13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCutremurul de azi-noapte era asteptat de seismologi. Specialistii uimiti de adanimea la...

Cutremurul de azi-noapte era asteptat de seismologi. Specialistii uimiti de adanimea la care s-a produs seismul. Unda de soc s-a simtit astfel in tot estul Romaniei si in Republica Moldova

 

 

 

 

Prima reactie a specialistilor de la Fizica Pamantului – Mircea Radulian, director stiintific al Institutului, vorbeste la Antena 3 despre faptul ca seismul de azi-noapte pare mai putin normal, in sensul ca, la nivelul de 5,5 grade pe Richter, deci nu un cutremur foarte mare, s-au simtit totusi miscarile si pe orizontala, si pe verticala. In mod normal, miscarea pe verticala, prima, trebuia sa fie mica, fara a fi simtita de oameni. A urmat miscarea pe orizontala. Astfel, au fost simtite ambele miscari.

 

Radulian a mai spus ca era asteptat, inca de anul trecut, un cutremur de peste 5 grade in Vrancea. Alta caracteristica interesanta pentru cutremurul de azi-noapte a fost adancimea acestuia, de peste 130 de kilometri. Asta inseamna ca unda de soc s-a propagat la mai mare distanta. De aceea cutremurul acesta a fost simtit in toata partea de est a tarii, ba chiar si dincolo de Prut, la Chisinau. Azi se asteapta noi replici ale cutremurului, dar care vor fi mici si fara a fi percepute de oameni, ci numai de aparate.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă