Unda seismică a avut efecte mai ales în aparta-mentele de bloc situate la etajele superioare. Cutremurul de 5,7 grade care s-a produs sâmbătă seara a înspăimântat mii de gălățeni pentru că, fiind unul de suprafață, produs la adâncimea de 39 de kilometri și cu epicentrul la o distanță de o sută de kilometri de Galați, mișcarea seismică a zguduit serios clădirile din oraș.
Până și cele câteva sute de imobile încadrate în diferite grade de risc seismic au rezistat cu bine, nu au căzut ziduri, dar unda seismică a avut efecte mai ales în apartamentele de bloc situate la etajele superioare, în care s-a lăsat cu farfurii sau pahare sparte, cu obiecte din biblioteci aruncate pe parchet sau cu ușile dulapurilor deschise vraiște.
„La cutremurul din mai 1990, primul petrecut de mine la etajul 8, am constatat că blocul se clatină serios, atunci «săgeata» a fost până la un metru și jumătate. Acum a «dansat» și pe înălțime și în lateral, era greu și să stai în picioare. Oricum, la etajul opt nici nu prea mai ai ce face. Aștepți să vezi cum se termină“, spune Eugen Munteanu, locatarul unui bloc din Țiglina 1. Zeci de gălățeni au făcut atacuri de panică, iar alte opt persoane au ajuns la spital după ce s-au tăiat în cioburi sau și-au fracturat mâinile sau picioarele încercând să fugă. „S-au înregistrat mai multe cazuri de atacuri de panică, SMURD a transportat o persoană la spital, iar alţi opt gălățeni au ajuns la serviciul de urgență după ce au suferit traumatisme, entorse și fracturi ale membrelor“, a declarat dr. Adrian Malacu, din cadrul SMURD Galați. Trei lifturi s-au blocat din cauza seismului, dar din fericire nu era nici o persoană în ele.
Din cauză că seismul a scos din funcțiune grupurile de pompare de la stațiile de captare a apei din sursele de adâncime a fost întreruptă temporar furnizarea apei potabile în mai multe cartiere. „Au fost semnalate probleme la alimentarea cu apă în cartierele Micro 16, Țiglina 1, Țiglina 2 și Micro 21”, preciza colonelul Cristinel Radu, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați. Au fost probleme și cu furnizarea energiei electrice, 61 de sate din nordul județului Galați rămânând în beznă timp de peste o oră, până la 22.40, din cauză că mișcările seismice au afectat funcționarea a 24 de linii de înaltă tensiune. La Spitalul Clinic de Pediatrie „Sfântul Ioan“, cutremurul a scos din funcțiune instalația electrică, dar în câteva zeci de secunde a pornit automat generatorul. Un incovenient serios a fost blocarea rețelelor de telefonie mobilă, iar din această cauză gă-lă-țenii nu au putut comunica cu rudele. De această dată, în premieră, a funcționat foarte bine telefonia fixă.
Seismul a avut cinci replici de peste 2,5 grade
După o oră și jumătate de la producerea seismului situația a reintrat în normalitate, dar noaptea nu a fost una foarte liniștită pentru mulți gălățeni, care s-au temut de producerea unor replici. Acestea au fost, dar cea mai mare dintre ele a avut magnitudinea de 3,1 grade. Cutremurul a fost urmat, până duminică la prânz, de cinci replici cu magnitudini de peste 2,5 grade, dar au mai fost și alte opt seisme cu magnitudini mai mici. După aproape o oră, la ora 22.24 s-a produs o primă replică, cu magnitudinea de 2,8, iar după câteva minute, la 22.30 s-a produs o nouă replică, de 3,1 grade. La ora 03.14 a avut loc un nou seism, de 2,5 grade, la ora 06.01 a urmat un nou cutremur, de 2,7 grade, iar la ora 12.16 a mai avut loc un cutremur de 2,7 grade.
RISC
Zeci de blocuri și imobile în pericol
În pofida riscurilor seismice la care este vulnerabil orașul, fiind situat pe falia „Sf . Gheorghe“, edilii nu au derulat un program serios de consolidare a imobilelor cu risc seismic. Pe lista de pe site-ul Primăriei Galați apar ca fiind consolidate 28 de imobile, dar numărul imobilelor cu riscuri este foarte mare. Există o listă a solicitărilor de consolidare a 32 de blocuri sau imobile venite din partea asociațiilor de proprietari, o listă de 26 de blocuri expertizate și la care ar trebui să se intervină, majoritatea în cartierul Țiglina 1 și mai există și o listă de 71 de imobile propuse pentru demolare. Un cutremur de gradul 7 ar fi devastator la Galați.