18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCuratenie pe telecomanda

Curatenie pe telecomanda

» In ultimii 5 ani a avut loc o revolutie digitala in televiziune, condusa de Marea Britanie, unde 50% din utilizatorii de televiziune au trecut deja la noua tehnologie.
 » In Romania au aparut recent mai multi pro-videri de televiziune digitala. Boom TV, Digi TV, Dolce TV si altii fac concurenta distribuitorilor de televiziune analogica prin cablu.
» In raport cu televiziunea prin cablu, sistemul digital TV nu mai permite operatorului sa schimbe grila de programe, iar spectatorul poate sa scape de programele care nu-l intereseaza.

Potrivit website-ului digitaltelevision.gov.uk, guvernul Marii Britanii a anuntat anul trecut un plan national de trecere la televiziunea digitala, pana in 2012, transferul fiind planificate in tandem cu companiile private de televiziune. Am stat de vorba cu Ionut Bodea, directorul Boom TV, unul dintre pionierii implementarii sistemului digital in Romania.

» Ce este Boom TV, un nou canal de televiziune sau un distribuitor tv?
— Cate ceva din amandoua. De regula, se face o distinctie intre cei care fac  continut tv si redistribuitorii de semnal cum sunt UPS. Noi suntem si redistribuitori de semnal tv, anume de semnal digital, prin satelit, dar avem si continut propriu, prin cele 12 canale Boom de entertainment.

Pe digital, LCD-ul arata tot ce poate

» De ce este televiziunea digitala preferabila celei de pana acum?
— Tehnologia digitala este net superioara celei analogice, in primul rand in privinta claritatii imaginii si a sunetului. A inceput un proces ireversibil de tranzitie de la semnalul analog la semnalul digital, iar in rest e doar o problema de timp si de organizare. Televizoarele LCD, de exemplu, ofera maximul de calitate a imaginii atunci cand semnalul este digital. In plus, televiziunea digitala permite un grad mare de interactivitate, de aici dezvoltandu-se mai multe servicii noi.

» Apar probleme tehnice in cazul televiziunii digitale, pana este implementata si rodata tehnologia?
— Nu este o chestiune de rodare, cat de calitate a serviciului tehnic. Aparatura presupune mai multe setari, un card securizat care se introduce intr-un receptor, in spatele caruia exista un sistem de billing si de administrare a clientilor care defineste exact drepturile de vizionare, ordinea programelor si asa mai departe. Imbinarea intre sisteme, ca totul sa functioneze, nu e o chestiune de rodare, ci de cat de bun e personalul tau tehnic. In privinta intreruperilor, probleme pot aparea o data de la transmisia din satelit, apoi de la aparatura de receptie de la sol. Exista un singur alt factor perturbator, vremea. Daca exista conditii atmosferice pot aparea probleme. Dar o companie care se respecta are si echipe mobile de interventie si un serviciu pentru clienti care sa poata rezolva aceste probleme. Probleme de felul acesta se intampla si cu cablurile tv. Tehnologia pe care o folosim noi – DTH, Direct To Home – este mai de incredere, doar ca trebuie sa se tina cont de parametrii care intevin, ca si in cazul cablurilor.

Inchiriezi filme din fotoliu

» Ce inseamna exact pay-per-view? Platesc doar canalele pe care le aleg sau doar emisiunile pe care le vad ?
— Pay-per-view se refera la programele, emisiunile pe care vrei sa le vezi intr-un regim preferential. Spre exemplu, si aici si intervine elementul de exclusivitate, daca vrei sa vezi nu stiu ce emisiune sau un film nou care nu e inca pe DVD – poti sa-l vezi intr-un anumit moment, prestabilit de tine sau tot dupa un program, si platesti doar pentru acel titlu. In loc sa te duci undeva sa iei DVD-ul, vezi filmul direct pe televizor. Il platesti, il vezi si atat.

» Pot si sa-l inregistrez?
— Nu prea poti sa-l inregistrezi pentru ca sistemul prin care intra semnalul in televizor este codat, iar noi folosim un sistem de securizare foarte bun. Pentru ca in Romania exista in continuare foarte multa dispozitie catre fraudare, anumite sisteme vor fi implementate doar intr-o etapa ulterioara de dezvoltare. Aceasta parte a serviciilor duce insa catre video-on-demand, care inseamna sa vezi efectiv ce vrei, atunci cand vrei, la televizor.

» si cum aflu ce pot vedea?
— Exista un sistem care se numeste EPG, un ghid de programare electronic. Este un ghid tv, din telecomanda direct pe ecranul televizorului, care include programul tuturor canalelor, iar pentru unele titluri poti alege ce film vrei sa vezi si la ce ora.

» Ne va face televiziunea digitala si mai dependenti de TV?
— Acest sistem nu face decat sa puna mai multe posibilitati la dispozitia consumatorului, acestuia revenindu-i responsabilitatea de a decide cat timp vrea sa stea in fata televizorului si ce sa vada.

"Exista foarte multe nise care nu sunt inca acoperite pe piata din Romania"

» Tehnologia noua este, de regula, mai scumpa, va adresati unui segment cu putere de cumparare peste medie?
— Romania e o piata de pret, toata lumea stie lucrul asta. Noi am decis sa fim ceva mai nonconformisti din punctul asta de vedere. si am mizat ca motivatie principala pentru consumator pe entertainment. Ne-am orientat pe continut si de aici a aparut si strategia noastra de comunicare, axata pe "Extra Satelit". "Satelit" defineste foarte clar in mintea consumatorului modul in care receptioneaza acest serviciu – noi nu suntem o companie de distributie prin cablu, ci o companie de distributie a semnalului prin satelit. si este "extra" pentru ca oferim mai mult continut decat ofera altii. Avem mai multe pachete, de la 62 de canale pana la 92, inclusiv canalele obisnuite si canalele tematice proprii. Acestea pot fi alese pe grupe sau bucata cu bucata. Oferta noastra incepe cu abonamentul SuperCinema Plus, care costa 6,99 euro si include 62 dintre canalele obisnuite, plus 7 canale exclusive Boom, dintre care sase de filme si unul de sport, pe care pot fi vazute in exclusivitate campionatele Serie A si Primera Division.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă