-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCurtea Europeană de Justiție: Ţările membre UE nu pot plasa în detenţie...

Curtea Europeană de Justiție: Ţările membre UE nu pot plasa în detenţie cetățeni străini doar pentru că au intrat ilegal pe teritoriile lor

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis marți ca țările membre ale Uniunii Europene să nu plaseze străini în detenție doar pentru au intrat ilegal pe teritoriile lor. Decizia a fost luată în referire la un caz despre o femeie din Ghana care a fost reţinută în Franţa, transmite Agerpres

Începând de anul trecut, UE se confruntă cu un aflux de migranţi şi solicitanţi de azil. Multe state membre încearcă acum să ia măsuri împotriva migranţilor economici care nu au dreptul să stea pe teritoriul lor, în scopul de a gestiona mai bine problema celor care au dreptul la protecţie internaţională. 

Cazul ajuns la CEJ datează de dinainte de valul migratoriu de anul trecut, dar el ar putea avea o relevanţă pentru deciziile luate ca răspuns la numărul mare de sosiri. 

În martie 2013, Selina Affum din Ghana a fost reţinută de către poliţia franceză în tunelul pe sub Canalul Mânecii într-un tren care plecase din oraşul belgian Gand cu destinaţia Londra. 

Affum a prezentat un paşaport care avea numele şi fotografia altei persoane. Ea a fost plasată în arest pentru intrare ilegală în Franţa. Dar Affum a contestat tratamentul aplicat în cazul său şi un tribunal francez s-a adresat instanţei din Luxemburg în legătură cu legalitatea plasării sale în detenţie. 

Judecătorii de la CEJ au decis că plasarea în detenţie a unui cetăţean din afara UE doar pentru intrare ilegală în UE încalcă regulile blocului comunitar şi subminează eficienţa lor, din moment ce aceasta întârzie procedurile pentru trimiterea persoanei înapoi în ţara sa de origine sau într-o ţară de tranzit. 

Potrivit CEJ, regulile UE prevăd plasarea în detenţie doar dacă străinii rămân pe teritoriul ţării în ciuda faptului că fac obiectul unei proceduri de returnare, dacă există riscul ca procedura să fie ”compromisă”, dacă încalcă interdicţia de intrare într-un stat membru sau dacă respectivii străini comit alte infracţiuni. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă