-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel București cere DIICOT să verifice BCR. Cum se apără...

Curtea de Apel București cere DIICOT să verifice BCR. Cum se apără banca

Banca Comercială Română urmează să fie anchetată de DIICOT, pentru modul în care s-ar fi plimbat fondurile prin tranzacționarea unor terenuri din Tâncăbești- Snagov și a ansamblului „Silver Mountain“ din Poiana Brașov.

Magistrații Curții de Apel București au cerut DIICOT să verifice suspiciuni de spălare de bani într-un dosar privind BCR. Instanța a luat această hotărâre în urma unei plângeri depusă de de o firmă aflată în insolvență. Sunt vizate licitații de dizolvare a activelor companiei respective. Firma în cauză deținea mai multe terenuri din Tâncăbești și un complex turistic din Brașov. 

Potrivit unor surse judiciare, CAB cere DIICOT să înceapă urmărirea penală a lui Remus Borza și a companiei sale de insolvență Euro Insol pentru spălare de bani în dosarul ce vizează vânzarea către BCR a unui un complex turistic din Poiana Brașov si a unor terenuri din Tâncăbești-Ilfov.

BCR ar fi putut săvârși infracțiuni de spălare de bani constând în dobândirea unor imobile situate în Tâncăbești, dar și a activului Silver Mountin, din Poiana Brașov, compus din peste 170 de paratamente.

Euro Insol administrează pestre 2,3 miliarde de euro (vasloarea unor societăți aflate în stare de insolvență).

Când s-a ajuns la lichidare, activele s-au vândut tot de către Borza, societatea sa câștigând bani pentru fiecare procedură.

Potrivit surselor judiciare, totul  a început anul trecut când s-a facut o plângere penală împotriva lui Borza la DNA, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountin. Plângerea a fost clasată de DNA iar firma lichidatoare a atacat decizia DNA la Curtea de Apel București. Drept urmare, o parte din dosar se va întoarce la DNA pentru cercetarea unor fapte de posibil abuz în serviciu, iar la DIICOT, BCR va trebui să dea explicații cu privire la posibile infracțiuni de spălare de bani.

Este prima dată când o bancă din România este implicată într-un astfel de scandal și când i se aduc astfel de acuzații printr-o sentință definitivă a instanței de judecată.

Banca susține că nu a fost citată

Într-un comunicat transmis presei, Banca Comercială Română susține că nu a fost citată pentru  a se putea apăra. Pe portalul instanței apar, însă, citați reprezentanții legali ai băncii, Ioana Bădescu și Christian Turcu, ca și Remus Borza, reprezentantul Euro Insol SPRL. „Menţionarea sintagmei de «spălare de bani» reflectă o plângere făcută cu rea-credinţă de către un denunţător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ un milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanţe reprezentând onorariu executor judecătoresc“, se arată în comunicatul instituției financiare. BCR precizează că s-a aflat într-un litigiu cu denunţătorul Insolvency Recovery Solutions, pe care l-a câștigat în instanță. Această firmă avea, potrivit BCR, de  restituit băncii suma încasată nejustificat, iar instituția a formulat cerere de insolvenţă, prin societatea lui Remus Borza, împotriva denunţătorului pentru recupe­rarea sumei.

„BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare şi vânzare a garanţiilor imobiliare (clădiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Braşov. Acţiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanţelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfăşurate în integralitate cu respectarea dispoziţiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvenţă şi în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR; toate contestaţiile formulate de denunţător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvenţă au fost supuse controlului judiciar, fiind respinse definitiv“, susține banca, în comunicat. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă