11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Masuri nationale pentru eradicarea tuberculozei bovine

Conform Normei Sanitar-Veterinare, publicata in MO nr. 964 din 31.10.2005, planurile pentru accelerarea eradicarii tuberculozei bovine trebuie elaborate astfel incat, la finalizarea aplicarii acestora, efectivele sa fie clasificate ca „oficial libere de tuberculoza”, in conformitate cu prevederile nationale in acest domeniu si in special cu Norma sanitar-veterinara privind problemele de sanatate ale animalelor. Planurile trebuie sa mentioneze masurile ce urmeaza a fi luate pentru a intensifica sau realiza eradicarea tuberculozei bovine si sa specifice masurile pentru combaterea si prevenirea acestei boli. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Unitatea epidemiologica din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala

In MO nr. 973/2.11.2005 a fost publicat Ordinul privind infiintarea si functionarea Unitatii epidemiologice centrale in cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Aceasta unitate se constituie si are ca baza Serviciul de epidemiologie, statistica, prognoze si analize de risc, existent in cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Unitatea epidemiologica centrala va functiona cu un numar de 21 de functionari publici, specialisti de profesii diferite, conform necesitatilor acesteia, din care 10 specialisti existenti in cadrul Serviciului de epidemiologie, statistica, prognoze si analize de risc si 11 specialisti detasati de la structurile Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Contraventii prevazute pentru crescatorii de cai

In MO nr. 9/5.01.2006 a fost publicata Legea calului 389/2005, unde se prevad si sanctiunile ce sunt aplicate in caz de contraventie.
Urmatoarele fapte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 RON la 5000 RON: a) folosirea la monta a armasarilor neautorizati de catre proprietarii de iepe de reproductie; b) folosirea la monta a armasarilor neautorizati de catre proprietari; c) folosirea materialului seminal la reproducerea artificiala, neaprobata de Autoritatea Hipica Nationala. Tot contraventii sanctionate cu amenda de la 1000 RON la 2000 RON constituie: a) functionarea hergheliilor fara autorizatie de functionare eliberata de autoritate; b) necompletarea la zi sau completarea eronata a evidentelor zootehnice si genealogice; c) refuzul de a prezenta la control, ori de cate ori sunt solicitate, evidentele zootehnice si genealogice reprezentantilor autoritatii. Alte fapte ce constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 RON la 500 RON pentru persoanele juridice si de la 100 RON la 300 RON pentru persoanele fizice sunt: neraportarea in termen de 45 de zile sau raportarea eronata de catre crescatori a modificarilor intervenite in efectivele de cabaline; nedepunerea la centrul regional al autoritatii, in maximum 30 de zile lucratoare, a declaratiilor de fatare; nedangalizarea la 6 luni a tineretului cabalin; nerespectarea normelor privind activitatea de crestere si calificare a cabalinelor de rasa; instrainarea cailor fara documente legale, respectiv: certificat sanitar-veterinar de transport; carnet de identitate.

Ocuparea posturilor de specialitate juridica din Ministerul Justitiei

In Regulamentul pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor vacante de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei, aparut in MO nr. 962 din 31.10.2005, se precizeaza ca poate ocupa acest post persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) lit a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si a promovat concursul organizat de Ministerul Justitiei. Prevederile de mai sus se aplica si personalului transferat din alte institutii sau profesii in Ministerul Justitiei, cu exceptia judecatorilor, procurorilor, precum si a personalului de specialitate juridica asimilat acestora, care pot fi numiti fara concurs, in conditiile legii. Numirea pe posturi a celor care indeplinesc conditiile prevazute de prezentul regulament se face prin ordin al ministrului Justitiei. Candidatii declarati admisi sunt supusi unei examinari medicale si psihologice.

Cele mai citite

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...
Ultima oră
Pe aceeași temă