Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 20:07, în Vrancea, la o adâncime de 111 kilometri, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a avut loc in seara cand pe cer apare SUPERLUNA. Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, iar aceasta va fi cu până la 30% mai strălucitoare. SuperLuna este generată de intersecţia fazei de Lună Plină cu perigeul satelitului natural al Terrei (punctul de pe orbită în care se află cea mai aproape de planeta noastră). Fenomenul Super-Lunii poate fi observat în acestă seară incepand cu ora 18:35. Luna Plina va avea faza maxima la 6 mai dimineata, ora noastra 6:34.
Satelitul nostru natural se va apropia la 356.955 de kilometri de Terra, oferind pasionatilor de astronomie, dar si specialistilor, o priveliste uimitoare. Evenimentul se intampla odata pe an
Unii „experti” consideră că aceasta prevesteşte cutremure mari şi uragane. Asemenea evenimente au mai avut loc în 1955, 1974, 1992 şi 2005, toţi ani cu evenimente meteorologice extreme. Tsunami-ul care a omorât mii de oameni în Indonezia s-a petrecut cu 2 săptămâni înainte de apropierea lunii de Pământ din 2005. În 1974, în ziua de Crăciun, ciclonul Tracy a devastat oraşul Darwin din Australia. In plus, cea mai recenta Super Luna a avut loc pe 19 martie anul trecut, la doar 8 zile dupa cutremurul devastator din Japonia.
Seismul din Romania a avut intensitatea I în zona epicentrală si nu a produs pagube.
Oraşele apropiate de zona în care s-a produs cutremurul sunt Ghelinţa (opt kilometri), Zăbala (10 kilometri), Covasna (12 kilometri), Ojdula (14 kilometri) şi Pauleşti (17 kilometri).