7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialCursa promisiunilor intre Boc si Nicoara

Cursa promisiunilor intre Boc si Nicoara

In ultima vreme, la Cluj, relatiile dintre PD si PNL seamana cu cele dintre URSS si SUA in timpul Razboiului Rece. Cele doua "superputeri" politice care au colorat in portocaliu harta administrativa a judetului au pornit acum o adevarata cursa in doi.
De data aceasta nu mai este vorba de o cursa a inarmarilor, ci de una a promisiunilor. Cazul modernizarii Aeroportului International este un exemplu perfect in acest sens. Primarul Emil Boc vrea sa mute pana si Somesul din loc ca sa poata prelungi pista de aterizare, mai ales ca operatiunea, ce costa 13 milioane de euro, ar fi finantata din banii Ministerului Mediului.
Anuntul primarului a starnit o oarecare iritare la Consiliul Judetean. Presedintele Marius Nicoara a remarcat, pe buna dreptate, ca Primaria nu a dat pana acum nici un leu pentru Aeroport. Dar este la fel de adevarat ca aeroportul este administrat de o regie autonoma din subordinea Consiliului Judetean.
Pe de alta parte, Primaria are propriile sale regii autonome, cum ar fi Regia Autonoma de Transport Urban Calatori, pentru care Consiliul Judetean nu a alocat niciodata vreun ban. Liberalul Marius Nicoara a simtit nevoia sa supraliciteze. El a plecat la Bucuresti ca sa aduca o caruta de bani pentru aeroport, care ar urma sa se aleaga cu o noua pista de aterizare, lunga de 3.500 de metri si paralela cu cea veche.
Cine are de castigat din acest razboi al orgoliilor? Clujeanul de rand.
Atat Emil Boc, cat si Marius Nicoara au aratat ca stiu sa faca rost de bani. Iar pentru ca acestia au fost investiti in oras, Clujul a inceput, incet, sa se schimbe la fata. Rivalitatea dintre cei doi politicieni arata ca au dreptate cei care spun ca dezvoltarea apare atunci cand intervine concurenta capitalista.
Cazul aeroportului nu este unul izolat. Emil Boc si Marius Nicoara au concurat si la capitolul "Cine face cea mai frumoasa centura de ocolire a orasului". Astfel ca, la final, clujenii se vor alege atat cu o centura moderna de ocolire, construita ca urmare a relatiilor primarului, cat si cu un drum judetean de calitate, finantat de presedintele Consiliului Judetean.
Lucrurile sunt cu atat mai interesante cu cat rivalitatea dintre primarul Clujului si presedintele Consiliului Judetean a devenit una traditionala. Din concurenta dintre fostul primar PRM, Gheorghe Funar, si presedintele PSD al Consiliului Judetean, Gratian serban, au aparut doua noi cartiere.
Gheorghe Funar a initiat demersurile pentru construirea cartierului ce va fi construit de compania "CasaRom", chiar daca intelegerea comerciala incheiata cu firma greceasca nu este tocmai una stralucita. Pe de alta parte, Gratian serban este cel care a pus piatra de temelie a cartierului Cetatea Fetei din Floresti, chiar daca acest contract a fost obtinut de una dintre firmele controlate de liderii PSD.
In aceste conditii, locuitorii Clujului nu pot face altceva decat sa spere ca si dupa viitoarele alegeri, primarul si presedintele Consiliului Judetean vor proveni din partide diferite.

Cele mai citite

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă