17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCutremur la Biblioteca Panait Istrati din Braila

Cutremur la Biblioteca Panait Istrati din Braila

Seara de miercuri, 23 august a.c., ar fi trebuit sa reprezinte pentru Biblioteca Judeteana Panait Istrati din Braila un moment aniversar deosebit. Asa si parea la deschiderea seminarului dedicat sarbatoririi a 125 de ani de biblioteca la Braila, care a cuprins, pentru inceput, mesaje ale oficialitatilor locale.
Dupa prefectul Brailei, Nicolae Mitroi, la microfon a venit presedintele Consiliului judetean, Stancu Bunea Gheorghe, care a reluat un subiect drag lui: mutarea bibliotecii din spatiul inchiriat de la Casa de Cultura a Tineretului intr-o veche cantina a unui liceu de la periferia municipiului. La protestele unei parti a publicului, printre care se aflau nume importante ale culturii brailene, autori de carti, conducatori de institutii, fosti slujitori ai cartii, Rodica Draghici, directorul bibliotecii, a luat cuvantul si i-a „batut la palma” pe indisciplinati, considerand vociferarile lor inutile. Restul manifestarii a fost marcat de acest moment penibil. Nici chiar vorbele inspirate ale IPS Casian Craciun, Episcop al Dunarii de Jos, care a onorat cu prezenta sa aceasta sarbatoare, nu au reusit sa stearga din mintea multor participanti neplacerea produsa de vorbele neinspirate ale organizatorilor.
Biblioteca braileana se afla in Casa Tineretului din anul 1992, vechea cladire din str. Poligon fiind atunci intr-o stare de degradare accentuata. Prin Programul PHARE, intr-o prima etapa, aceasta cladire a fost restaurata, fiind deschisa publicului in anul 2004. Urma, intr-o a doua etapa, sa se continue lucrarile de construire a unei biblioteci moderne in spatiul invecinat. Dupa alegerile din 2004, autoritatile locale, recte Consiliul Judetean, nu s-au mai ocupat de acest proiect, din motive neclare. Interesat, subit, de timpul liber al tinerilor Brailei, actualul presedinte al Consiliului Judetean, Stancu Bunea Gheorghe, fara a avea curiozitatea de a afla si parerea consilierilor judeteni, a decis mutarea bibliotecii si redarea spatiilor ocupate pentru o cafenea, o sala de bowling si altele asemenea. Singura locatie gasita pentru mutarea bibliotecii a fost o cantina scolara dezafectata de la marginea Brailei. „Cine este interesat merge si la Galati dupa o carte”, spune, senin, intamplatorul sef pesedist al Consiliului Judetean, pentru care actul de cultura care se petrece zilnic la biblioteca nu reprezinta decat un balast.

„Avocatul” bibliotecii
a tradat

Directorul bibliotecii, Rodica Draghici, ar fi trebuit, in mod normal, sa constientizeze gravul atentat atat la interesele institutiei pe care o conduce, cat si ale cititorilor, sa realizeze faptul ca mutarea va indeparta o mare parte din utilizatori, ca, nu in ultimul rand, se vor produce pagube imense fondului de carte existent. Cu toate acestea, Draghici pare chiar entuziasmata de noua cladire. Argumentele sale sunt de circumstanta, dar ii pot pacali pe nestiutori. Este evident faptul ca nu se poate opune deciziei mai-marelui de la CJ: din 20 iunie 2004 este pensionara cu acte in regula, astfel incat orice semn de nesupunere ar fi „amendat” cu eliberarea din functie.

Ce spun brailenii?

O mare parte dintre locuitorii municipiului nici nu cunosc despre ce este vorba. Oficialii de la CJ sunt chiar deranjati cand se mai aminteste de mutarea bibliotecii. Avem informatii ca, totusi, un grup de intelectuali braileni, profesori, artisti, autori, a inceput organizarea unei rezistente active, deocamdata materializata prin strangerea de semnaturi de la persoanele care doresc sa se implice in aceasta lupta civica, dar si sa apeleze, prin internet, la forurile centrale, presedintie, ministere.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...

Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din România

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 septembrie, conform anunțului făcut de reprezentanții Observatorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă