17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCutremur la Paris, tsunami la Damasc

Cutremur la Paris, tsunami la Damasc

Un cutremur politic extrem de puternic a zguduit lumea la sfarsitul anului 2005. Epicentrul seismului s-a aflat la Paris, unde s-a refugiat fostul vicepresedinte sirian, Abdel Halim Khaddam, iar unda de soc ar putea schimba definitiv relieful politic al Orientului Mijlociu. Valul seismic ar putea matura o mare parte din gunoiul adunat de decenii in palatele puterii de la Damasc. Vinerea trecuta, Khaddam a dat un interviu postului de televiziune Al Arabiya. Ceea ce a spus este fara precedent. Ceea ce nu a spus este infricosator. Pentru lumea araba, declaratiile lui Khaddam sunt similiare prin consecinte cu defectiunea lui Pacepa in Statele Unite.
Fostul vicepresedinte l-a acuzat direct pe presedintele sirian, Bashar al Assad, ca l-a amenintat cu moartea pe fostul prim-ministru libanez, Rafiq Hariri, cu cateva luni inainte de asasinarea acestuia din urma, in mai anul trecut. El l-a acuzat indirect ca a ordonat asasinarea lui Hariri, afirmand ca nimeni din cadrul serviciilor secrete sau al armatei nu ar fi putut lua decizia asasinarii fara aprobare de la cel mai inalt nivel. Apoi Khaddam a descris pe larg un regim corupt in care s-au furat miliarde de dolari, despre un stat in stat, despre sistemul gangsteresc al puterii de la Damasc si a insinuat ca asta este doar o mica parte din ceea ce stie si ca noi revelatii vor urma.
Pentru Bashar al Assad declaratiile lui Khaddam ar putea sa fie epitaful sau politic. Abdel Halim Khaddam este, la cei 73 de ani ai sai, unul dintre cei mai vechi politicieni arabi. A trait aproape jumatate de secol in cercurile puterii de la Damasc, a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai batranului Assad, Hafez, si a condus politica siriana in Liban. In 2000, cand Bashar i-a urmat tatalui sau, Khaddam era considerat unul dintre favoritii la succesiune. Faptul ca afirmatiile sale confirma aproape cuvant cu cuvant concluziile raportului Comisiei ONU de investigare e semn rau pentru Bashar. Imediat Comisia a cerut o intrevedere cu Bashar si cu ministrul sau de externe, Faruq al Sharaa. Daca nu accepta, Siria este condamnata, cel mai probabil, la sanctiuni internationale. Daca accepta, vor trebui sa raspunda la cateva intrebari extrem de dure care ii incrimineaza. Oricum ar fi, soarta lui Bashar al Assad pare pecetluita.
Nu e de mirare ca partidul Baas l-a exclus imediat pe Khaddam, l-a acuzat de tradare si a anuntat o ancheta privind coruptia fostului vicepresedinte. Unii l-au acuzat chiar ca „s-a expulzat din istoria araba” pentru ca „logica araba nu accepta un asemenea comportament”. Asa este. „Logica araba” nu accepta decat ca de vina sunt intotdeauna sionistii, americanii si lacheii lor platiti cu banii murdari ai capitalistilor. In „logica araba” trebuie sustinut dictatorul Bashar al Assad, nu demonstrantii pentru libertate din Liban, trebuie sustinut macelarul Saddam Hussein, nu kuweitienii ucisi cu miile, trebuie sustinut Osama bin Laden, nu arabii care vorbesc despre modernizarea lumii islamice. Acum, cand cineva, indiferent de motivele sale, scoate la lumina murdaria araba, socul este enorm.
Prima reactie: autocratul Hosni Mubarak a dat fuga la Riyad la regele absolutist Abdallah sa discute despre… Siria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă