14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialCutremur în ISU Dobrogea: cine a dat şpagă îşi pierde locul de...

Cutremur în ISU Dobrogea: cine a dat şpagă îşi pierde locul de muncă

Situaţie fără precedent în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. După o anchetă de şapte ani, foştii şefi sunt condamnaţi la închisoare, iar cei care au dat şpagă pentru a obţine un loc de muncă riscă să rămână fără serviciu.

Fostul şef al instituţiei, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, un colonel şi un maior au fost condamnaţi definitiv, de instanţa supremă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea unui concurs din 2007. Trandafir este acuzat de instigare la uz de fals şi la trei ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Alături de acesta au mai fost condamnaţi la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare fostul prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Dobrogea, Neculai Coman, colonelul Gabriel Andrei Niculae şi maiorul Gabriel Alexandrescu, pentru acelaşi tip de fapte ca şi Petre Trandafir. Judecătorii i-au mai condamnat pe inspectorul şef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Costache, la trei ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Peste 200 de foi de concurs, anulate

Judecătorii ICCJ au dispus totodată anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaţilor, procesul verbal încheiat în 21 august 2007 de membrii comisiei de examen şi aprobat de inspectorul şef cuprinzând rezultatele concursului de ocupare a unor posturi de subofiţeri organizat la ISU Dobrogea în perioada 9 iulie 2007 – 20 august 2007, numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi ale căror lucrări au fost falsificate, tabelele cu rezultatele finale obţinute de candidaţii care au susţinut examenul pentru ocuparea funcţiilor de subofiţer conducător auto şi servant, pe subunităţi, în ordinea descrescătoare a mediilor, afişate la sediul ISU Dobrogea, numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi ale căror lucrări au fost falsificate, documentele întocmite cu prilejul încadrării la ISU Dobrogea a celor 192 de candidaţi ale căror foi de concurs au fost falsificate. Încă nu se ştie dacă aceştia vor fi pur şi simplu daţi afară sau dacă li se vor imputa şi salariile încasate din 2007 până acum. Menţionăm că numai 192 de persoane au fost angajate, deoarece din totalul de 205, 13 nu au putut fi ajutaţi deoarece luaseră note mici la probele sportive şi de aptitudini.

Şi-au recunoscut vina

Colonelul Coman a recunoscut, în timpul anchetei, că a cerut şi el că 15 apropiaţi să fie declaraţi admişi: „Declar că am primit din diverse surse astfel de solicitări, pentru a ajuta 30 de persoane, ale căror nume şi prenume le-am trecut pe o lista pe care i-am predat-o în original mr. Alexandrescu, ce urmă să redacteze lista finală pe laptopul sau. Cu prilejul acestor discuţii, Trandafir dispunea reconfigurarea listei în sensul de a fi introduşi şi alţi candidaţi pentru care primise noi solicitări”. Totodată, Coman le-a declarat procurorilor de la DNA că persoanele favorizate de conducerea ISU Dobrogea pentru admiterea acestui examen au fost repartizate în săli speciale, unde se putea fraudă cu uşurinţă concursului.

Geniile de la ISU Dobrogea

Concursul fraudat a avut lor pe 15 august 2007. Au participat aproximativ 1.000 de candidaţi. Procurorii spun că s-au obţinut un număr-record de note de 10, respectiv 171, în timp ce la celalalte inspectorate s-au acordat în totalitate 39 de note de 10, iar la Inspectoratul Municipiului Bucureşti, din 1.161 de candidaţi, nici unul nu a obţinut notă maximă la proba scrisă. Şpaga pentru un loc de muncă la ISU ar fi ajuns şi la 5.000 de euro.

 

Cele mai citite

Tragedie în baschetul românesc! Marie Tyra Whitehead, jucătoare la CSM Târgoviște, găsită decedată în apartament

Marie Tyra Whitehead, baschetbalistă americană de 26 de ani, legitimată la CSM Târgoviște, a fost găsită fără viață în apartamentul său. Poliția Dâmbovița investighează...

Jaqueline Cristian, victorie muncită la Wuhan! Urmează un duel dificil în turul doi

Românca a învins-o pe Camila Osorio în primul tur al turneului de la Wuhan. Jaqueline Cristian (26 de ani, locul 75 WTA) a reușit o...

Nicolae Ciucă îi dă replica Elenei Lasconi: Nu dau curs unor demersuri politicianiste și neserioase

Nicolae Ciucă a anunțat într-un clip publicat pe Facebook că îi invită pe Elena Lasconi și pe reprezentanții USR, la sediul PNL, „pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă