5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCvartetul, in dificultate

Cvartetul, in dificultate

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia si ONU) s-a reunit ieri, la Berlin, pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, pentru a incerca sa deblocheze procesul de pace israeliano-palestinian, complicat recent de acordul de la Mecca intre Fatah si miscarea radicala Hamas, asupra formarii unui guvern de uniune nationala.
La reuniune au luat parte secretarul de stat american Condoleezza Rice, secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE. Printre principalele puncte ale agendei s-au numarat sustinerea mai ferma a recentelor eforturi americane pentru salvarea procesului de pace si stabilirea unor solutii in urma summitului neconcludent de luni, de la Ierusalim, la care au luat parte Condoleezza Rice, premierul israelian Ehud Olmert si presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas.
Atmosfera de la Berlin a fost dominata insa de problema guvernului de uniune nationala. Ban Ki-moon a declarat intr-un interviu acordat cotidianului german Tagesspiegel ca "o declaratie oficiala prin care viitorul guvern palestinian de uniune nationala sa recunoasca Israelul va ajuta enorm eforturile de deblocare ale Cvartetului". Iar Condoleezza Rice a subliniat necesitatea unui "efort international colectiv" pentru ridicarea unui stat palestinian, cerand Cvartetului sa-si asume un "rol politic". Dar, in timp ce presedintele Abbas, mult timp definit de Washington drept "cel mai bun partener pentru pacea cu Israelul", a incercat sa obtina sprijin pentru viitorul guvern de uniune nationala, spunand ca este solutia pentru evitarea unui conflict civil interpalestinian si progresarea catre pace, Statele Unite s-au abtinut sa comenteze apelul acestuia. Mai mult, Israelul a precizat ca refuza sa negocieze cu orice guvern ce va include Hamas (miscare radicala sustinuta de Iran si considerata de Israel, SUA si UE o organizatie terorista) si a cerut sa se mentina sanctiunile impuse palestinienilor, pana cand acestia vor renunta la violente si vor respecta acordurile israeliano-palestiniene anterioare. Dar si in acest caz ajungerea la un numitor comun a fost stanjenita. Potrivit unui responsabil din cadrul biroului premierului israelian, "SUA si Germania sunt ferme in acest sens, dar exista dubii in ceea ce priveste atitudinea Rusiei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă