13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecial"Curbe de sacrificiu"? Oh, nu! (II)

„Curbe de sacrificiu”? Oh, nu! (II)

Asa-numitul "aparat de stat" trebuie redus, si trebuie redus drastic. Simpla "curba de sacrificiu" – anularea privilegiilor angajatilor de la stat – nu mai este suficienta. 14.000 de posturi desfiintate, dintre care jumatate nu au fost ocupate niciodata, nu inseamna reforma, ci praf in ochi. Guvernul poate si trebuie sa se descurce mai bine decat atat. Argumentam cu ceva timp in urma ca aceasta criza nu trebuie irosita si ca este un prilej foarte bun pentru a restructura administratia de stat din temelii. Premierul Boc inca mai poate face acest lucru, indiferent de protestele si presiunile care pot veni dintr-o parte sau alta.
Se poate recurge intotdeauna la o forma sau alta de populism pentru a contracara reformele si este de asteptat ca aceste reactii sa vina din partea sindicatelor si a PSD. Daca veti auzi in aceste zile vorbindu-se mult prea mult despre Uniunea Europeana si despre doamna Udrea, nu va mirati!

Cel mai simplu si mai eficient este recursul la Uniunea Europeana. Vom auzi de multe ori zilele acestea ca Uniunea Europeana ne "cere" un anumit numar de functionari la suta de locuitori si ca, prin urmare, trebuie sa avem acesti functionari. Adevarul este ca UE nu "cere" nimic. Exista, este adevarat, niste scheme europene potrivit carora un anumit numar de functionari este cel mai potrivit pentru o anumita tara, dar UE habar nu are despre ce vorbeste. In general, Uniunea Europeana fixeaza niste "cote" in acord cu ceea ce o gramada de birocrati de la Bruxelles cred ca este potrivit pentru a fi eficient, dar nu exista nici o constrangere si nici o reteta despre ceea ce trebuie facut intr-o tara. Ca regula, UE nu spune aproape niciodata ceea ce "trebuie" facut si, prin urmare, nu exista nici o constrangere europeana in acest sens. UE nu are solutii, nu are decat bani, si aia sunt pe terminate.

Al doilea recurs populist are legatura cu cheltuirea "banului public". Nu am aparat niciodata Ministerul Turismului si nici persoana ministrului Elena Udrea. Ba, dimpotriva, am sustinut desfiintarea acestui minister si retragerea acestei persoane din viata publica. Se foloseste insa din plin sustinerea ca exista ministere care – precum Ministerul Turismul – irosesc banul public si, prin urmare, ar trebui reduse cheltuielile in acest sector, care este unul politic. Perfect de acord! Singura problema este ca toate guvernele sunt politice si ca, inevitabil, vor exista intotdeauna ministere politice, pentru Udrea sau pentru altii. Sa zicem ca Ministerul Turismului este un capriciu, o conventie care consuma bani de la buget in mod cu totul inutil.

Nu aceasta este problema! Problema consta in faptul ca putem acorda bani de la buget d-nei Udrea sau oricui altcuiva fara control. In momente de criza suntem obligati sa controlam sumele pe care le dam nu numai unei Udrea sau alteia, ci tuturor celor cu care declaram ca suntem solidari. Faptul ca se canalizeaza atentia opiniei publice spre persoana d-nei Udrea si spre ministerul pe care aceasta il conduce este o diversiune. In Romania exista oameni care fura mult mai mult decat se cheltuieste (probabil, inutil!) pentru Ministerul Turismului si se fura in complicitate cu reprezentantii statului. Nu avem nici o obligatie sa recurgem la "curbe de sacrificiu", in schimb suntem obligati sa urmarim adoptarea in mod responsabil a unor masuri care sa permita depasirea crizei si relansarea economica.

Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Tudorel Toader: Iohannis nu poate candida la Senat pentru că trebuie să-și declare apartanența

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a explicat, în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN, cum poate fi interpretată decizia BEC care...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...
Ultima oră
Pe aceeași temă