Raportul SRI a desecretizat ieri raportul privind „posibile cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara”. Mihai Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat la un post de televiziune ca publicarea notei s-a luat in calcul in urma intalnirii dintre presedintele tarii si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, la sfarsitul saptamanii trecute. „Nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari. O asemenea posibilitate este sustinuta de insuficienta controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor achizitionate pentru popularea fermelor”, se arata in raport. SRI vorbeste de importuri de pasari din Ungaria, Slovacia si Olanda. Insa raportul SRI a generat o serie de polemici. Vama plaseaza problema in tabara Directiei Sanitar-Veterinare. Primul ministru spune ca SRI nu ofera date clare care sa ateste provenienta gripei aviare. Acest lucru este sustinut si de ministrul Agriculturii.
Serviciul Roman de Informatii sustine ca SC Prod SRL a achizitionat de la ferma Verba Trans SRL Brasov 41.860 pui de curca de o zi, cantitate de pui care fusese importata pe 17 ianuarie de la firma Aviagen Kft din localitatea Bobalna Meszaros (Ungaria). Societatea a mai cumparat 8000 de pui de curca pe 10 martie, iar pe 24 martie 14.560 de pui de la firma Nadudvar Impex SRL din Oradea. In raport se arata ca, „deoarece in perioada 23-28 aprilie in cadrul firmei Pati Prod au murit circa 29.000 pui de curca, reprezentantii firmei au luat legatura cu medicul veterinar Iuliu Pop, care si-a declinat competenta, afirmand ca nu se pricepe decat la pui de gaina”. Drept consecinta, „firma a luat legatura cu specialistii de la Agricola International Bacau, care le-au recomandat sa scape de pui”. SRI spune in continuare ca Pati Prod „a ingropat pararile moarte intr-o groapa sapata la 300 m in afara perimetrului fermei”. Pe 18 mai, specialistii de la Directia Sanitar-Veterinara Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor (curci) din groapa respectiva, „care dupa efectuarea probelor de la laborator s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare”. SRI prezinta si justificarile firmei incriminate privind ingroparea pasarilor care aveau gripa aviara: suprapopularea halei de crestere si… caderea retelei electrice a fermei.
Pui de Slovacia
Pe 24 martie, firma Drakom Silva SRL a importat 48.500 de pui vii de la firma Liaharensky podnik din Slovacia, localitatea Nitra. SRI spune ca acest import era insotit de documente sanitar-veterinare potrivit carora „pasarile erau sanatoase”. Conform specialistilor brasoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atat la vama de intrare in tara, cat si la vama de la Brasov. Ulterior, patronul firmei a comercializat fara acte de provenienta pasari vii catre firma SC Acsipro SRL Fagaras, care la randul ei a vandut o parte din acestea catre alte persoane fizice. Pentru ca apoi, in perioada 2-12 mai, de la ferma de la Codlea a lui Drakom sa fie transportate 200 tone de cadavre de pui la SC Protan (firma specializata in incinerarea cadavrelor animale).
Traseul Olanda-Romania
In raportul SRI se mai spune ca pe 18 mai la complexul de crestere a pasarilor din Santimbru, judetul Alba, s-a inregistrat o crestere a mortalitatii in randul puilor. Acesti pui au fost importati din Olanda. Inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara au prelevat probe pe care le-au trimis la Institutul National de Diagnosticare Animala din Bucuresti. In urma descoperirii virusului gripei aviare, in acest complex a fost instituita carantina.
Restrictii la importuri
Ca o concluzie, SRI recomanda instituirea de catre Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a unor restrictii la importurile de pasari in viu si de produse din carne din tarile in care s-au semnalat focare de gripa aviara. Totodata, SRI sfatuieste intensificarea legaturilor dintre Agentie si Oficiul International de Epizootii „pentru a obtine in timp real informatii despre suspiciuni de gripa aviara in diverse state”.
SRI va face informari zilnice
Purtatorul de cuvant al SRI, Mihai Bercaru, a declarat ieri ca institutia sa a facut publica prima nota referitoare la gripa aviara, dintr-o serie de informari zilnice care vor dura pana la eradicarea bolii in Romania. „Ulterior informarii de vineri, au urmat si alte informari”, a precizat Bercaru pentru Mediafax.
Premierul Tariceanu: Raportul SRI nu ofera date clare
Raportul SRI referitor la gripa aviara nu prezinta dovezi clare care sa ateste ca importurile de carne de pui din Ungaria si Slovacia au generat epidemia din Romania, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. „Am citit raportul si va pot spune ca nu exista nici un fel de dovezi care sa ateste ca acest import a generat epidemia de gripa aviara”, a declarat seful Executivului.
El a precizat ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si Ministerul Agriculturii au inceput deja cercetari pentru a descoperi provenienta gripei. Intrebat ce parere are despre solicitarea Ministerului Agriculturii de a desecretiza raportul SRI, premierul a raspuns ca acest lucru nu constituie o problema, dar ca nu tine de resortul sefului Guvernului.
Ministrul Flutur: Virusul n-a aparut de la importuri
Deocamdata nu exista informatii care sa arate ca virusul gripei aviare a aparut in Romania in urma importurilor de pasari vii din alte tari, desi exista suspiciuni in privinta unor astfel de importuri, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca a solicitat desecretizarea unui raport SRI privind importurile de pui vii din Slovacia si Ungaria si care ar fi putut fi contaminate cu virusul gripei aviare. Raportul a fost publicat pe site-ul SRI. Directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi, a declarat ca toate importurile au fost testate impotriva virusului H5 si ca exista certificate sanitar-veterinare. Deocamdata, nu au fost facute publice numele firmelor care au importat pui vii din aceste tari.
Vama: Puii din import au avut avizele sanitare
Toate importurile de pui vii din Ungaria si Slovacia s-au facut, potrivit directorului Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Stefan Diaconu, cu avizele Directiei Sanitar-Veterinare. Odata avizate de inspectorii sanitar-veterinari, transporturile cu pui au putut intra in tara, fara alte formalitati. Seful ANV a mai spus ca fermele din Ungaria au derulat contracte nu numai cu societatile comerciale din Codlea, de unde s-a declansat gripa aviara, ci si cu alte firme din toata tara. Din 17 ianuarie si pana in prezent, zeci de importuri cu pui vii s-au derulat prin vamile romanesti. Cele mai multe dintre ele au fost facute la punctele vamale din vestul tarii, Nadlac, Bors, Curtici etc. Gelu Stefan Diaconu a refuzat sa dezvaluie numele celorlalte firme importatoare.