de la SIE au fost primite noi date, iar la ultima sedinta in care s-a discutat cazul politicianul nu a fost audiat, a declarat Mircea Dinescu, membru in Colegiul Dosarelor.
„Ar exista date noi in privinta lui Vadim Tudor, venite de la SIE. Este vorba de acea tentativa de trimitere a lui in strainatate ca agent, iar el a refuzat, dar a refuzat de frica. Securitatea a avut incredere in Vadim ca sa il trimita in cuibul de "vipere anticomuniste" de la postul de radio "Europa Libera"”, a apreciat Dinescu, adaugand ca scriitorii de la revista „Saptamana”, inclusiv CVT, erau „bratul armat cu pix al Securitatii”.
Mircea Dinescu mai cere, pe langa rediscutarea cazului CVT, ca Parchetul sa se autosesizeze in legatura cu declaratia liderului PRM „Lasati securistii sa vina la mine!”. „Nu se poate ca vicepresedintele Senatului sa cheme securistii alaturi de el. In Germania, daca un vicepresedinte al Bundestagului ar fi chemat SS-istii sa vina alaturi de el, ar fi fost arestat si anchetat imediat. La noi nu se intampla nimic. Vadim trebuie anchetat de Parchet”, a aratat Dinescu. El s-a declarat chiar dispus sa demisioneze din Colegiul CNSAS „daca Vadim nu va fi chemat in fata instantei”.


Martens ne indeamna sa evitam cosmarul: dosarele de securitate, pe internet!

Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, recomanda Romaniei sa renunte la jumatatile de masura si sa publice pe internet absolut toate dosarele Securitatii, apreciind ca doar asa poate fi inlaturat riscul utilizarii politice a dosarelor de Securitate. Potrivit Deutsche Welle, Martens a sustinut ca, prin publicarea tuturor dosarelor, "se poate evita un cosmar”.
In opinia sa, publicarea selectiva ar insemna "un razboi secret”, iar singurul mod de a face publice aceste dosare este publicarea lor pe internet.

Cele mai citite

Manchester City – Everton 1-1. Haaland își „îngroapă” echipa

Manchester City - Everton 1-1. City a remizat cu Everton într-un meci din Premier League, care a deschis programul complet al zilei de Boxing...
00:00:42

VIDEO. Rusia declară că Franța a căutat să inițieze un „dialog” fără participarea Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmă că Franța a încercat să stabilească un „dialog” cu Moscova pe tema Ucrainei, dar fără participarea Kievului,...

Peste 3.000 de solicitări la Ambulanța București-Ilfov în perioada Crăciunului

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a înregistrat 3.009 solicitări între dimineața zilei de 24 decembrie și dimineața zilei de joi, a anunțat managerul instituției,...
Ultima oră
Pe aceeași temă