Intrunirea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pe tema consecintelor privatizarii companiei petroliere Petrom, care va avea loc miercuri, a declansat o „furtuna” in sistemul energetic. La Bucuresti a sosit val-vartej Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom. Oficial, vizita lui n-are nici o legatura cu acuzatiile aduse de autoritati. Pentru ca agitatia si isteria sa ajunga la cote maxime, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca de doua saptamani el si sotia sa sunt urmariti peste tot de doua masini.
Atat OMV, cat si Petrom s-au intrecut in comunicate de presa, difuzate unul dupa altul, in care ridica in slavi efectele pozitive ale privatizarii. Intre timp, sistemul energetic a fost zguduit si de suspendarea din functie, pentru o perioada de 30 de zile, a directorilor generali de la Electrica si Romgaz.
Wolfgang Ruttenstorfer sustine ca sosirea sa la Bucuresti nu are nici o legatura cu intrunirea CSAT in care vor fi analizate privatizarile din sectorul energetic, inclusiv a Petrom, si deci nu ar avea intentia sa faca vreo presiune asupra autoritatilor romane. „Vizita mea in Romania nu este ceva neobisnuit. Vin aici aproape saptamanal, pentru discutii cu membrii consiliului de administratie, managementul nostru si autoritati. Avem incredere deplina in autoritatile romane si suntem intotdeauna deschisi pentru a ne intalni si a discuta orice subiect”, a afirmat Ruttenstorfer.
In ciuda „deschiderii” clamate de boss-ul austriac, reprezentantii OMV au refuzat sa precizeze daca acesta s-a intalnit vineri cu oficiali de la Bucuresti. In schimb, au fost emise doua comunicate de presa, unul de la OMV si altul de la Petrom, in care se arata ca privatizarea companiei petroliere a avut efecte pozitive atat in cazul companiei, cat si al economiei nationale.
Valoarea de piata a Petrom a crescut de trei ori din momentul privatizarii, in 2004, peste 40% din profit este directionat catre statul roman si Fondul Proprietatea, acestea fiind doar cateva din consideratiile autolaudative perorate in cele doua comunicate.
Laudele vin la cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca a solicitat Ministerului Economiei si Comertului (MEC) o documentatie in legatura cu privatizarile din domeniul energetic.
Cu aceeasi ocazie, presedintele a precizat ca i-a cerut ministrului de resort, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor din domeniul energiei, mai ales a Romgaz, proces care sa fie reluat doar dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniu, inclusiv a Petrom.
In schimb, premierul Tariceanu a „tinut cu ursul”, spunand ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare a Petrom, deoarece semnalul pentru investitori ar fi negativ. „Eu nu sustin ideea renegocierii contractului de privatizare, nu pentru ca as considera ca acest contract este foarte bun, dar as da un semnal devastator pentru investitorii straini. Pe viitor, acestia s-ar gandi de 20 de ori inainte de a veni in Romania, astfel ca nu trebuie sa amestecam politica in asemenea chestiuni”, a afirmat premierul.
Ieri, ministrul Seres a iesit la rampa cu o alta declaratie-soc. Oficialul sustine ca de doua saptamani el si sotia sa sunt urmariti de doua masini. Ministrul a evitat sa faca vreo legatura intre aceasta presupusa urmarire ' la James Bond si framantarile din sistemul energetic, precizand ca nu stie cine il spioneaza. Pentru a se dumiri, Seres a facut o solicitare catre serviciile de informatii. Spre seara, ministrul a reusit sa dea de urma celor care l-au filat: paparazzi de la un tabloid. Acestia au recunoscut ca l-au urmarit cateva zile pe Seres.
Daca in legatura cu urmarirea ministrul nu are prea multe date, in schimb el a facut, tot ieri, o descoperire epocala, care este cunoscuta insa de ani de zile de toata lumea. Directorii companiilor de stat au primit telefoane din partea unor parlamentari sau primari, din toata sfera politica, prin care li se solicita ajutorul astfel incat sa castige licitatiile anumite firme. In replica, liderii PD i-au cerut imperativ ministrului sa faca publice numele reprezentantilor PD care au facut vreodata presiuni politice asupra sa, pentru a favoriza vreun contract: „PD are nevoie urgent sa stie exact si in mod public daca exista reprezentanti de-ai sai care au abordat un ministru pentru a favoriza anumite firme”.