19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCursuri printre gramezi de moloz

Cursuri printre gramezi de moloz

In Valea Jiului noul an scolar care va debuta in data de 15 septembrie are toate sansele sa gaseasca unitatile de invatamant in reparatii, iar copiii vor veni la ore printre gramezi de moloz, in conditiile in care lucrarile sunt departe de finalizare. Pentru municipiul Petrosani, Executivul a alocat 5,2 miliarde lei vechi pentru reparatii capitale la scolile generale numarul 6 si numarul 1, bani cu care urmeaza sa fie schimbate usile, ferestrele si sa se efectueze lucrari de reparatii exterioare.
Unul dintre directorii din cadrul Primariei Petrosani, Marian Popescu, a declarat ca banii au ajuns abia acum si ca urmeaza sa fie organizata licitatia pentru atribuirea lucrarilor, astfel ca sunt slabe sanse ca reparatiile sa fie finalizate pana in data de 15 septembrie. Celelalte scoli si licee din municipiu trebuie sa se multumeasca cu si mai putini bani, intrucat de la bugetul local a fost alocata in total o suma de doua miliarde lei vechi pentru reparatiile absolut necesare.
Marian Popescu a spus ca pe lista inaintata Guvernului au fost trecute 5 scoli generale si licee, dar numai pentru doua a fost aprobata finantarea. Astfel, Liceul Teoretic, Liceul Economic si Scoala generala nr. 5 mai au de asteptat pana isi vor putea schimba fata. In plus, patru unitati de invatamant din Petrosani nu au nici o sansa de a primi avizul sanitar de functionare, reprezentantii administratiei publice locale considerand ca sunt prea dure conditiile impuse in acest sens, desi recunosc ca sunt multe de facut pana se va ajunge la standardele normale de functionare.
Cel mai bun exemplu in acest sens il constituie scoala din Daranesti, un cartier marginas al municipiului, unde elevii nu au nici macar o toaleta in incinta institutiei de invatamant.

Scoala Buta, inchisa

La Uricani, Consiliul Local a fost mai darnic in privinta bugetului alocat pentru repararea unitatilor de invatamant, suma prevazuta in acest sens fiind de peste 9 miliarde lei, la care se adauga alte 2,7 miliarde lei. Mare parte din acesti bani s-au indreptat spre Scoala generala Campu lui Neag, care a fost complet reabilitata. De reparatii capitale a beneficiat si Scoala Generala nr. 1, unde au inceput lucrarile de izolare exterioara.
Primarul orasului, Danut Buhaescu, este constient de faptul ca aceste lucrari nu vor putea fi finalizate pana la debutul noului an scolar, dar a spus ca elevii nu vor fi deranjati in timpul orelor. Din lipsa de copii, Scoala generala Buta s-a inchis, unde mai invatau doar doi elevi, astfel ca micutii vor face naveta pana la Campu lui Neag.

Gaz metan pentru institutiile de invatamant din Petrila

La Petrila, primarul Ilie Paducel a afirmat ca pentru scolile si gradinitele cuprinse in centrul de executie bugetara nr. 1 s-au alocat 1,6 miliarde lei pentru igienizari si mici reparatii.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă